anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Odbiór DD 5.1 z naziemnej tv cyfrowej

profile.country.pl_PL.title
p.saw-----
Początkujący

Odbiór DD 5.1 z naziemnej tv cyfrowej

Witam, mam pytanie czy przez TV Sony 46W5500 oraz ampli STR-DA2400ES możliwy jest odbiór DD 5.1 z naziemnej telewizji cyfrowej?
System połączenia jaki zastosowałem u siebie:
Dekoder C+, BDP-S350 połączone są przez HDMI do amplitunera. Dekoder C+ dodatkowo do amplitunera połączony jest przez Coaxial dla potrzeb dźwięku. Jako, że w ampli mozna przypisywać wejścia to w przypadku gdy ogladam sygnał z cyfry a nadawany jest więk DD wybieram źródło dźwięku zamiast auto (czyli w tym przypadku HDMI) na Coax i zapala się niebieska dioda dekodera DD i jest wszystko ok. Niestety w przypadku sygnału z cyfry musiałem zastosować takie rozwiązanie gdyż nie wiem dlaczego albo cyfra przez HDMI nie wysyła sygnału DD 5.1 albo amplituner przez to złącze nie odbiera tegoż formatu. No ale jakoś sobie poradziłem i jest ok.
Właściwie to chodzi mi o inny problem a mianowicie odbiór dźwięku DD 5.1 (3/2.1) z telewizora przy odbiorze sygnałów z NTC przez tuner mpeg-4. Amplituner połaczony jest z tv przez HDMI a dźwięk z TV przez SPDiF z amplitunerem. No i właściwie jest wszystko ok. ponieważ przy wyborze źródła w ampli - TV obraz i dźwięk są tzn dźwięk idzie do ampli po złączu SPDiF. Problem rozpoznałem całkiem przypadkowo kiedy w piatek na TVN nadawano "władcę pierścieni" i tv pokazywał dźwięk 3/2.1. Niestety amplituner nie dekodował tego standardu. Dlaczego? Może TVN wcale nie nadawał dźwięku w tym formacie przez NTC? Na cyfrze ten sam film w tym samym czasie szedł w DD 5.1 więc u źródła było chyba ok. A może coś nie tak jest ze sprzętem ? A może iż pomimo, że w NTC jest info, że dźwięk jest 3/2.1 wcale go nie nadają?
Liczę na jakieś ciekawe odpowiedzi.

4 ODPOW. 4
Zimny_
Użytkownik

Strasznie chaotycznie opisałeś tą sytuację. Napisałeś, że masz telewizor podłączony do amplitunera kablem SPDIF. Telewizor nie ma takiego wyjścia. Nie wiem, czy chodziło Ci o optyczny? Ten ma możliwość wysyłania Dolby Digital. Tuner zainstalowany w telewizorze jest w pełni użyteczny, nie ma ograniczeń dla sygnału MPEG4. Dekoduje sygnał wideo i audio. Pisałeś o podłączeniu pod dekoder naziemnej. Czy później jest powrót kabla do naziemnej do LCD? Naziemna jest w fazie testu, nie wiem jaki sygnał wysyła w Twojej miejscowości, być może jest ograniczenie.
Fajnie rozwiązałeś sytuację z coaxial :thumbsup:

p.saw-----
Początkujący

Oczywiście, że popełniłem błąd- chodziło o podłączenie dźwięku z TV z amplitunerem przez złącze optyczne. I właśnie o to chodzi, że po tym złączu powinienem otrzymywać sygnał DD 5.1 jesli taki jest nadawany. Naziemna telewizja cyfrowa jest w fazie testu i długo jeszcze pewnie tak będzie ale to ze względów formalnych. Jeśli chodzi o względy techniczne to RTCN Śrem nadaje dla wielkopolski w tym Poznania już od ponad półtora roku (najpierw w mpeg-2, teraz i docelowo w mpeg-4) i pod względem technicznym (moc, jakość, EPG) fazy testu zostały zakończone.
Jeśli TVN nadaje sygłał DD 3/2.1 to idzie on zarówno przez satelitę jak również przez NTC co potwierdza telewizor jeśli wyświetla info o programie (tylko przy nadawaniu cyfrowym). To jeśli tv obsługuje format DD 5.1 i taki sygnał jest nadawany dlaczego ampli go nie dekoduje.
To pytanie do kogoś kto ma podobny problem i wie o co tu chodzi.

strzelba
Początkujący

Po kablu optycznym na 100% działa DD5.1 ze Śremu.
Przynajmniej w Sony KLD-46Z4500 jest tak:
Wchodzisz w menu:
/ustawienia cyfrowe
/ustawienia audio
- Typ audio: Podstawowy
- Język audio: Polski
- Opis audio: Wył.
- Zakres dynamiki: Standardowy
- Wyjście optyczne: Automat.

P.S.
SPDIF występuje w dwóch wersjach:
- optyczne (takie masz w swoim TV)
- elektryczne (coaxial)

p.saw-----
Początkujący

Faktycznie mały szczegół. W menu należało "opis audio" ustawić na wył. i wszystko ruszyło. Aktualnie w NTC ze Śremu nadawany jest testowo mux z zawartością między innymi TVP HD z dźwiękiem DD 3.2.1 i amplituner dekoduje format. Dzięki za podpowiedź. Swoją drogą nie łatwo na to wpaść i przez dłuższy czas nikt nie umiał mi pomóc, nawet w CS (infolinia). :c4