anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

W5500 - DLNA

profile.country.pl_PL.title
savik68
Początkujący

W5500 - DLNA

Witam wszystkich ponieważ jestem tu nowy serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem TV Sony 37W5500 i mam problem z podłączeniem go do sieci LAN posiadam router D-Link 524T z włączonym DHCP podłanczam go do TV i nic się nie dzieje router powinien sam poszukać nowe urządzenie ale nic się nie dzieje próbowałem ręcznie wpisywać IP i inne ale nic napewno dla tego że IP jest dynamiczne (neostrada) może ktoś wie co trzeba zrobić żeby to działało z góry dziękuję za pomoc.

71 ODPOW. 71
OsiRis-----
Początkujący

Zimny ja wyłączyłem całkowicie zaporę - bawiłeś się może portami który port uwolniłeś ?

Zimny_
Użytkownik

Nie ustawiałem tego na swoim komputerze, tylko u znajomej. U mniej był zainstalowany jakiś pakiet Internet Security, możliwe że wyłączył zaporę systemu. Nie zwróciłem uwagi na firewalla Windowsa a portów nie pamiętam. System pytał o pozwolenia, zaakceptowałem, zewnętrzny firewall też pytał o pozwolenie, i wszystko śmiga.
U siebie na stacjonarnym też mam Windows 7, ale wersje RC. Nie mam podłączonego pod tv, bo mam W4500 i możliwości DLNA są jak dla mnie za ubogie, żeby się bawić. Sprawdzanie portów i konfiguracje portów masz w panelu sterowania, system and security, i tam w advanced settings. Nie ważne który port otworzysz, ważne żeby działało ;)

mikeghost
Początkujący

Czy jest sens łączenia laptopa z TV skrętką, jeśli w laptopie jest wyjście HDMI? Czy łącząc skrętką osiągnę coś więcej?

oldguest
Początkujący

mikeghost - wtedy laptop może być podłączony do sieci przez wi-fi (nie trzeba kabli). Ale to rozwiązanie jest dobre jeśli mamy sieć które nie jest zakłócana a zasięg jest bardzo dobry bo inaczej ze stremowania filmu nici (wi-fi jest wolne niestety, trochę poprawia to standard N ale trochę zakłóceń i te same problemy). Tak w sumie się zastanawiam nawet jeśli TV miał bym wi-fi większość by i tak narzekała że ścinają się filmy ponieważ wtedy ten transfer który używamy przy przesłaniu z laptopa do routera trzeba by podzielić przez 2.

Po za tym możemy sterować co chcemy oglądać/słuchać z pilota TV a nie laptopa.

Laptop może być w innym pomieszczeniu a nie "uzwiązany" kablem.

zbyniom
Początkujący

Witam ,chciałem spytać czy ktoś ma problem przy odtwarzaniu filmów za pomocą PS3 Media Server z za szerokim obrazem?.Mianowicie u mnie jest on tzn film rozciągnięty w pionie i nic z tym nie można zrobić. Zmiana trybu obrazu na TV nic nie daje(przy SMART nawet obcina napisy),ale to chyba normalne.Filmy DVD idą lepiej problem jest z obrazem(rozciągnięty)przy oglądaniu divix,dvdrip,czy jest na to jakaś rada?.Proszę o odpowiedż. zbyniom

tomeko
Początkujący

zbyniom napisał(a):

Witam ,chciałem spytać czy ktoś ma problem przy odtwarzaniu filmów za pomocą PS3 Media Server z za szerokim obrazem?.Mianowicie u mnie jest on tzn film rozciągnięty w pionie i nic z tym nie można zrobić. Zmiana trybu obrazu na TV nic nie daje(przy SMART nawet obcina napisy),ale to chyba normalne.Filmy DVD idą lepiej problem jest z obrazem(rozciągnięty)przy oglądaniu divix,dvdrip,czy jest na to jakaś rada?.Proszę o odpowiedż. zbyniom

W zakładce "Ustawienia transkodowania", po pozycją Mencoder kliknij "Ustawienia dla expertów..." i w okienku "Własne parametry" dodaj linię:

-vf expand=:::::16/9

mikeghost
Początkujący

OK, a gdybym chciał połączyć laptopa z TV skrętką (bez routera) to kabel ma być z przeplotem?

OsiRis-----
Początkujący

tak
telewizor traktuj jak komp

zbyniom
Początkujący

Po wpisaniu "-vf expand=:::::16/9" pokazuje mi się błąd - Error while parsing: Parse error at line 1, column 5. Encountered: expand.
Może mi ktoś pomóc z tym?

oldguest
Początkujący

Także nad tym trochę siedziałem. Trzeba to wpisać w to miejsce: