Podziel się wrażeniami!
Jedną z nowości w ofercie Sony, ale i nie tylko - są telewizory 3D. W warszawskiej Arkadii przy Sony Style są wystawiona prezentacja Bravii 3D. Można pójść i samemu przetestować. Co ciekawe, są już gry w 3D, do końca roku ma powstać kilkadziesiąt filmów na BR, no i kilkanaście meczy z mistrzostw w RPA ma być kręcona i nadawana właśnie w 3D. Ciekawe jak z tym poradzi sobie telewizja polska...
Mnie szczególnie zainteresowały odtwarzacze do płyt z nagraniem 3D, oraz kompatybilność telewizora z normalną telewizją. Co do pierwszej kwestii, mają być darmowe upgrade do np. PS3 z nowym softem w pełni obsługującym 3D. O odtwarzaczach BR nie słyszałem. Co do kompatybilności, telewizor ma w pełni funkcje normalnego 2D, do tego jest dodana możliwość projekcji 3D. Obraz na 2D świetny, 3D rewelacyjny. Nie wiem jak to wygląda u innych producentów, ale tu przy pokazach 3D efekt prawie jak w kinie. Na pewno duży wpływ ma jakość nagranego materiału 3D, w końcu to on w większości odpowiada za "efekty 3D", no i pewnie wielkość ekranu. Jak ktoś był w kinie na np. Final Destination 3D, na pewno widział wylatujące z ekranu koło, czy latające palące się kawałki gazety. Coś niesamowitego. Jestem ciekawy, jak taka projekcja wyglądałaby na telewizorze 3D i na ile jest różnica między kinem a telewizorem.
Co Wy o tym sądzicie? Ktoś z forumowiczów widział ten pokaz?
Co do pokazów 3D - to widziałem tylko na Open House, a tam by TV prototypowy więc do doskonałości trochę brakowało:) Mimo to byłem pod wrażeniem.
Jeżeli chodzi o odtwarzacze BR i 3D - to muszą one mieć HDMI ver 1,4. Pewnie razem z TV pojawią się i odtwarzacze.
Byłem na Open House i widziałem Bravię 3D. Pokaz zrobił wrażenie, szczególnie gry na PS3 choć najbardziej mi rybki zapadły w pamięć...bo lubię wodę
Co do samej technologii - na początku lutego byłem w Amsterdamie na targach ISE i tam wiele było już trójwymiarowych pokazów, głównie z projektorów i muszę przyznać, że niektóre prezentacje robiły wrażenie.
Jednym słowem jaka rada ?.Kupować NX 800 czy czekać do lipca na 3D ? Dylemat. Osobiście zmieniam Tv co 4-5 lat i ciekawi mnie co przez te 4-5 latek 3D będzie miało do zaprezentowania. Kilkanaście filmów rocznie i ..co dalej.Opłaca się zainwestować w 3D czy poczekać na udoskonalenie technologii ?
Również byłem na Open House, rybki fajne i chyba najlepszy fragment pokazu.
Z samą technologią osobiście spotkałem się tylko na właśnie tym pokazie, oraz w kinie na zaledwie paru produkcjach. Wrażenie jest niesamowite. Jak w czasie wypadku urwane koło leci w ludzi, śnieg wygląda jakby padał zaraz przed Tobą i jest praktycznie na wyciągniecie ręki. Wygląda to rewelacyjnie i wrażenia z oglądania takiej projekcji są niesamowite, wręcz bajeczne.
czatman1 sam zmieniałem telewizje z podobną częstotliwością. Jednak teraz tak szybko się to rozwija, co nowszy model to bardziej zaawansowany... Ciężko wytrzymać te 4-5 lat. Ostatni telewizor od ponad roku, już miałem zmienić na Z5500 lub W5500. Nie zmieniłem, czekałem na nowe modele i w tym sezonie na pewno zmienię. Również jestem zainteresowany telewizorem z 3D, jednak zakup zależy od ceny. Jeśli będzie na rozsądnym poziomie, nie omieszkam kupić. W tym roku ma być dużo materiałów w 3D, więc na pewno będzie fajna zabawa.
Co do technologii, jest rozwijana już od paru lat. Pierwsze modele które wchodzą, na pewno nie w pełni wykorzystują możliwości. Do oglądania trzeba zakładać specjalne okulary, które mają swój akumulator. W kinie jest tak samo, więc telewizory nie są jedyne. Kiedy wyjdą modele w pełni wykorzystujące 3D, nie wiadomo.
Jak już wspominałem, czekam na cenę
Dokładnie rybki po prostu były niesamowite zwłaszcza bodajże rekin który wypływał wprost na widza, jak dla mnie największy potencjał będzie w przypadku gier konsolowych które pozwolą na spopularyzowanie samej technologii. Dobrze pewnie też wpłynie sukces Avatara, może wreszcie pojawi się więcej produkcji 3D nie robionych na siłę tylko z myślą o takim sposobie wyświetlania. Co do okularów to chyba zasilanie akumulatorowe było w przypadku prototypów?
Efekty 3D w Avatarze nie zrobiły na mnie takiego wrażenia jak w innych produkcjach. Jak na tak reklamowany film, z takim budżetem - było ich po prostu za mało. Chociaż sama jakość obrazu i efekty rewelacyjne.
Co do okularów, jeśli w prototypach są akumulatory, to w normalnych co będzie użyte?
Widzisz różnie można oceniać tego typu efekty dla mnie Avatar pod tym względzie był rewelacyjny, bo nie polegało to na nachalnym bombardowaniu widza 3D od którego oczy bolą (tak jest w tych krótkich filmach przygotowywanych np. dla Imaxa). Wszystko było naturalnie nadawało fajnej perspektywy, a jednocześnie nie męczyło oczu, ale wiadomo kto co lubi i generalnie o gustach się nie dyskutuje Nie zmienia to faktu, że popularność Avatara oszałamia jeśli musiałem robić rezerwacje 3-4 dni wcześniej i to w ponad miesiąc od premiery to o czymś świadczy, dlatego tego typu produkcji zapewne będzie więcej.
Przyznaję ,że i ja zostałem urzeczony Avatarem , a co za tym idzie , zaiskrzyło mi TV 3D w główce. Czytam gdzie się tylko da o tej technologii i perspektywie rozwoju i wnioskuję ,że jeszcze nie pora na kupno LX ( to moje indywidualne odczucie ). Kupię NX 800 i ...poczekam ze 2-3 lata na rozwój sytuacji. Ten NX się nie zmarnuje , bo syn ostrzy też sobie pazurki na niego ( hihi). Mam pytanie na koniec . czy ktoś z Was zna symbol tej bajernej podstawy z aluminium ?
SU40NX1