anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

46 EX710 - nie mogę połączyć z internetem bezprzeowodowym

profile.country.pl_PL.title
eRKa-----
Początkujący

46 EX710 - nie mogę połączyć z internetem bezprzeowodowym

Witam,
chyba ze względu na wiek powoli robię się wykluczony cyfrowo... więc proszę o poradę.
Kupiłem TV 46 EX 710 i chciałbym podłączyć go do internetu. To co posiadam w domu to 2 laptopy i bezprzewodowe połączenie do internetu PLAYa. Chciałbym to wszystko połączyć w sieć domową - ale nie wiem jak to zrobić. W sony na świętokrzyskiej facet jak mi wyłożył teorię o ilości potrzebnego sprzętu i oprogramowania, to wyszedłem szybciej niż wszedłem.
Mój dotychczasowy pomysł opierał się na zakupie routera, który obsługuje internet bezprzewodowy. Do tego routera chciałem wpiąć Playa, a TV wpiąć przewodowo do do routera. Ponadto router obsługiwałby dwa lub trzy laptopy i w przyszłości kino domowe i ps3.
Czy mój tok myślenia jest prawidłowy, że potrzebuję jedynie router? Jeśli tak to jakie parametry powinien mieć? A mogę liczyć na podpowiedź co konkretnie kupić?

ps. w międzyczasie próbowałem połączyć TV z internetem poprzez komputer, łącząc je kablem. Oczywiście nie mogłem.... połączenie kablem było OK, reszta "brak połączenia".
Pozdrawiam

3 ODPOW. 3
Zimny_
Użytkownik

Witam i gratuluję zakupu :thumbsup:

eRKa napisał(a):

To co posiadam w domu to 2 laptopy i bezprzewodowe połączenie do internetu PLAYa. Chciałbym to wszystko połączyć w sieć domową - ale nie wiem jak to zrobić.

eRKa napisał(a):

Mój dotychczasowy pomysł opierał się na zakupie routera, który obsługuje internet bezprzewodowy. Do tego routera chciałem wpiąć Playa, a TV wpiąć przewodowo do do routera. Ponadto router obsługiwałby dwa lub trzy laptopy i w przyszłości kino domowe i ps3.

eRKa napisał(a):

chyba ze względu na wiek powoli robię się wykluczony cyfrowo...

Wykluczony cyfrowo? Chyba żartujesz, albo nadrabiasz bardzo wysokim poziomem inteligencji. Plan który zrobiłeś jest bardzo fajny - nie jedna osoba by na to nie wpadła. Oczywiście możesz tak podłączyć. Jedynie może być problem z podłączeniem Internetu Play do routera. Proszę, napisz jaki to jest model modemu Play. Jak coś, to będzie można podłączyć modem do komputera i z niego udostępnić połączenie na inne urządzenia. Ale narazie nie ma co kombinować.
Co do routera. Polecam urządzenie w standardzie "N". Standardy mówią o szybkości połączenia, przepustowości itp. Urządzenia te są trochę droższe, ale zapewnią Ci stabilne połączenie i możliwość płynnego odtwarzania filmów HD. Firmy nie polecę Ci, bo sam nie jestem przekonany do jednej. Popularne to Tp-link, Pentagram, Linksys, D-link, Netgear, Asus. Chyba najlepszy stosunek jakości do ceny mają routery Linksys, ale to musisz sprawdzić.
Pozdrawiam,
Zimny.

eRKa-----
Początkujący

Witam ponownie,
dzięki za wsparcie i miłe słowa :) Dodają otuchy i wiary w siebie :)
Odnośnie tematu - posiadam modem Huawei model: E156G
Czy może być jakis problem z połączeniem?
Pozdrawiam Rob

Zimny_
Użytkownik

Witaj, no to z tym modemem trochę się skomplikowało. Modemu nie możesz podpiąć pod normalny router. Teoretycznie można udostępnić połączenie z komputera, ale nigdy tego nie robiłem w podobnym przypadku.
Są również routery dedykowane pod mobilny Internet. Niestety ich cena jest wyższa, ale chcąc skonfigurować sieć jaką założyłeś - chyba to jest najlepsze i najprostsze rozwiązanie.
Czyli reasumując:

eRKa napisał(a):

Wszystko OK.

eRKa napisał(a):

Czy mój tok myślenia jest prawidłowy, że potrzebuję jedynie router? Jeśli tak to jakie parametry powinien mieć?

Potrzebujesz router z obsługą mobilnego Internetu, najlepiej będący w standardzie "N" (szczególnie przydatne do połączeń DLNA, lub wykorzystania sieci do przesyłania danych między urządzeniami). Do tego kabel sieciowy skrosowany.
Pozdrawiam,
Zimny.