Podziel się wrażeniami!
Witam, kupiłem telewizor 40Z4500 i do niego jest dołączona płyta, a na nim narysowane pudełeczko z kokardeczką - taki prezent - no to ja podaję gdzie mieszkam, co i za ile kupiłem numer seryjny !!! wszystko o co prosi Sony i co na koniec jako prezent dostaję możliwość wypełnienia ankiety i informację, że będę dostawał reklamy o nowościach. Powiem tak telewizor jest super ale SONY poleciało sobie w kulki z tym prezentem (robią sobie dokładną bazę tele adresową) swoją drogą gdyby ktoś wykradł tą bazę to wiedzielibyśmy pod jakim adresem jaki jest sprzęt SONY, a to cenna informacja dla ...
Na przyszłość prosze SONY nie oszukiwać, że jest jakiś prezent jak go nie ma.
Ja kupuję produkty Sony od ponad trzydziestu lat.Wydałem i dalej wydaję bardzo dużo kasy na sprzęt Sony.Jak do tej pory nie stać Ich nawet na przysłanie choć jednego gadżeta,nie mówiąc już o jakiś prezentach.Prezenty trzeba wybić sobie z głowy.Zarejestrowałem sprzęty i cóż z tego,nie ma z tej rejestracji żadnego pożytku.O dość częstym wypełnieniu ankiety,to pamiętają i nic poza tym.Robią też konkursy fotograficzne z nagrodami.Mnie za udział w konkursie zakwalifikowali nagrodę"Pożal się Panie Boże takiej nagrody"Była to najzwyklejsza siatka jutowa z dużym napisem SONY.Nie byłem z nią ani raz na zakupach,bo to po prostu wstyd.Panowie z Sony,zlikwidujcie te śmieszne nagrody,bo za co ja miałem nosić Waszą nic nie kosztującą chodzącą Waszą reklamę?Tak dba i pamięta Firma Sony o stałych użytkownikach!!!
Nie Wstyd.Z tym pytaniem zwracam się do Panów z Sony Poland.Jeżeli Sony ma dać w przyszłości komuś jakąś nagrodę,czy prezent,to niech to będzie konktret,a jak byle co,to lepiej wcale.Pozdrawiam-Eugeniusz.
felin być może sama płytka była prezentem - taki gadżet na biurko, albo bombka na choinkę
gggrzybowscy - jak nie używasz tej torby to może byś mi przesłał
A tak poważnie, to być może producenci sprzętu powinni nagradzać swoich stałych klientów. Czy gadżetami hmmm, być może. Kto wie może ta rejestracja temu służy. Póki co producenci (w tym wypadku Sony) nie zawsze mają możliwość "kontrolować" kto ma ich sprzęt. Taka rejestracja to prosta baza danych. Pomyślcie, rejestrujecie trzeci produkt Sony na siebie, system to rozpoznaje i wysyła bonus. Moim zdaniem tak to powinno funkcjonować w przyszłości.
Moim zdaniem taka rejestracja to dobry pomysł. Jak niby Sony miało by wysyłać prezenty za to, że kupujesz 30 lat ich produkty, jak nikt o tym nie wie... Sklep nie prowadzi baz danych, zresztą jak nie bierzesz na kredyt, to nie podajesz swoich danych... A tak, może coś się ruszy w tym kierunku...
rejestracja fajny pomysł ale jakieś upominki były by mile widziane... też kupuje tylko i wylacznie produkty firmy sony (sentyment, przyzwyczajenie, miłe skojarzenia , brak negatywow ale byle nie wiem np. dlugopis, koszulka dla naprawde zaangazowanych klientów idywidualnych to chyba nie duzo, a dla takiego klienta naprawde wiele. podobnie mam z pewna platforma cyfrowa.. jestem jej abonentem od samoego poczatku ( kilkla dni od rozpoczecia dzialanosci (wczesniej posaidalem dekoder "ojca" tej platformy) a na 10-te urodziny platformy dostalem kanal HD za 50 % na pół roku gdy np moj znaojmy który został nowym klientem dostal dekoder HD do wykupienia na wlasnosc za 99 zł gdy np mi proponowane jest za 499 zł. nie ma to za wiele wspolnego z tematem ale pokazuje ze niesprawiedliwosci na swiecie jest co niemiara i przynajmniej SONY mogloby być jasnym punktem w tym światowym chaosie
Dziękuję wszystkim,którzy mnie poparli odnośnie z gadżetami od Sony?,dla stałych użytkowników.Przecież na stronie zarejestrowane produkty,Sony wie doskonale jakie produkty ktoś kupił.Nie widzę przeszkód,zeby Sony nagradzało takich klientów drobnymi gadżecikami.Przecież nikt nie wymaga od Sony nagradzanie kogoś drogimi sprzętami,ale o drobnych gadżetach byłoby Nam Wszystkim bardzo miło i dla Firmy SONY chyba także,że pamiętają o stałych i przyszłych użytkownikach.Serdecznie pozdrawiam Cały Zespół SONY Poland i wszystkich forumowiczów!!!
