anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Program do tworzenia w HD.

fix-----
Początkujący

Program do tworzenia w HD.

Czesc, proszę o informację.

Poszukuję programu, który umożliwi mi scalenie oraz obrobienie filmików nagranych w jakości HD.

kamera: Sony hdr cx520

Dziękuję i pozdrawiam

19 ODPOW. 19
fix-----
Początkujący

w wersji Vegas 10. mamy do wyboru następujące formaty:

Image sequence (bmp., jpeg., png., till., wdp.)
Main concept avc/aac (mp4.)
Main concept mpeg-1 (mpg.)
Main concept mpeg-2 (mpg., m2v., m2t., mpa.)
Quick time (mov.)
Real media 9 (nm.)
Sony avc (mp4., m2ts., avc.)
Video for win (avi.)
Win media video (wmv.)

dodatkowo mamy do wyboru bardzo duzo szablonów do każdego formatu.

Jak robiłem pierwszy swój "film" to przy wyborze wmv. i szblonie najwyższej jakości bo:
8 Mbps HD 1080-30 p Video 5.1 Surround
programowi Vegas, przerobienie filmu AVCHD (m2ts.)o pojemności pierwotnej 2,36 GB na wielkość 1,08 GB (wmv.) zajeło ok 8 godzin.

Ciekawi mnie wasze ustwienie formatu zapisu bo Mam do przerobienia film z wycieczki, który zawiera 40 GB. Nie chciałbym tracic czasu na próby, błedy i nie przetwarzać tego przez tydzień w wyżej opisanej jakości.

Pozdr

trybas
Początkujący

Witam :c37

Największe znaczenie ma moc sprzętu, którym dysponujemy do obróbki materiału video. Im komputer mocniejszy tym szybciej będzie można obrobić materiał, a sama praca z nim będzie bardziej komfortowa.

Postanowiłem sprawdzić i obrobić 10 sekundowy materiał zapisany przez kamerę HDR-XR350VE,
parametry obrazu rozpoznane w Sony Vegas 10 dla tego klipu to:
video: 1920x1080 25.000.

Korzystając z opcji "Render As":

1. Na ustawieniach wybranych przez Ciebie (wmv.) 8 Mbps HD 1080-30p Video, trwało to 41 sekund,
2. Na ustawieniach (wmv.) 6,7 Mbps HD 1080-25p Video, trwało 34 sekundy.
Dla mnie różnica w obrazie jest niezauważalna.
Komputer testowy to i5 2.80 Ghz, 4Gb Ram, 1 Gb na karcie graficznej (szczegóły pominę).

Zmiana formatu obrazu jest czynnością, której przeskoczyć się nie da. Nieważne czy chcemy zmienić na format DVD, *.wmv, *.avi czy każdy inny. Składanie obrazu trwa. Moim zdaniem wybrany przez Ciebie format obrazu jest dobry, nie powinno być problemu z odtwarzaniem go na innych komputerach jak również większość urządzeń multimedialnych czyta ten format (oczywiście nie mówię tutaj o urządzeniach mobilnych, mam na myśli centra multimedialne).
Nieznacznie można przyspieszyć ten proces wyłączając oprogramowanie działające w tle na komputerze oraz nie korzystanie z innych aplikacji podczas składania filmu.

Dodam, że droga na "skróty" bardzo często źle się kończy dla naszego materiału. Nie należy nagrywać materiału w SD kamerą, która potrafi nagrać to w HD, lepiej zmieniać format na komputerze.
Nie polecam również najpierw zmieniać format, a dopiero później na nim pracować i zmieniać jeszcze raz.
Najlepiej skopiować materiał na dysk, stworzyć projekt, zapisać projekt, a potem dowolnie wybrać potrzebny nam format np. DVD czy *.wmv.
Przy wielokrotnej zmianie formatu mogą pojawić się błędy w obrazie.

Dodam, że zanim zlecimy naszemu komputerowi obróbkę 1 godzinnego materiału, zobaczmy najpierw jak będzie wyglądał efekt obróbki materiału w wybranym przez nas formacie. Wytnijmy 10 sekund, zmieńmy te 10 sekund na format dla nas właściwy i zobaczmy czy wszystko ok.

profile.country.GB.title
MKmagic
Nowicjusz

Chciałbym do tego dodać jeszcze jedną WAŻNĄ rzecz:

Żyjemy w strefie, która ze względów historycznych nazywana jest strefą PAL. Tu obowiązuje 25fps i pochodne (czyli 25p, 50i i 50p).
Więcej, nie znaczy lepiej. Nie ma zatem po co zapisywać 30p - nic nie zyskamy, a jedynie stracimy płynność ruchu (zmiana z 25 na 30 fps).

Zapis w kamerze też ma sens w naszym kraju (i regionie) tylko przy 25p, 50i lub 50p, z uwagi na to, że o ile komputer będzie w stanie odtworzyć 30p, to odtwarzacz BD/DVD podłączony do telewizora znacząco zdegraduje płynność ruchu.

