anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Amator pyta o telewizor.

endrii
Początkujący

Amator pyta o telewizor.

Witam wszystkich,
to jest mój pierwszy post na tym forum. Mam taki problem. Chciałem kupić telewizor Full HD. Cenię firmę Sony, widziałem Wasze telewizory w sklepach i muszę przyznać że bardzo mi się podobają. Tylko jak zawsze przed zakupem, chciałem optymalnie wybrać sprzęt. Pierwsze moje pytanie, to na co mam zwrócić uwagę przed zakupem nowego telewizora? Zacząłem czytać o tych wszystkich technologiach, wiele mi one nie mówią. Na pewno ważny jest budżet, ok 7-8 tys zł. Więcej nie chcę przeznaczyć na sam telewizor, chciałbym jeszcze dokupić jakiś Blu Ray, albo dobre DVD.
Mogę prosić o pomoc?

32 ODPOW. 32
endrii
Początkujący

Ciekawe. 40" jest strasznie duże, o 52 nawet nie myślałem. Skoro tak mówicie, to zobaczę w sklepie, później tylko spróbuje przekonać żonę...
Z w4500 i w5500 zaskoczyliście mnie. Tak jest się człowiek nie zna.. Czytałem o Hz, seria Z ma ich 200, tamte co wymieniliście po 100. Bardzo one się różnią? O co chodzi z tymi Hz? Po jakich parametrach, na co mam zwrócić uwagę wybierając model? Oglądam wszystko co jest ciekawe. Lubię filmy, sport, dokumentalne.. W planach będę miał kupno jakieś telewizji satelitarnej.

oldguest
Początkujący

W 200Hz chodzi o jeszcze lepszą płynność ruchu. Jeśli nie chcesz mieć/płacić za telewizor z wieloma nowinkami funkcjonalnymi (podłączenie to internetu, DLNA, oglądanie filmów z USB takie rzeczy są w nowej serii czyli W5500) a do tego oglądasz np. dużo piłki nożnej to może warto kupić model 200Hz czyli KDL46Z4500. Co do rozmiaru jeśli wcześniej Ty i żona nie mieliście tak dużego telewizora proponuje kupić jeden rozmiar większy niż się wydaje że będzie ok. Po 2 tygodnia przeważnie się stwierdza że mógł by być trochę większy. Warto przemyśleć zawieszenie LCD na ścianie (wtedy przeważnie jest jeszcze trochę dalej) a do tego jest podobno dalej promocja że wieszak i montaż 46 cali jest gratis.

scarface-----
Początkujący

Byłem dziś, niestety tylko na moment, w Euro i prezentowały się tam nowy V5500 (zdaje się 40 calowy) i W5500 (zdaje się 37 cali). Za mało czasu miałem bo dosłownie 3 minuty żeby rzucić okiem, więc o nowych modelach się rozpisywać nie będę (może następnym razem będzie więcej czasu). Chciałem tylko zwrócić uwagę, że świetnie prezentowała się V4500 i oczywiście Z, choć V posiadała bardzo przyjemną cenę :)

endrii
Początkujący

Na pewno nie będę podłączał internetu, jakiś dlna. Odtwarzanie filmów z usb też wydaje się zbyteczne. Będę miał telewizje satelitarną, dvd albo blu ray, pewnie bardziej z tego będę korzystał. Faktycznie telewizor nie musi mieć nowinek technicznych, musi mieć ładny obraz i nie psuć się.
Patrzyłem na funkcje z 4500, mam parę pytań. O co chodzi z "System 24p True Cinema"? Wszystko co oglądam leci wolniej? Nie muszę mieć do tego jakiś innych urządzeń? Nie rozumiem tego. Jakie urządzenia współpracują z BRAVIA Sync? Jest tam napisane, że steruje tymi urządzeniami, wszystkimi? Przeraża mnie ta technika.

scarface-----
Początkujący

Niech Cię technika nie przeraża ;) ważny jest efekt końcowy

24p - nie wszystko leci wolniej a tylko to co zostało tak nagrane (w zwykłym telewizorze leci więc szybciej, nienaturalnie). Dzięki 24p to co jest nagrane w 24p będzie odtworzone w 24p. przeszukaj tematy na BD na tym forum, było już dyskusja.

24p - 24 klatki na sekundę, w tradycyjnym tv przyspiesza do standardu Pal czyli 25 (50). 24p przydaje się tylko do Blu-Raya.

