anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sprzęt Filmowca - filmowy poradnik odc. 5

trybas
Początkujący

Sprzęt Filmowca - filmowy poradnik odc. 5

W tym odcinku naszego filmowego poradnika omawiamy podstawowe akcesoria do kamery. Wśród omawianych znajduje się statyw, obiektywy i inne elementy wyposażenia dodatkowego. Jest mowa również o ich konkretnych zastosowaniach podczas filmowania.

Ciekawy jestem, czy korzystacie z dodatkowego wyposażenia do swojej kamery.

http://vimeo.com/18858282

2 ODPOW. 2
profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Fajny poradnik, gratuluję całej serii. Jeśli chodzi o moje doświadczenia ze sprzętem, to polubiłem kompletowanie dodatkowych sprzętów:

Statyw - teraz ciężko sobie wyobrazić poważniejsze filmowanie bez niego mimo, że nie jest to szczyt techniki ani stabilności;
Bateria - skorzystałem (jeśli mogę się przyznać ;)) z allegrowego zamiennika NP-FH100, który bardzo sobie chwaliłem, zarówno za czas działania jak i porażający wygląd (cegła niemal 4x dłuższa od standardowej baterii);
Nakładka szerokokątna - mimo, że była fatalnej jakości (0,45x za 200 złotych i aberracja chromatyczna gratis) nie rozstawałem się z nią.

Ponieważ nie było mnie stać na dużą inwestycję, kupowałem te dodatki właśnie w takiej kolejności i wydaje mi się, że to dobra kolejność dla początkującego. Niegłupie wydaje się też zakupienie od razu z kamerą filtru UV, który nie wpływa na obraz, a chroni obiektyw.

Przy wybieraniu kamery zachęcam do szukania takiej, która ma gniazdo na dodatki (przeważnie lampy lub mikrofony). Jeśli nazywa się "gorąca stopka", akcesorium będzie zasilane bezpośrednio z kamery, jeśli to "zimna stopka", trzeba wybierać dodatki z własnym zasilaniem.

Warto też wspomnieć o kuzynie statywu - monopodzie. Osobiście nie używałem, ale na pewno można docenić monopod, kiedy statyw zajmuje nam zbyt dużo miejsca po rozłożeniu.
To by było na tyle z mojej strony ;)

profile.country.en_PL.title
paragraph22
Początkujący

Taka mała rada dla tych, którzy chcą aby ich zdjęcia były stabilne i miały tą "miękkość"...
statyw powinien być ciężki i stabilny. Jeśli macie lekki statyw podróżny (bardziej przydatny do fotografowania niż do video), a potrzebujecie zrobić stabilne ujęcie z dużej odległości i do tego poruszającego się obiektu gdzie w grę wchodzi panoramowanie...wtedy jedyna rada DOCIĄŻCIE STATYW I KAMERĘ. Cięższe statywy i kamery przenoszą mniej drgań (drgań, nie do uniknięcia bo pochodzących od naszego oddechu, serca i pracy mięśni).

Tak dla zainteresowanych dodam, że ta rączka przy statywie do prowadzenia kamery nazywa się 'szwenk'. Natomiast szwenkowanie to prowadzenie kamery. Mówi się czasem, że ktoś jest dobrym szwenkierem czyli dobrze prowadzi kamerę.

W razie pytań piszcie 8-)

Pozdrawiam