anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

W5500 - DLNA

profile.country.pl_PL.title
savik68
Początkujący

W5500 - DLNA

Witam wszystkich ponieważ jestem tu nowy serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem TV Sony 37W5500 i mam problem z podłączeniem go do sieci LAN posiadam router D-Link 524T z włączonym DHCP podłanczam go do TV i nic się nie dzieje router powinien sam poszukać nowe urządzenie ale nic się nie dzieje próbowałem ręcznie wpisywać IP i inne ale nic napewno dla tego że IP jest dynamiczne (neostrada) może ktoś wie co trzeba zrobić żeby to działało z góry dziękuję za pomoc.

71 ODPOW. 71
tomeko
Początkujący

Wg mnie jako instrukcja dla laika nie znającego się na sieciach i nie mającego zielonego pojęcia o sprawach informatycznych jest ok. Daje ogólną informację, jak to wszystko ze sobą połączyć i w idealnych warunkach z taką instrukcją podłączy sobie TV do sieci i mu to ruszy.
W mniej sprzyjających warunkach najprawdopodobniej mu ta instrukcja nie pomorze (pewnie nawet gdyby miała 100 stron z opisami wszystkich możliwych konfiguracji, ustawieniami wszystkich dostępnych routerów, mostków, serwerów itp...), ale wtedy zgłosi się do kogoś kto się na tym lepiej zna.
Jako "Przewodnik dotyczący sieci DLNA" jest krokiem w dobrym kierunku. Raczej nie zostało to stworzone jako szczegółowa instrukcja konfiguracji sieci i DLNA.

Ravi-----
Początkujący

Tym bardziej, że ciężko stwierdzić czy jest możliwie stworzenie takiej instrukcji, jest tak wiele urządzeń (routerów), kilka wiodących systemów do tego nie można przewidzieć co jest zainstalowane przez użytkownika i w konsekwencji co może powodować jakieś konflikty oraz problemy. Ale jako taka solidna podstawa może służyć. Zresztą jakby poradnik miał 100 stron co dziesiąta przeczytałaby go w całości.

Bartonek
Początkujący

Witam,

Jestem posiadaczem telewizora 40W5500 podłączonego do sieci lokalnej. ;) Na komputerze zainstalowane miałem Nero MediaHome 4 - telewizor znajdywał serwer, odczytywał MP3 i zdjęcia (niestety z najprostszymi filmami MPEG-2 sobie nie radził, nie widział ich). Mniejsza z tym - zainstalowałem polecany w tym temacie PS3 Media Server. Telewizor widzi ten serwer, jednak nie może się z nim połączyć. Na serwerze w komputerze otrzymuję tylko informacje że 'nie odnaleziono PlayStation'. ;) Tutaj pojawiają się dwa pytania:

1. Jak skonfigurować PS3 Media Server v. 1.10.51 tak aby telewizor mógł się z nim komunikować?
2. Jaki potencjał ma w sobie DLNA, czyli jakiej najlepszej jakości wideo będę mógł oglądać na TV za pomocą DLNA (np. za pomocą PS3 MS)?

Zimny_
Użytkownik

1. Proponował bym zainstalować najnowszą wersję któą możesz ściągnąć:
http://ps3mediaserver.org/forum/viewtop ... f=2&t=3217

Pozwolę sobie zacytować wcześniejszą wypowiedź na temat:
Możemy połączyć bezpośrednio kablem skrosowanym, lub przez router. W zależności od routera, ustawienia sieci w LCD wpisujemy albo ręcznie albo są przydzielane automatycznie.
Jak już ściągniemy i poprawnie zainstalujemy PS3 Media Serwer, uruchamiamy go i wchodzimy w Nawigacje->Ustawienia Udostępniania. Pojawi się okienko w którym wciskamy zielony +. Wybieramy foldery które chcemy udostępnić. Jak już wybierzemy te foldery, klikamy na zapisz i restartujemy serwer (na górze powinien być taki przycisk.
Aktualizujemy listę serwerów w naszym LCD, i tam powinien być ten serwer, który stworzyliśmy. Jak wejdziemy w Home i w odpowiednie kategorie, to pojawi nam się serwer i udostępnione foldery.

Źródło i cenne informacje które również mogą pomóc:
viewtopic.php?f=57&t=3361&p=54595&hilit=ps3+media+serwer#p54595

2. Potencjał jest duży, jednak jakość materiałów i ich płynność będzie zależała od wydajności Twojego komputera. Program w czasie rzeczywistym transkoduje pliki na inny format zgodny z Bravia. Im lepsza jakość i trudniejszy format, tym bardziej będzie wymagana większa wydajność komputera.

Bartonek
Początkujący

Rzeczywiście, nowsza wersja zadziałała. :) Wszystko jest już ok, teraz mam tylko problem z transkodowaniem - albo widzę jedną wielką kichę, albo nie widzę obrazu... Muszę pokombinować. :D Wielkie dzięki! :)

Ender_1978
Początkujący

Witam

Posiadam Sony KDL-40W5720. Po podłączeniu do kompa ani komp nie widzi tv ani tv nie widzi kompa. Mam Windows XP wersja 2002 pro ze wszystimi aktualizacjami. Kabel i siec jest sprawna poniewaz sprawdzalem ją na laptopie z vistą i nie bylo zadnych problemow (laptop i tv sie komunikuja). Przy ustawieniach konfiguracj automatycznej karta sieciowa kompa zglasza problem z przypisaniem adresu IP. Przy recznym ustawieniu IP w kompie i TV nic sie nie dzieje (windows pokazuje ze wysyla jakies pakiety ale zadne pakiety nie wracaja). Czy problem lezy po stronie windowsa czy moze karty sieciowej?

Pozdrawiam

Zimny_
Użytkownik

Mi to wygląda na blokowanie połączenia przez firewalla (albo zewnętrzny, albo windowsa). Po podłączeniu kablem krosowanym i ustaleniu ręcznie adresów IP powinno być połączenie. Telewizor nie ma możliwości blokowania tego typu połączenia. Karta sieciowa, jeśli działa na innych połączeniach (komputera z komputerem) powinna być ok.

komori-----
Początkujący

Ponieważ jestem po raz pierwszy na tym forum to na wstępnie witam wszystkich. Od pół roku mam telewizor 40 W5500 i używam PS3 Media Serwer. Wszystko dobrze śmiga, tylko mam jedno pytanie: w czasie odtwarzania filmów przez PS3 obraz jest wydłużony w pionie. Telewizor mam ustawiony na "Wide" i to jeszcze za mało żeby go poszerzyć w poziomie. Wiem że trzeba coś ustawić w lub wpisać w ustawieniach PS3 Media Serwera, bo gdzieś już to wyczytałem tylko nie mogłem tego znaleźć. Od dłuższego czasu czytam posty na tym forum i wiem że parę osób bardzo rzetelnie, rzeczowo i dokładnie odpowiada na pytania. To tyle na pierwszy raz.

oldguest
Początkujący

Odpowiedź jest stronę wcześniej:

download/file.php?id=17710&mode=view&customview=true

OsiRis-----
Początkujący

co do pozycjonowania obrazu - opanowałem to - jest w LCD taka funkcja resetuj ustawienia - czy coś w tym rodzaju- no i poszło :)