anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Amator pyta o telewizor.

endrii
Początkujący

Amator pyta o telewizor.

Witam wszystkich,
to jest mój pierwszy post na tym forum. Mam taki problem. Chciałem kupić telewizor Full HD. Cenię firmę Sony, widziałem Wasze telewizory w sklepach i muszę przyznać że bardzo mi się podobają. Tylko jak zawsze przed zakupem, chciałem optymalnie wybrać sprzęt. Pierwsze moje pytanie, to na co mam zwrócić uwagę przed zakupem nowego telewizora? Zacząłem czytać o tych wszystkich technologiach, wiele mi one nie mówią. Na pewno ważny jest budżet, ok 7-8 tys zł. Więcej nie chcę przeznaczyć na sam telewizor, chciałbym jeszcze dokupić jakiś Blu Ray, albo dobre DVD.
Mogę prosić o pomoc?

32 ODPOW. 32
oldguest
Początkujący

A czy w tych 7-8 tys to już z tym odtwarzaczem czy sam telewizor? Do tego jaka odległość od telewizora będzie?

scarface-----
Początkujący

Nie będę się tu wymądrzał ale w takim budżecie szukaj 52 cali, chociaż chyba nie zmieścisz się w budżecie chcąc kupić W5500. A do tego Playstation3 no chyba ze nie bawią Ci już konsole :) (mnie bawią)

endrii
Początkujący

Ten budżet jest przeznaczony tylko na telewizor. 52 cale to za dużo. Myślałem maxymalnie o 40 calach. To i tak dużo jak na 3m odległość. Za taką kolubrynę żona by mnie z domu wygoniła ;) Na takim dużym ekranie pewnie niewygodnie się ogląda. Już głową trzeba ruszać, żeby wszystko zobaczyć.
Proponowałeś W5500. Rozumiem, że to jest następca W4500. Fakt, nie znam się na tych wszystkich parametrach, tylko jak patrzyłem na jakieś stronie internetowej różnice między W5500 a W4500, ten drugi miał atrakcyjniejsze parametry. Może to co napisałem wyda się Wam śmieszne. Widzieliście już je "na żywo"?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Myślałem maxymalnie o 40 calach. To i tak dużo jak na 3m odległość. Za taką kolubrynę żona by mnie z domu wygoniła ;) Na takim dużym ekranie pewnie niewygodnie się ogląda. Już głową trzeba ruszać, żeby wszystko zobaczyć.

Chyba z żoną nie było by tak źle, jakby zobaczyła jakiś serial w Full HD ;)
Sama idea obrazu tej jakości (wysokiej rozdzielczości) polega na dużej ilości szczegółów pokazywanych w filmach. To czego nie zobaczysz na telewizorze kineskopowym, albo na słabej jakości sygnale, zobaczysz na Full HD. Zaraz po zakupie Blu ray oglądałem chyba Szklaną Pułapkę 4. Generalnie film jest kiepski, ale jak zarzuciłem go na wielkim ekranie z BR, to zrobił się zupełnie inny. Ten sam film w innej jakości oglądałem z zapartym tchem w piersiach. I nie przesadzam. Na Discovery HD oglądałem jakiś program o pięknych miastach na świecie. Akurat leciało o jakimś malowniczym miasteczku w Szkocji. W życiu nie włączyłbym takiego programu (nie lubię), ale jak zobaczyłem no cudowny obraz, te krainy, trawę w oddali której jak się przypatrzyłeś, to widziałeś jak źdźbła ruszają się od wiatru, to aż nagrałem :shock: Jest taka zasada, żeby dostrzec wszystkie szczegóły obrazu Full Hd, obraz na telewizorze o wielkości x oglądzasz z odległości y:
40" - 1.8m
52" - 2.1m
Wtedy dostrzeżesz wszystko co powinieneś. Nie jest to przesada, wiem po sobie i na pewno sam to dostrzeżesz.

oldguest
Początkujący

Proszę przemyśleć zakup telewizora w rozmiarze 46 cali. Będzie dużo lepsze wrażenie przy oglądaniu programu HD czy filmów na BD. W kwocie zmieści się pewnie KDL46Z4500. Można poszukać też KDL46W5500 (pierwsze sztuki), lub zdecydować się na KDL46W4500 (powinny jeszcze gdzieś być na stanie w dobrej cenie) oraz zakupić do tego kino domowe.
Widziałem wszystkie telewizory. Wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić. A jak koniecznie 40 cali to wybór KDL40W5500 będzie jak najbardziej celny.

Zimny_
Użytkownik

Proponowałeś W5500. Rozumiem, że to jest następca W4500. Fakt, nie znam się na tych wszystkich parametrach, tylko jak patrzyłem na jakieś stronie internetowej różnice między W5500 a W4500, ten drugi miał atrakcyjniejsze parametry. Może to co napisałem wyda się Wam śmieszne. Widzieliście już je "na żywo"?

To jest następca W4500- jego starszy, lepszy brat. Jest różnica w parametrach, niby na niekorzyść. Ale jest jeden fakt, nowszy model ma inną elektronikę (procesory, inne obliczenia itp.) odpowiadającą za jakość obrazu wyświetlaną na ekranie. To jest Bravia Engine 3. Według wszystkich testów jakie czytałem, W5500 prezentuje dużo lepszą jakość od swojego poprzednika. Tu masz link do dyskusji na ten temat, zachęcam do poczytania:

viewtopic.php?f=57&t=1759 " target="_blank

Zimny_
Użytkownik

Proszę przemyśleć zakup telewizora w rozmiarze 46 cali. Będzie dużo lepsze wrażenie przy oglądaniu programu HD czy filmów na BD. W kwocie zmieści się pewnie KDL46Z4500. Można poszukać też KDL46W5500 (pierwsze sztuki), lub zdecydować się na KDL46W4500 (powinny jeszcze gdzieś być na stanie w dobrej cenie) oraz zakupić do tego kino domowe.
Widziałem wszystkie telewizory. Wszystkie mogę z czystym sumieniem polecić. A jak koniecznie 40 cali to wybór KDL40W5500 będzie jak najbardziej celny.

Ja bym polecił większy niż 40", co najmniej 46" a super byłby 52". 3m to duża odległość. Proponuję sprawdzić w jakimś sklepie. Poprosić o puszczenie materiału z BR i samemu zobaczyć różnicę. Ale oglądanie w domu, a w sklepie to też ogromna różnica...

oldguest
Początkujący

Zimny napisał(a):

Jest różnica w parametrach, niby na niekorzyść.

Jeśli mówisz o 10 i 8 bit-owym panelu którego korzyści ciężko było zauważyć? Co do WCG-CCFL to widać nowsza matryca nie potrzebuje tego droższego podświetlania żeby prezentować kolory nawet lepsze od Z4500 do tego kosmiczny kontrast a myślałem że to na Z4500 czarne jest czarne. Co prawda do LED-owego podświetlanie trochę daleko ale na pewno obraz jest super i co ciekawe myślałem że będzie droższy a tu miła niespodzianka.

Zimny_
Użytkownik

Dokładnie o tym myślę. Chociaż sam też czytałem dużo krytyki przez zmianę tych parametrów, też miałem obawy, że to źle wyjdzie... Na pewno sam nie byłeś pewny :D A okazało się zupełnie inaczej, bardzo dobrze dopasowane parametry i nowy silnik który tym wszystkim zarządza, robi to świetnie. Obraz super. Najważniejsza jest elektronika i widać tu się popisali...