Razak-----
Początkujący

endrii najprościej BRAVIA Sync umożliwia obsługę kilku urządzeń jednym pilotem (wszystkie urządzenia muszą być w tym standardzie) najlepszy przykład obsługa zarówno telewizora jak i odtwarzacza blu ray przy użyciu pilota od TV. Zdecydowanie ułatwia sprawę.

oldguest
Początkujący

endrii - te technologia działają automatycznie więc tylko ułatwiają. 24 klatki jak już wspomniał scarface powoduje bardziej naturalne odtwarzanie filmów kinowych z odtwarzacza Blu-Ray.
Bravia Sync to coś więcej niż obsługa z jednego pilota. To także inteligentna komunikacja między urządzeniami która ułatwia użytkowanie. Ważne żeby zakupić sprzęt z tym zgodny więc np. KDL46Z4500 i BDP-S350 bez problemu tak działają. Jeśli kino domowe to ze zintegrowanych zestawów HT-SF2300 czy bardziej zaawansowany STR-DG820 + głośniki.

endrii
Początkujący

Rozumiem, że generalnie nie jest potrzebne to 24p (dziwne to jest). Nie opłaca się dopłacać za coś, co będę rzadko używał. Płyty blu ray są jeszcze słabo dostępne. W wypożyczalni nie widziałem.
Piszecie o obsłudze odtwarzacza. Rozumiem kompletne sterowanie odtwarzaczem, wchodzenie do funkcji itp. tak? To mi się podoba. Do funkcji pewnie rzadko będę wchodził, ustawie raz i nie będę nic zmieniał, bo zepsuje.
Patrzyłem z żoną na telewizory i udało mi się ją przekonać na 46 cali! Było ciężko, ale udało się. TYLKO jedno pytanie związane z taką wielkością lcd. Czy przy tak dużym ekranie z 3m nie psuje się wzrok? Przecież promieniowanie z takiej kolubryny musi być ogromne.

scarface-----
Początkujący

endrii napisał(a):

Czy przy tak dużym ekranie z 3m nie psuje się wzrok? Przecież promieniowanie z takiej kolubryny musi być ogromne.

A pamiętasz Stępnia z 13 posterunku? Taki z okularami jak słoiki :) On oglądał kineskopowe.
Poszukaj w wyszukiwarce był już wątek o wzroku, ale żeby Cię uspokoić to wzrok z 3 metrów niszczy się tak samo czy patrzysz w LCD czy w okno mniej więcej :D

endrii napisał(a):

Rozumiem, że generalnie nie jest potrzebne to 24p (dziwne to jest). Nie opłaca się dopłacać za coś, co będę rzadko używał. Płyty blu ray są jeszcze słabo dostępne. W wypożyczalni nie widziałem.

No tak samo potrzebne jak sam Blu-ray. Jeśli zależy Ci na super obrazie to potrzebne.

endrii napisał(a):

ustawie raz i nie będę nic zmieniał, bo zepsuje.

Poziomem dźwięku możesz sterować bez obaw nic się nie popsuje. Zauważyłem, że posiadacze tv dzielą się na dwie grupy, tych którzy chcą mieć pełną kontrole nad sprzętem tzw. puryści i ci którzy chcą mieć wszystko skalibrowane przez producenta tzw."normalni użytkownicy".

endrii napisał(a):

Płyty blu ray są jeszcze słabo dostępne. W wypożyczalni nie widziałem.

To zależy, ale generalnie zmienia się to. mam znajomych, którzy już tworzą kolekcje, ale rzeczywiście do skali DVD to jeszcze daleko.

oldguest
Początkujący

endrii - nie dopłacasz za 24p True Cinema. Kupując każdy TV Sony powyżej podstawowych modeli (a w tej cenie masz same wysokie modele w 46 calach) dostajesz to gratis. A po podłączeniu Blu-Ray masz to co zamierzył producent filmu.

Co do wielkości to problem może wynikać tylko i wyłącznie z za dużego kontrastu, ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby ustawić TV w tryb standard lub kinowy (jeśli oglądamy w ciemniejszych warunkach oświetlenia np. wieczorem) chodzi o to żeby telewizor za bardzo nie "świecił" tak w skrócie. Po za tym wystarczy włączyć czujnik światła i telewizor sam będzie dostosowywał podświetlanie do warunków w pomieszczeniu przy okazji będzie zużywał mniej prądu.