A po co, skoro można to zrobić od razu dobrze???
Ustawić kamerę na 25p/50i i potem używać formatów "PAL compatible", czyli z częstotliwością ramek 25p/50i. I będzie dobrze!

Ja bym użył dla plików do odtwarzania na komputerze Sony AVCHD w presecie "Internet HD 1080p". Jakość jest świetna, a pliki są zgodne z większością komputerów. Tu tylko powstaje pytanie, czy ten komp da radę uciągnąć 1080p, bo kodeki są nawet w "czystym" Windows 7.

piotr_ek
Początkujący

Z kamery Sony HDR-CX130 mam zgrane pliki AVCHD (rozszerzenie MTS) w formacie 1920x1080/50p (pełne 50 klatek/sekundę) z dżwiękiem DD 2.0.
Próbuję je renderować w SV (wersja Pro 10). Program proponuje "=HD 1920x1080-50p", ale w tym formacie jest plik wynikowy MP4 z dźwiękiem AAC. Mogę też wybrać zapis MPEG-2 (rozszerzenie m2ts) i wtedy zamiast AAC można wybrać Dolby Digital, ale nie mogę już mieć 50 klatek (Frame rate), a tylko 25000 lub 29970.
Kombinowałem też z kilkoma innymi formatami np.AVCHD 1920x1080-50i 5.1 Surround, gdzie zamiast 5.1 mogę wybrać 2.0, ale tam też nie mam Frame rate 50000.
Pomóżcie, bo już mózg mi się lasuje. Czy trzeba czekać na nową wersję SV która będzie obsługiwała 1920x1080/50p - DD 2.0?

profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Proponuję wyrenderowanie do MP4 z dźwiękiem AAC - zachowujesz odpowiednią rozdzielczość obrazu, frame rate, a dźwięk pozostaje tej samej (słyszalnej) jakości jak przy DD 2.0.
Jeśli dźwięk w DD 2.0 jest Ci niezbędny, proponuję wyrenderować osobno obraz i osobno dźwięk, a następnie je scalić do jednego pliku.

piotr_ek
Początkujący

Wykombinowałem sobie, że w SV zrobię czołówkę do filmu, a całość kilkudziesięciu plików połączę w PMB ze względu na to, że w SV to by mi komputer rok renderował.
Niestety PMB nie chce połączyć plików o różnej ilości klatek, jak również praktycznie nie widzi innych plików niż m2ts - i tu jest mój problem.

OneGabrys
Początkujący

W takim razie polecam następujące rozwiązanie:
1) W PMB posklejaj wszystkie ujęcia, do których chcesz dorobić czołówkę;
2) W Sony Vegas wykonaj czołówkę i wrzuć do projektu scalony w pkt 1. film;
3) Przy odpowiednich ustawieniach, Sony Vegas wyrenderuje tylko samą czołówkę, a reszty filmów nie będzie niepotrzebnie rozkodowywał i zapisywał z powrotem. Otrzymasz jeden plik wynikowy.

Jakie są te 'odpowiednie' ustawienia?
Poeksperymentuję trochę u siebie i dam Ci znać ;)
Pozdrawiam.

Ps. Gdybyś mógł mi wysłać (np. na Rapidshare albo Sendspace) surowy plik z przykładowym nagraniem, to byłoby super.

piotr_ek
Początkujący

No właśnie te "odpowiednie ustawienia" to byłaby dla mnie pełnia szczęścia. Będę musiał wieczorkiem pokombinować, ale póki co nie widziałem nigdzie opcji która by to umożliwiała - tzn.renderowanie wybranego fragmentu bez ruszania reszty.

OneGabrys
Początkujący

Na pewno trzeba mieć zaznaczoną tę opcję w Options -> Preferences -> General:

http://img810.imageshack.us/img810/6991/norec.png

Mój screen bazuje na wersji 9, więc mogą być lekkie różnice. Poza tym doczytałem się, że jest pewne ograniczenie formatów wideo, przy których można ominąć rekompresję (tego słówka mi brakowało 8-)); ogólnie chodzi o to, że plik wynikowy powinien mieć takie same ustawienia, jak pliki wejściowe. Powinieneś sprawdzić u siebie plik pomocy:
Help -> Contents and Index -> Spis treści -> Using Vegas Software -> Working with Projects -> Rendering
Pod poniższym tekstem będzie lista formatów:
When you render video to any of the following formats, unedited video frames are passed through without recompression (smart rendering):

Zajrzyj jeszcze na: http://sonyvegas.info/Temat-AVCHD-%E2%8 ... pyta%C5%84

piotr_ek
Początkujący

Naczytałem się i nagooglowałem i wiem, że przy plikach m2ts nie da się uniknąć zbędnego renderingu nawet jak nic nie zostało z plikiem zrobione. Renderingu można uniknąć przy plikach DV CAM czy tym podobnych - już nie pamiętam.
Dzięki za poświęcony czas!