Podziel się wrażeniami!
Hej forumowicze
Mam mały dylemat. Właśnie wróciłam z wakacji i chciałam coś zrobić z materiałem który nagrałam w czasie naszego wyjazdu. Jest tego bardzo dużo i tak naprawdę nie wiem od czego zacząć Kamerę dostałam od mojego narzeczonego zaraz przed odlotem i uczyłam się obsługiwać dopiero w czasie wyjazdu. Ale jestem sprytna
Został mi jeszcze tydzień urlopu i pomyślałam że może jakiś filmik zrobię z tego materiału, żeby mieć pamiątkę . Tylko nie wiem czy dam radę. Pomóżcie proszę.
Buziaki
Witaj, gratuluję sprytu
Myślę że obrabianie Twojego materiału będzie równie przyjemne jak filmowanie
Zanim zaczniemy muszę znać kilka szczegółów:
1. Z jakiej kamerki korzystałaś?
2. Na jakim komputerze będziesz pracowała nad materiałem (Chodzi dokładnie o parametry, aby obrobić materiał HD potrzebujesz porządnego sprzętu)
3. Czy posiadasz program do edycji materiału np mój ulubiony Sony Vegas
4. Czy masz jakąś wizję finalnego materiału???
To na początek, kilka moich pytań...
Zacząłbym od zainstalowania na komputerze programu PMB (dostałaś go razem z kamerą, po zainstalowaniu pobierz wersję polskojęzyczną) i przy jego pomocy zgraj pliki na komputer. Ułatwi CI to dalsza pracę.
PMB do prostej obróbki jest idealny. Na początek powinien wystarczyć. Jak wgłębisz się w temat filmów HD, poznasz możliwości PMB i polubisz robienie własnych filmów - wtedy na pewno będziesz chciała się przesiąść na coś bardziej zaawansowanego.
Popieram odpalić PMB i importować zawartość, będziesz miała filmiki posegregowane według dat więc uzyskasz już pierwsze rozeznanie. Odnośnie montażu to zależy prosty można próbować za pomocą PMB do bardziej zaawansowanego Sony Vegas, ewentualnie np. Pinacle
Witam trochę inaczej zaplanowałam koniec swojego urlopu. Za pracę nad teledyskiem z wakacji biorę się dopiero dzisiaj .
Trochę już czytałam na temat wymagań i chyba mój komputer nadaje się do pracy z filmami. Mam komputer stacjonarny, procesor Intel Core i5 i kartę graficzną ATI Radeon HD5770. Komputer kupiłam jakieś 2 miesiące temu i sprzedawca zapewnił mnie że nie powinno być problemów z obróbką materiału. Kamera z której korzystałam to xr 155e.
Na komputerze mam zainstalowany PMB ale korzystam z niego sporadycznie. A ten Sony Vegas jest trudny do nauczenia? Czytałam opinie na temat tego programu i są bardzo pozytywne. Tylko nie mogłam znaleźć nigdzie polskiej wersji, ale w sumie to nie jest przeszkoda. Z przyjemnością nauczę się czegoś nowego A co do filmiku to chciałabym nagrać materiał tak jak chyba wcześniej wspomniałam dla znajomych, słyszałam że nie może być zbyt długi i monotonny. Wiec pomyślałam sobie że nagram 2 - 3 filmiki maksymalna długość to 5 minut. I co wy na to ??
Kamera super. To teraz pozostaje Ci tylko zabrać się teraz do pracy. Sprzęt spokojnie wystarczy. Pytałem o niego ponieważ tak jak zapewne wiesz materiał HD jest wymagający i zbyt słaby komputer jest nie do przejścia. Teraz mam pewność że sobie poradzi. Jeżeli chodzi o vegasa to proponuję Ci go z tego względu że sam od niego zaczynałem. Dokładnie od wersji vegas movie studio 8. Teraz jest już dostępna wersja sony vegas studio 10. Jak poznasz program to możesz przenieść się na vegas pro. Ja tak zrobiłem. Niestety nie ma polskiej wersji, ale interfejs jest intuicyjny i nie ma większych problemów. Powiem Ci że przechodziłem przez różne programy i ten vegasa rekomenduje jako najlepszy. Oczywiście to moje zdanie, jestem ciekawy jak tobie się spodoba. Co do twojego pomysłu to chcesz zrobić trzy teledyski. Dobry pomysł. Podstawowa kwestia to musimy pamiętać o tym aby nie zanudzić odbiorców. Krótkie dynamiczne ujęcia z jakimś fajnym podkładem coś wspaniałego.
Tatras napisał(a):
Krótkie dynamiczne ujęcia z jakimś fajnym podkładem coś wspaniałego.
Teraz to już nie zmienię nagrania Ale powiem wam że starałam się właśnie tak filmować. Zabierałam kamerę wszędzie i nagrywałam wszystko co się dało
Wiecie co zainstalowałam Sony Vegas tak jak radziliście chyba 30 dniową. Teraz zastanawiam się jak to zgrać do tego programu, bo wszystko zapisałam w tym programie PMB
Program PMB standardowo zapisuje informacje w folderze "MOJE OBRAZY". Przy zgrywaniu filmów masz możliwość zdefiniowania miejsca w którym chcesz zapisać materiał.
Jak już określisz lokalizację, uruchom vegasa i postaraj się znaleźć zakładkę "PROJECT MEDIA". Zakładka znajduje się nad osią czasu.
Kolejnym krokiem jest kliknięcie na ikonkę o nazwie import media. Odszukaj grupę ikonek (dokładnie dwie linijki) które znajdują się nad modułem PROJECT MEDIA i pod paskiem narzędzi. Ikonka której szukamy jest w drugiej linijce, druga pozycja od lewej strony. Następnie odnajdujesz plik który chcesz zaimportować. Jeżeli któraś część nie będzie jasna to śmiało pytaj. Pozdrawiam