anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

W5500 - DLNA

profile.country.pl_PL.title
savik68
Początkujący

W5500 - DLNA

Witam wszystkich ponieważ jestem tu nowy serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem TV Sony 37W5500 i mam problem z podłączeniem go do sieci LAN posiadam router D-Link 524T z włączonym DHCP podłanczam go do TV i nic się nie dzieje router powinien sam poszukać nowe urządzenie ale nic się nie dzieje próbowałem ręcznie wpisywać IP i inne ale nic napewno dla tego że IP jest dynamiczne (neostrada) może ktoś wie co trzeba zrobić żeby to działało z góry dziękuję za pomoc.

71 ODPOW. 71
zbyniom
Początkujący

WIELKIE dzięki dla SONY Bielsko-Biała wszystko pięknie śmiga,obraz 16/9 wreszcie.Pozdrawiam

zbyniom
Początkujący

Witam .Mam pytanko,czy ma ktoś problem z odtwarzaniem przez PS3? Niektóre filmy idą mi z opóżnionym dżwiękiem, napisy idą dobrze a dżwięk za póżno .Próbowałem zmienić nazwę pliku avi ale to nic nie dało.Jeżeli ktoś wie jak sobie z tym porasdżić to prosze o odpowiedż.

zbyniom
Początkujący

Chciałem jeszcze dodać ,że na komputerze film odtwarza dobrze.

Zimny_
Użytkownik

Jaki masz telewizor i jak co ze sobą podłączone?

tomeko
Początkujący

W końcu SONY wydało jakąś oficjalną instrukcję dot. DLNA w swoich telewizorach:
http://campaign.odw.sony-europe.com/tvme/mySony/my008/BRAVIA_DLNA_PL.pdf
...odrazu uprzedzam... TVersity z BRAVIĄ nie działa wcale, ale poza tym jest OK

sulik-----
Początkujący

No nie do końca jest OK bo chyba ktoś kto pisał ten poradnik nie wie co to jest router. Piszą, że do połączenia urządzeń domowych w sieć potrzebny jest router co jest oczywistą bzdurą. Router jest to urządzenie, w skrócie mówiąc, łączące ze sobą dwie różne sieci. Do połączenia urządzeń w jedną sieć służą przełącznik sieciowy lub hub! Wiele ludzi dzisiaj przypisuje routerowi taką funkcję, bo wiele takich urządzeń na rynku na dzień dzisiejszy ma wbudowany switch lub jeszcze obsługę sieci WiFi i pełni dwie albo trzy funkcje na raz. Ale router bez funkcjonalności switch'a nie połączy urządzeń w jedną sieć.

tomeko
Początkujący

sulik napisał(a):

No nie do końca jest OK bo chyba ktoś kto pisał ten poradnik nie wie co to jest router. Piszą, że do połączenia urządzeń domowych w sieć potrzebny jest router co jest oczywistą bzdurą. Router jest to urządzenie, w skrócie mówiąc, łączące ze sobą dwie różne sieci. Do połączenia urządzeń w jedną sieć służą przełącznik sieciowy lub hub! Wiele ludzi dzisiaj przypisuje routerowi taką funkcję, bo wiele takich urządzeń na rynku na dzień dzisiejszy ma wbudowany switch lub jeszcze obsługę sieci WiFi i pełni dwie albo trzy funkcje na raz. Ale router bez funkcjonalności switch'a nie połączy urządzeń w jedną sieć.

Wiesz, mogli jeszcze zagłębić się w stos TCP/IP, ale nie temu służy ta instrukcja. To jest instrukcja dla zupełnych laików, dla których różnica między routerem a switchem jest wielką abstrakcją i router jest czymś, co pozwala podłączyć kilka komputerów do internetu...
Jak ktoś zna różnicę pomiędzy routerem a switchem, to dla niego taka instrukcja jest raczej zbędna.

oldguest
Początkujący

Chodziło raczej że router ma w większości wypadków skonfigurowany serwer DHCP bez którego należy ręcznie wprowadzać adresy... A do tego w Windows 7 i tak może nie ruszyć ponieważ sieć będzie publiczna....

Fakt faktem sulik masz trochę racji ale tutaj po prostu zastosowano uproszczenie. Znam sporo routerów domowych dawno nie widziałem routera bez 4 portowego swicha.

sulik-----
Początkujący

Zgadzam się, że zastosowano uproszczenie i zgadzam się, że wiele routerów do domowego użytku posiada wbudowany switch ale jestem informatykiem i rażą mnie takie uproszczenia. Może się trochę czepiam, ale ja będąc zupełnie "zielonym" z informatyki z tą instrukcją bym sobie nie poradził. Ponieważ jest ona moim zdaniem zbyt uproszczona chociażby w konfiguracji samej sieci. Bo co jeżeli serwer DHCP nie będzie uruchomiony na routerze lub router nie będzie miał tej funkcjonalności? Powinny być podane ogólne wskazówki jak ręcznie ustawić adresy na wszystkich urządzeniach :) Ale co tam nie będę się czepiał - w końcu już niedługo święta :)

oldguest
Początkujący

sulik napisał(a):

jestem informatykiem

Witam w klubie.

A uproszczeń jest więcej. Nikt nie zauważył że do mostka bezprzewodowego muszą oba urządzenia mieć ten tryb. Drugi sposób to AP w trybie klienta (ale też musi mieć ten tryb). Należy też dać sprawę że TV i komputer tylko korzysta z sieci więc instrukcje dotyczące konfiguracji dostarcza także producent routera, AP itd. Tam też są rozdziały na temat konfiguracji adresów. A ten sprzęt Buffalo nie jest w Polsce dostępny.
Ciekawi mnie też wzmianka o power linie :D
Ktoś to wypróbował? W sumie fajna sprawa tylko nikt nie zauważył że router i TV muszą być podpięte do tej samej fazy :D