Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam problem z konfiguracją dlna.
Przeszukałem dostępne fora i pomoc windows Otóż mam kld40v5500, router linksys wrt54gc i pc z windows xp. Ani tv nie widzi serwera ani komp telewizora (w tv jakiś IP się wyświetlił). Zapora windows wyłączona, antywirus (nod32) wyłączony. Próbowałem ps3 media server i wmp11. Może oprogramowanie tv powinienem uaktualnić (czy ma znaczenie że tv kupiłem 28-go lutego i w związku z tym softu nie trzeba uaktualniać?), może router jest zły?
Liczę na czyjąś pomoc i z góry dziękuję.
Jakie IP wyświetla TV? Jaka wersja PS3 MS jest zainstalowana?
ps3 1.20.400 a ip 169.254.212.11 i maska podsieci 255.255.0.0. i to nie to samo co w kompie.
Po teście sieci pisze, że adres ip zarezerwowany dla sieci lan i że można łączyc się z urządzeniami lan. Sprawdź czy funkcje serwera dhcp routera umożliwia łaczenie się z internetem (nic z tego nie kumam).
A jaki adres IP ma komputer?
Sorry, ze od razu tego nie zrobiłem. Ma inny ip
Podejrzewam że inna podsieć a TV nie dostał właściwego adresu i maski. Wypada teraz sprawdzić kabel łączący TV i router.
A ta wersja 20.400 coś nie bardzo chyba jest albo ja nie umiem jej skonfigurować żeby na EX500 czy HX700 działał streaming po wróceniu na 11.3XX działa chodź miałem nadzieję że coś poprawią w tej wersji nowej.
A jak sprawdzić kabel? może wpisać właściwe adresy ręcznie do tv?
Jeśli router jest dobrze skonfigurowany to nie. Proszę podać jaki adres ma komputer to będzie łatwiej doradzić.
do routera jest jeszcze podłączony turbo dekoder n-ki i działa
ip kompa 192.168.0.172
maska podsieci 255.255.255.0
Jeśli adres jest nadany przez DHCP a telewizor też jest ustawiony na DHCP to na 99% kabel. Można spróbować tym kablem od telewizora podłączyć komputer dla testu. Albo podłączyć telewizor tym kablem którym jest podłączona N-ka.