Podziel się wrażeniami!
Witam,
chyba ze względu na wiek powoli robię się wykluczony cyfrowo... więc proszę o poradę.
Kupiłem TV 46 EX 710 i chciałbym podłączyć go do internetu. To co posiadam w domu to 2 laptopy i bezprzewodowe połączenie do internetu PLAYa. Chciałbym to wszystko połączyć w sieć domową - ale nie wiem jak to zrobić. W sony na świętokrzyskiej facet jak mi wyłożył teorię o ilości potrzebnego sprzętu i oprogramowania, to wyszedłem szybciej niż wszedłem.
Mój dotychczasowy pomysł opierał się na zakupie routera, który obsługuje internet bezprzewodowy. Do tego routera chciałem wpiąć Playa, a TV wpiąć przewodowo do do routera. Ponadto router obsługiwałby dwa lub trzy laptopy i w przyszłości kino domowe i ps3.
Czy mój tok myślenia jest prawidłowy, że potrzebuję jedynie router? Jeśli tak to jakie parametry powinien mieć? A mogę liczyć na podpowiedź co konkretnie kupić?
ps. w międzyczasie próbowałem połączyć TV z internetem poprzez komputer, łącząc je kablem. Oczywiście nie mogłem.... połączenie kablem było OK, reszta "brak połączenia".
Pozdrawiam
Witam i gratuluję zakupu
eRKa napisał(a):
To co posiadam w domu to 2 laptopy i bezprzewodowe połączenie do internetu PLAYa. Chciałbym to wszystko połączyć w sieć domową - ale nie wiem jak to zrobić.
eRKa napisał(a):
Mój dotychczasowy pomysł opierał się na zakupie routera, który obsługuje internet bezprzewodowy. Do tego routera chciałem wpiąć Playa, a TV wpiąć przewodowo do do routera. Ponadto router obsługiwałby dwa lub trzy laptopy i w przyszłości kino domowe i ps3.
eRKa napisał(a):
chyba ze względu na wiek powoli robię się wykluczony cyfrowo...
Witam ponownie,
dzięki za wsparcie i miłe słowa Dodają otuchy i wiary w siebie
Odnośnie tematu - posiadam modem Huawei model: E156G
Czy może być jakis problem z połączeniem?
Pozdrawiam Rob
Witaj, no to z tym modemem trochę się skomplikowało. Modemu nie możesz podpiąć pod normalny router. Teoretycznie można udostępnić połączenie z komputera, ale nigdy tego nie robiłem w podobnym przypadku.
Są również routery dedykowane pod mobilny Internet. Niestety ich cena jest wyższa, ale chcąc skonfigurować sieć jaką założyłeś - chyba to jest najlepsze i najprostsze rozwiązanie.
Czyli reasumując:
eRKa napisał(a):
eRKa napisał(a):
Czy mój tok myślenia jest prawidłowy, że potrzebuję jedynie router? Jeśli tak to jakie parametry powinien mieć?