anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jakim przewodem podłączyć PC do telewizora

harpmaster
Początkujący

Jakim przewodem podłączyć PC do telewizora

Witam.
Ostatnio zastanawiam się, jakiego przewodu użyć do połączenia mojego telewizora z PC żeby osiągnąć możliwie najlepszą jakość obrazu. Dodam, żę mój egzemplarz ma 32 cale.
Liczę na możliwie najszybszą odpowiedź
Pozdrawiam.

Edytowano 07.02.2010
Sprecyzowałem tytuł tematu
Zimny.

11 ODPOW. 11
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

HDMI

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

HDMI na pewno najlepszy do filmów, gier itd. Jednak osobiście do pracy z tekstem, jakimiś programami itp. wolę charakterystykę obrazu jaką daje złącze D-Sub.

jumajeej
Początkujący

a jeśli ktoś nie posiada grafiki z wyjściem HDMI , to co polecacie ?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

jumajeej napisał(a):

W takiej sytuacji kabelek, o którym wspomniał Zimny - czyli D-Sub (potocznie nazywany "kablem VGA")

Pozdrawiam,

Zimny_
Użytkownik

Dokładnie tak. Na zdjęciu poniżej zaznaczyłem na czerwono port w EX500 do którego podłączasz kabel D-sub - D-sub. Osobno podłączasz kabel audio minijack-minijack, również w czerwonej ramce.

http://img808.imageshack.us/img808/2750/ex500back.jpg

A tak wygląda kabel o którym mowa:

http://img508.imageshack.us/img508/4074/vgacable.jpg
źródło zdjęcia: http://www.yycomputer.net/products/cable.php

krystianb
Początkujący

Lajam napisał(a):

jumajeej napisał(a):

W takiej sytuacji kabelek, o którym wspomniał Zimny - czyli D-Sub (potocznie nazywany "kablem VGA")

Pozdrawiam,

Nie jest to jedyne rozwiązanie, zależy od tego co jest w kompie.
Jeśli karta ma DVI-D to najlepiej należało by użyć kabla lub przejściówki DVI-HDMI.

Jeśli DisplayPort w wersji ++ to wystarczy (~30-50zł) tani konwerter DP->HDMI nie wymagający zasilania, niestety zdarzają się też porty bez ++ wtedy cena jest już dość spora.

Z kablami VGA mam raczej złe doświadczenia, niestety przy wysokich rozdzielczościach nawet minimalne niedopasowanie impedancji daje tragiczne efekty. Przy 1920x1080 i więcej kabel musi być idealny (oj cena będzie tragiczna) a i to nie da gwarancji, że nie pojawią się choćby cienie za kontrastowymi elementami z powodu choćby niedopasowania w samej karcie graficznej.
Co do charakterystyk to każdy port w TV jest ustawiany osobno, dlatego może VGA może się wydawać lepsze, ale to tylko kwestia ustawień.
(Wiem, że nieboszczyka odkopałem, ale może komuś się przyda)

cogito.
Początkujący

Nie taki nieboszczyk jeszcze bo wczoraj przy użyciu VGA i audio podłączałem koleżance laptopa pod TV ;-) To rozwiązanie cały czas ma rację bytu. Wg mnie lepiej jest użyć jednego kabla nawet w słabszej technologi niż dobrego kabla i jakiejś przejściówki która i tak popsuje nam efekt.

krystianb
Początkujący

Zapomniałeś o tym, że na cyfrowych "przejściówkach" nic nie tracisz (no chyba że jest tragicznej jakości, ale wtedy efekty uniemożliwiają używanie)

Z resztą można kupić za równo kabel hdmi-dvi jak i displayport->hdmi (z konwerterem sygnału wbudowanym w jedną z wtyczek)

cogito.
Początkujący

Chińczyk jest tak sprytny że nawet cyfrowy sygnał przekona do zachowań znanych z analogu :slight_smile:
Ludzie niestety mają tendencję do kupowania tego co tańsze. W praktyce i tak wychodzi im to drożej no ale mądremu nie wytłumaczysz...