Podziel się wrażeniami!
Witam, czy ktoś coś więcej wie na temat ogłoszonej na tegorocznym CES przymiarce (na poważnie) do dołożenia jeszcze w tym roku możliwości nawiązywania połączeń SKYPE przez telewizory BRAVIA. Pokazano konieczną do tego zewnętrzną kamerkę z mokrofonami (CMU-BR100). Ciekawi mnie czy to będzie działać ze starszymi telewizorami, a w szczególności z moim 40EX710.
Poniżej zamieszczam link do strony z pierwszymi wrażeniami (w języku angielskim).
http://www.sonyinsider.com/2011/01/09/hands-on-with-skype-for-sony-bravia-devices/
Pomysł bardzo fajny. Dobrze, że powstał komunikator, który umożliwi rozmowy z przyjaciółmi i to przez telewizor. Wiadomo, że z dala od rodziny i przyjaciół jest ciężko, a takie rozmowy wideo na pewno dadzą poczucie bliskości. A wiadomo coś więcej o funkcjach skype w TV?
Myślę, że lada dzień pojawi się więcej informacji. Są już niektóre instrukcje nowych modeli, więc sporo się ruszyło.
Co do samych odległości, poczucia bliskości - wiem dokładnie o czym mówisz. Mnie właśnie ratował Skype, wtedy było to najtańsze możliwe połączenie z krajem. Rozmowa i obraz rozmówcy na ekranie komputera... To było coś... Parę minut wideokonferencji dawało siły na parę dni...
Oczywiście, będzie wymagane łącze odpowiedniej prędkości.
Skype podaje, że minimalne wymagania to szybkie łącze szerokopasmowe o przepustowości 512 kb/s (pobieranie) / 128 kb/s (wysyłanie).
Lajam napisał(a):
Skype podaje, że minimalne wymagania to szybkie łącze szerokopasmowe o przepustowości 512 kb/s (pobieranie) / 128 kb/s (wysyłanie).
A co się stanie z połączeniami przychodzącymi, gdy ogląda się telewizję lub gdy telewizor jest wyłączony?
Pewnie będziemy wiedzieć gdy TV z tą funkcją pojawią się w sklepach i przetestujemy
Będzie najprawdopodobniej tak jak na komputerze - to my decydujemy kiedy program jest aktywny i kiedy będziemy dostępni dla osób z zewnątrz.
Nie wyobrażam sobie, żeby Skype miał jakiś priorytet i przerywał nam film bądź włączał TV w momencie gdy ktoś się do nas dobija.
Lajam napisał(a):
Nie wyobrażam sobie, żeby Skype miał jakiś priorytet i przerywał nam film bądź włączał TV w momencie gdy ktoś się do nas dobija.
Czyli pewnie nie będzie możliwości jednoczesnego oglądania telewizji i prowadzenia rozmów przez Skype, szkoda.