Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam problem z konfiguracją dlna.
Przeszukałem dostępne fora i pomoc windows Otóż mam kld40v5500, router linksys wrt54gc i pc z windows xp. Ani tv nie widzi serwera ani komp telewizora (w tv jakiś IP się wyświetlił). Zapora windows wyłączona, antywirus (nod32) wyłączony. Próbowałem ps3 media server i wmp11. Może oprogramowanie tv powinienem uaktualnić (czy ma znaczenie że tv kupiłem 28-go lutego i w związku z tym softu nie trzeba uaktualniać?), może router jest zły?
Liczę na czyjąś pomoc i z góry dziękuję.
za krótki. a jaki powinienem kupić kabel?
skrętka najlepiej linka UTP kat. 5e z końcówkami RJ45 zaciśniętymi według norm 1:1
Prościej zwykły kabel do sieci komputerowych (LAN) tylko z dobrze zaciśniętymi końcówkami.
Kabel kupiłem w saturnie wczoraj nowy (7pln za 1metrowy) gotowy więc chyba to nie kabel.
Ale to nie można podłączyć TV kablem od dekodera albo dekoder kablem od TV?
Jakbyś zobaczył co muszę zrobić żeby zamienić te kable....klękajcie narody nie ma szans.
A co może być złego w tym kablu?
a jeszcze pytanie z innej beczki: czy to normalne że przy odtwarzaniu filmu z dvd (pioneer dv 400v) połączony kablem hdmi mam czarne paski na dole i górze ekranu?
A obraz jest ok czy rozciągnięty? Jeśli nie jest rozciągnięty to może jest format kinowy. Jeśli jest rozciągnięty możliwe że trzeba w odtwarzaczu zmienić telewizor na 16:9 ale nie znam tego modelu.
A kabel może być uszkodzony fabrycznie ale to tylko moje przypuszczenie które najbardziej pasuje do opisanych problemów. Do czau kiedy telewizor nie dostanie adresu automatycznie przez DHCP z zakresu 192.168.0.XXX i maski 255.255.255.0 nie ma co próbować dalszych czynności.
Nie obraz nie jest rozciągnięty i w odtwarzaczu jest ustawiony na 16:9 i chyba tak musi być (z tymi paskami choc to wkurzające). Mam też dziwne wrażenie że podłączenie przez komponent dawało lepszy obraz niż przez hdmi choć komponent miał niższą rozdzelczość. czy to jest możliwe czy mi się wydaje?
jarross napisał(a):
czy to jest możliwe czy mi się wydaje?
np?