No gggrzybowscy bardzo dobrze mówisz, może ktoś z Sony z odpowiednimi kompetencjami przeczyta weźmie pod uwagę nasze sugestie A Ty jesteś pionierem tego pomysłu
Również pozdrawiam!
Pozwólcie, że pociągnę ten temat dalej, gdyż macie racje ale do pewnego stopnia i chciałbym udowodnić, że rozdawanie gadżetów może być problematyczne dla producentów.
Po pierwsze najważniejszą sprawą o która ma zadbać producent to dostarczyć dobry sprzęt. Jesli klient będzie zadowolony kupi go ponownie i tyle - jasne i uczciwe reguły gry. Moim zdaniem gadżet jest problematyczny w tym wypadku bo takie bonusiki mogą być odczytane przez klienta w ten sposób: "I tak płace za ten gadżet w cenie" (wg porzekadła, że nie ma rzeczy gratisowych)
Powyższy problem jednak wydaje mi się mało znaczący przy kolejnym. Załóżmy, że wieloletni klient firmy X (niech będzie Sony) dostaje na gwiazdkę smycz, kubek, a może pendriva. Co myśli klient? "To ja wydaje kilkanaście tysięcy a oni mi trochę materiału i kubeczek za 10 zł przysyłają?" Klient myśli dalej: "nie szanują mnie w ogóle. jeśli już mają przysyłać taki badziewie to niech nic nie przysyłają, nic od nich nie kupię!". Nie wiem czy się ze mną zgadzacie, ale myślę, że cześć osób tak by zareagowała i tyle .
Jest jeszcze kwestia zniżek, ale jak wiadomo dystrybutorów są tysiące i też przeprowadzić taką akcje jest niełatwo. poza tym kupon na 50 zł też mógłby być odebrany jako zmuszanie do nowego zakupu, I klient by pomyślał: "niech sobie to w tyłek wsadzą"
scarface ->
znakomicie podszedles do problemu... poruszyles sprawe gazdzetow pod wzgledem negatywnym, to napewno zwiekszy jakosc naszych rozwazan bo przynajmniej mamy za i przeciw.
Moim kontraargumentem moze byc to, ze wedlug mojego i jeszcze kilku osob pomyslu prezenty mialyby byc przekazywane "stałym" klientom marki Sony. Ty napisales, ze taki konsument moze otrzymanie smyczki, kubeczka czy innego "badziewia" uznać za upokorzenie. Ja jednak mysle i chce zauwazyc, ze jesli ktoś jest już z ta marka tak dlugo, jest z niej zadowolomny ( bo w innym wypadku napewno by nie korzystal tak dlugo ze sprzetu ww firmy) to wątpie żeby przez prezent poczuł się gorszy, wykorzystywany bądź poniżony. Sądz, że wikeszość stałych klientów pomyśli sobie " o fajnie jestem dla nich wazny, nie jestem klientem ktory kupil ich tv i tyle tylko wciaz wspieram ich swoimi zakupami". wedlug mnie jest to maly prezencik, ale jak mocno wplywajacy na psychike i odbior firmy przez klienta. Przeciez na tym ze dostalem prezent smyczke itp przeciez nie strace. jesli mi sie nei podoba nie nosze, a jesli ktos poczuje sie lepiej to czemu SOny ma na tym nie skorzystac.
Poruszyles również sprawe problemu rozsylania, dystrybucji "gadzetow". sadze ze taki proces nie stworzyl by zbyt wielkich problemow natury logistycznej. jesli istnieje dział w ktorym klienci rejestruja swoje produkty , to jakas baza istsnieje ( mozecie zarzuci mi ze ich baza jest jedynie baza informacyjna, ale przeciez wystarczy stworzyc funkcje gdzie bedzie trzeba wpisac numer identyfikacyjny danego produktu zeby nei bylo ze ktos rejestruje produktow na potege(a jaki byl by cel, dla smyczki , parasola itd). przy okazji posaidania adresu "stałego klienta" firma Sony moglaby wysylac ulotki promocyjne, bony znizkowe to salonu sony itd itp. sadze ze jest to ciekawy pomysl... watpie zeby Sony moglo na tym stracic,a czuje ze wrecz logiczne jest ze musi zyskac
pozdrawiam wszystkich
wypowiedz moze byc w kilku momentach niespojna i gramatycznie niepoprawna, ale zbyt wiele mysli krecilo mi sie w glowie naraz:P
Sądz, że wikeszość stałych klientów pomyśli sobie " o fajnie jestem dla nich wazny, nie jestem klientem ktory kupil ich tv i tyle tylko wciaz wspieram ich swoimi zakupami". wedlug mnie jest to maly prezencik, ale jak mocno wplywajacy na psychike i odbior firmy przez klienta.