anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Pierwsze prawie profesjonalne zlecenie

kowalczykwideo
Początkujący

Pierwsze prawie profesjonalne zlecenie

Witam mam nadzieję że na waszym forum uzyskam kilka podpowiedzi. Od kilku miesięcy interesuje się filmowaniem. Właśnie przyznano mi dotację na prowadzenie działalności. Do rozdysponowania mam 14 000 zł . Kupiłem wcześniej kamerę HDR-NX5E i trochę się już bawiłem tym sprzętem. Oprócz tego mam testowego sony vegasa i pinnacle studio. Oprócz mnie jest jeszcze jeden znajomy który będzie filmował jako drugi. Myślimy również o zakupie handycama, który będzie wykorzystywany do ujęć dla drugiego kamerzysty. Pomijam profesjonalny wygląd kamery to nie gra roli. Chodzi o najlepszą jakość obrazu. Kamera nr dwa będzie najczęściej wykorzystywana w plenerze i kościele. Za dwa tygodnie mam pierwsze zlecenie dla znajomych. Zastanawiam się czego jeszcze potrzebuję. Powiem szczerze że to moje pierwsze zlecenie i trochę się obawiam. Jeżeli macie jakieś wskazówki to będę wdzięczny.

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Posiadasz jakiś inny osprzęt, poza kamerą? Jakieś oświetlenie, karty pamięci, dodatkowe akumulatory? Jeśli nie, to spora część tej kwoty pójdzie na tego typu akcesoria. Kolejne pytanie, to czy zamierzasz nagrywać w HD, czy w SD? Posiadasz Sony Vegas, do bardziej profesjonalnej obróbki polecam wersję PRO - jest stabilniejsza, posiada więcej możliwości. Ale to kolejne koszty. Nie wiem gdzie kupowałeś kamerę, ale polecam zainteresować się akcesoriami w tym samym sklepie. Na forum nie wypada podawać ofert kupna itd. (regulamin), ale znam dużo przypadków gdzie osoby które kupowały w jednym sklepie tak drogą kamerę, dostawały bardzo duże rabaty na pozostałe akcesoria. Kwestia dogadania się ze sprzedawcą.
Podsumowując, jednymi z najistotniejszych rzeczy są akcesoria. Bez nich nie da się pracować. Po odjęciu kwoty jaką musisz na nie przeznaczyć, zobaczymy ile zostanie na kamerę. Jeśli zlecenia będziesz miał w miarę rzadko, kamery można wypożyczyć. Koszt wypożyczenia profesjonalnej kamery nie jest wysoki. Na pierwszych parę zleceń zawsze może wystarczyć. Oczywiście, kwestia podejścia....

Tatras
Początkujący

Witaj,
NX5 to naprawdę świetny wybór :c4 . Do tego sprzętu będziesz potrzebował (jeżeli jeszcze nie posiadasz ) pamięć flash 128 GB. Super sprawa. Koszt około 3500. Mikrofon w tej kamerze jest świetny więc nic więcej nie potrzeba. Lampa na kamerę zaczynają się od 1000 zł. Ja mam za 1100 zł. Do tego koniecznie potrzebujesz przynajmniej 2 a nawet 3 zapasowe akumulatorki plus jeden do lampy - ceny są różne dlatego nie podaje. Powiem ci tylko że warto robić duże zakupy w jednym miejscu wtedy np możesz liczyć na rabaty. Ja dostałem np 2 akumulatorki gratis. Dobre lampy studyjne 2500 - nie koniecznie na początek, ale filmując zawodowo musisz wiedzieć że nie wszystkie sale balowe są dobrze oświetlone. Czasami dodatkowe oświetlenie to zbawienie. Tyle jeżeli chodzi o kamerę. Kolejna kwestia to komputer i program do edycji. Jeżeli chodzi o sprzęt to osobiście używam VAIO VPCF11M1E. Model świetny, ale moim zdaniem to minimum do pracy. Koszt komputera od 4 do 6 tys. Jak na razie mi wystarcza, ale w przyszłym roku przenoszę się na coś mocniejszego, oczywiście VAIO :D . CO do programu to śmiało mogę polecić Sony Vegas Pro dokładnie nie pamiętam ceny ale coś około 2 tys. Dosyć łatwy w obsłudze i bardzo funkcjonalny. Korzystam z niego od kilku miesięcy i jestem naprawdę zadowolony. Zresztą jest bardzo dobre wsparcie na Forum Sony. I to chyba tyle. Jeżeli myślisz o drugiej kamerze to albo poczekaj na NEX-VG10E cena około 6-7 tys (dokładnie jeszcze nie wiadomo, wychodzi we wrześniu) albo pomyśl o HDR - XR520 doskonała kamerka. Do tego jeżeli myślisz o fajnych ujęciach to może pomyśl o stabilizatorze pod drugą kamerkę. Ja korzystam Flycam 6000, chociaż powiem szczerze że jest piekielnie ciężki. Ale cena jest w miarę do strawienia. Swój kupiłem okazyjnie za 3 tys. W sklepie jak dobrze kojarzę to koszt ok 5-6 tys nowy. Ale to już pozostawiam do głębokich przemyśleń, dużo osób kupuje stabilizatory a później okazuje się że nie korzystają z tego rozwiązania i odsprzedają za mniejsze pieniądze. Jest już późno więc uciekam. Mam nadzieję że chociaż trochę rozjaśniłem kwestię sprzętu. Jeżeli jest coś co chciałbyś abym rozwinął to bardzo proszę o pytania. Pozdrawiam

