Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich ponieważ jestem tu nowy serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem TV Sony 37W5500 i mam problem z podłączeniem go do sieci LAN posiadam router D-Link 524T z włączonym DHCP podłanczam go do TV i nic się nie dzieje router powinien sam poszukać nowe urządzenie ale nic się nie dzieje próbowałem ręcznie wpisywać IP i inne ale nic napewno dla tego że IP jest dynamiczne (neostrada) może ktoś wie co trzeba zrobić żeby to działało z góry dziękuję za pomoc.
Wg mnie jako instrukcja dla laika nie znającego się na sieciach i nie mającego zielonego pojęcia o sprawach informatycznych jest ok. Daje ogólną informację, jak to wszystko ze sobą połączyć i w idealnych warunkach z taką instrukcją podłączy sobie TV do sieci i mu to ruszy.
W mniej sprzyjających warunkach najprawdopodobniej mu ta instrukcja nie pomorze (pewnie nawet gdyby miała 100 stron z opisami wszystkich możliwych konfiguracji, ustawieniami wszystkich dostępnych routerów, mostków, serwerów itp...), ale wtedy zgłosi się do kogoś kto się na tym lepiej zna.
Jako "Przewodnik dotyczący sieci DLNA" jest krokiem w dobrym kierunku. Raczej nie zostało to stworzone jako szczegółowa instrukcja konfiguracji sieci i DLNA.
Tym bardziej, że ciężko stwierdzić czy jest możliwie stworzenie takiej instrukcji, jest tak wiele urządzeń (routerów), kilka wiodących systemów do tego nie można przewidzieć co jest zainstalowane przez użytkownika i w konsekwencji co może powodować jakieś konflikty oraz problemy. Ale jako taka solidna podstawa może służyć. Zresztą jakby poradnik miał 100 stron co dziesiąta przeczytałaby go w całości.
Witam,
Jestem posiadaczem telewizora 40W5500 podłączonego do sieci lokalnej. Na komputerze zainstalowane miałem Nero MediaHome 4 - telewizor znajdywał serwer, odczytywał MP3 i zdjęcia (niestety z najprostszymi filmami MPEG-2 sobie nie radził, nie widział ich). Mniejsza z tym - zainstalowałem polecany w tym temacie PS3 Media Server. Telewizor widzi ten serwer, jednak nie może się z nim połączyć. Na serwerze w komputerze otrzymuję tylko informacje że 'nie odnaleziono PlayStation'. Tutaj pojawiają się dwa pytania:
1. Jak skonfigurować PS3 Media Server v. 1.10.51 tak aby telewizor mógł się z nim komunikować?
2. Jaki potencjał ma w sobie DLNA, czyli jakiej najlepszej jakości wideo będę mógł oglądać na TV za pomocą DLNA (np. za pomocą PS3 MS)?
1. Proponował bym zainstalować najnowszą wersję któą możesz ściągnąć:
http://ps3mediaserver.org/forum/viewtop ... f=2&t=3217
Pozwolę sobie zacytować wcześniejszą wypowiedź na temat:
Możemy połączyć bezpośrednio kablem skrosowanym, lub przez router. W zależności od routera, ustawienia sieci w LCD wpisujemy albo ręcznie albo są przydzielane automatycznie.
Jak już ściągniemy i poprawnie zainstalujemy PS3 Media Serwer, uruchamiamy go i wchodzimy w Nawigacje->Ustawienia Udostępniania. Pojawi się okienko w którym wciskamy zielony +. Wybieramy foldery które chcemy udostępnić. Jak już wybierzemy te foldery, klikamy na zapisz i restartujemy serwer (na górze powinien być taki przycisk.
Aktualizujemy listę serwerów w naszym LCD, i tam powinien być ten serwer, który stworzyliśmy. Jak wejdziemy w Home i w odpowiednie kategorie, to pojawi nam się serwer i udostępnione foldery.
Rzeczywiście, nowsza wersja zadziałała. Wszystko jest już ok, teraz mam tylko problem z transkodowaniem - albo widzę jedną wielką kichę, albo nie widzę obrazu... Muszę pokombinować. Wielkie dzięki!
Witam
Posiadam Sony KDL-40W5720. Po podłączeniu do kompa ani komp nie widzi tv ani tv nie widzi kompa. Mam Windows XP wersja 2002 pro ze wszystimi aktualizacjami. Kabel i siec jest sprawna poniewaz sprawdzalem ją na laptopie z vistą i nie bylo zadnych problemow (laptop i tv sie komunikuja). Przy ustawieniach konfiguracj automatycznej karta sieciowa kompa zglasza problem z przypisaniem adresu IP. Przy recznym ustawieniu IP w kompie i TV nic sie nie dzieje (windows pokazuje ze wysyla jakies pakiety ale zadne pakiety nie wracaja). Czy problem lezy po stronie windowsa czy moze karty sieciowej?
Pozdrawiam
Mi to wygląda na blokowanie połączenia przez firewalla (albo zewnętrzny, albo windowsa). Po podłączeniu kablem krosowanym i ustaleniu ręcznie adresów IP powinno być połączenie. Telewizor nie ma możliwości blokowania tego typu połączenia. Karta sieciowa, jeśli działa na innych połączeniach (komputera z komputerem) powinna być ok.
Ponieważ jestem po raz pierwszy na tym forum to na wstępnie witam wszystkich. Od pół roku mam telewizor 40 W5500 i używam PS3 Media Serwer. Wszystko dobrze śmiga, tylko mam jedno pytanie: w czasie odtwarzania filmów przez PS3 obraz jest wydłużony w pionie. Telewizor mam ustawiony na "Wide" i to jeszcze za mało żeby go poszerzyć w poziomie. Wiem że trzeba coś ustawić w lub wpisać w ustawieniach PS3 Media Serwera, bo gdzieś już to wyczytałem tylko nie mogłem tego znaleźć. Od dłuższego czasu czytam posty na tym forum i wiem że parę osób bardzo rzetelnie, rzeczowo i dokładnie odpowiada na pytania. To tyle na pierwszy raz.
Odpowiedź jest stronę wcześniej:
download/file.php?id=17710&mode=view&customview=true
co do pozycjonowania obrazu - opanowałem to - jest w LCD taka funkcja resetuj ustawienia - czy coś w tym rodzaju- no i poszło