kowalczykwideo
Początkujący

Dziękuję za odpowiedz.

Jutro mój debiut. Oczywiście nie zdążyłem skompletować sprzętu. Do kamery dokupiłem dysk o którym wspomnieliście dwa akumulatorki i lampę. Wesele będziemy filmować z jednej kamery.

Mam jeszcze trochę czasu na przygotowanie ponieważ w planie kręcenie teledysku zostało przełożone na późniejszy termin.

Dzisiaj muszę zakupić jeszcze dwie lampy do doświetlenia sali. Rozmawiałem z kamerzystą który filmował w tym miejscu co będzie wesele i powiedział mi że jest tam strasznie ciemno i jeżeli filmuje nx5 to muszę koniecznie doświetlić parkiet. Polecił mi coś takiego
http://cgi.ebay.pl/IANIRO-KIT-3-DIGI-DU ... 0182252116 Dobre te lampy?

Zimny_
Użytkownik

Temat oświetlenia jest ciężki i nie ma jednoznacznej wersji co jak zrobić, jakich lamp użyć. Do każdej sali powinno podchodzić się indywidualnie.
Lampy halogenowe jakie pokazałeś, są to raczej proste modele. Wyglądają solidnie i kosztują niemało. Warto zwrócić uwagę na balans bieli - przy doświetleniu światłem o różnej temperaturze może być z tym problem z bielą. Zobacz jakie jest oświetlanie sali i jakie masz na kamerze. Halogeny które pokazałeś dają światło mocne, punktowe. Nie posiadają regulacji natężenia światła - co niewątpliwie jest minusem. Do takiego sprzętu będziesz potrzebował jakieś parasolki rozpraszającej światło, albo skierować je na sufit, czy ścianę. Wtedy minusem będą cienie ludzi, może to wyglądać nieestetycznie. Poza tym jej moc jest duża, nie wiem czy Państwo Młodzi zgodzą się na tak doświetlenie parkietu - w przypadku 650W. Znowu 300W może być za mało. Najodpowiedniejsza moc to ok 400-500W w zależności od sali - wypada rozpatrywać to indywidualnie. Ludzie generalnie lubią bawić się w półmroku. Doświetlenie sali, nie każdemu muszą się spodobać.
NX5 raczej jest czułą kamerą i radzi sobie w ciężkich warunkach, gdzie jest mało oświetlenia. Chyba kamerzysta którego pytałeś nie znał tej kamery. Ktoś z forum ma ten sprzęt, może wrzuci jakiś nagrany kawałek. Zresztą jak Ty masz tą kamerę, to sam widzisz. Przy małej ilości światła nie szumi, nie ma ziarna. Poniżej jest jeden przykładowy filmik:
http://www.youtube.com/watch?v=N-jaNCdfkDY

Tatras
Początkujący

lampy solidne wykonanie, bardzo dobra cena ok 2600 za komplet. Minus - moim zdaniem trochę się grzeją. Z tego co pamiętam były dostępne w BEIKSIE.

Zimny_
Użytkownik

Na pewno są dostępne w niejednym sklepie. Patrzyłeś na inne modele?