anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

AVCHD czy HDV

profile.country.GB.title
JKW600
Nowicjusz

AVCHD czy HDV

Zastanawiam się nad zakupem kamery nagrywającej w systemie HDV. Jednak większość sprzedawców odradza ten zapis, argumentując, że to już przeżytek ( zapis HD na taśmie MiniDV ). Do tej pory używałem przez chwilę kamery HDR-CX6 ( AVCHD, zapis na karcie Memory Stick ), ale widzę, że większość fimowców używa kamer zapisujących w HDV. Czy to oznacza, że ten system jest lepszy? :c18

20 ODPOW. 20
profile.country.PL.title
darek_k
Nowicjusz

JKW6 napisał(a):

darek_k dzięki za wyjaśnienie. :c22
Widzę, że masz dużą wiedzę w temacie kamer. Czy mógłbyś mi poradzić na jaką kamerę AVCHD powinienem zwrócić uwagę?
Zastanawiam się jeszcze nad zapisem HDV. Mam wątpliwości czy mój komputer poradzi sobie z AVCHD.

napisz mi najpierw ile masz kasy przeznaczone na kamerę

profile.country.GB.title
JKW600
Nowicjusz

OK, dzięki. :c22
Zacznę od tego, że chciałbym, mieć możliwość ustawienia czasu i przysłony. Fajnie gdyby kamera posiadała funkcję zebry oraz możliwość ustawienia ostrości poprzez pierścień na obiektywie ( nie jak w niektórych modelach, poprzez dotyk ekranu LCD ). Czy jest możliwe, aby taka nowa kamera kosztowała do 8.000 zł? :c18

profile.country.PL.title
darek_k
Nowicjusz

JKW6 napisał(a):

OK, dzięki. :c22
Zacznę od tego, że chciałbym, mieć możliwość ustawienia czasu i przysłony. Fajnie gdyby kamera posiadała funkcję zebry oraz możliwość ustawienia ostrości poprzez pierścień na obiektywie ( nie jak w niektórych modelach, poprzez dotyk ekranu LCD ). Czy jest możliwe, aby taka nowa kamera kosztowała do 8.000 zł? :c18

raczej za tyle nie kupisz nowej z funkcjami jakie chcesz aby kamera miała
kosz takiej kamery to już od 12000zł oczywiście nie pisze tu o zakupach w sony, w sony 14999 np Sony FX1000 .poza salonem kupisz już nową za 12000zł a używkę za 9-10000tys

z dolnej półki już nie ma kamer SONY takich aby miały pierścień na obiektywie, mają starsze modele ( niektóre ) np z małych SONY HC1, HC9 już nie ma, o zebrze raczej można w tych kamerach zapomnieć , ale nie wiem jak jest naprawdę , nie sprawdzałem

zebra na 100% będzie w kamerach od FX1000, AX2000 , wyżej

profile.country.GB.title
JKW600
Nowicjusz

Szkoda, że nie ma mniejszych kamer HD z takimi możliwościami. :c40
Kiedyś znajomy pokazał mi kamerę TRV900. Oczywiście nie była to kamera HD, ale pamiętam, że bawiłem się zmieniając czas i przysłonę. Miała też regulację ostrości poprzez pierścień na obiektywie i funkcję zebry. Myślałem o takiej kamerze, tylko HD. Jeżeli wiesz czy tego typu kamery HD są produkowane, będę wdzięczny za info.

Przeglądając info o kamerach znalazłem jeszcze jedną, HDR-FX7. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, która z nich jest według Ciebie warta uwagi? AX2000, FX1000 czy FX7? :c18

oldguest
Początkujący

JKW6 napisał(a):

AX2000

Ta jest najnowsza i w dobrej cenie. Do tego zapisuje na AVCHD na zwykłych Memory Stickach...

FX1000 to następca FX7, a potem pojawiła się AX2000 (fajna kamerka dużo tego sprzedaliśmy).

profile.country.PL.title
darek_k
Nowicjusz

JKW6 napisał(a):

Przeglądając info o kamerach znalazłem jeszcze jedną, HDR-FX7. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, która z nich jest według Ciebie warta uwagi? AX2000, FX1000 czy FX7? :c18

FX7 jest ok, używka jest już do wyrwania za ok 6tys albo mniej, znajomy ją ma i sobie chwali, poza tym jest gabarytowo taka sama jak VX2100 , w końcu FX7 była następcą VX2100 i wcześniej VX2000
co do światła to FX7 jest ciemna

AX2000 i FX1000 to już są duże kamery, i bardzo jasne
wszystko zależy do czego chcesz używać taki sprzęt

TRV900 - miałem , bardzo fajna kamerka to była , praktycznie nie do kupienia już, ale trafiają się okazje

FX1000 to następca FX7 , a potem pojawiła się AX2000 (fajna kamerka dużo tego sprzedaliśmy).

:smileyhappy:
nie mogę, ale tekst, skąd masz takie info,

FX1000 jest następcą po SONY FX1
a FX7 była następcą VX2100 , czyli wyjście już z formatu tylko DV ,
potem pionierska kamera SONY FX1 - ( totalny niewypał zresztą ) pojawił się w między czasie , po niecałych dwóch latach od premiery FX1 wyszła SONY FX1000, następcą sony FX1000 jest Sony AX2000
sony FX1000 i AX2000 mają taką samą optykę, przetworniki, wizjer, LCD, różnica jest w zapisie i że AX2000 ma złącza XLR - co nie ukrywam jest dużym plusem w tej kamerze

trybas (16 listopada 2010)
Post edytowany.

oldguest
Początkujący

:slight_smile:
nie mogę, ale tekst, skąd masz takie info,

FX1000 jest następcą po SONY FX1
a FX7 była następcą VX2100 , czyli wyjście już z formatu tylko DV ,
potem pionierska kamera SONY FX1 - ( totalny niewypał zresztą ) pojawił się w między czasie , po niecałych dwóch latach od premiery FX1 wyszła SONY FX1000, następcą sony FX1000 jest Sony AX2000
sony FX1000 i AX2000 mają taką samą optykę, przetworniki, wizjer, LCD, różnica jest w zapisie i że AX2000 ma złącza XLR - co nie ukrywam jest dużym plusem w tej kamerze

Jak to skąd? Sprzedawałem to.

HDR-FX1 to kamera ponad 3 letnia jeszcze na przetworniku CCD. Swoją drogą był jedną z pierwszych HDV. W tamtych czasach HD raczkowało, wszyscy używali VX2100... Często jeszcze można ją spotkać w telewizji.
HDR-FX7 to była nowsza kamera (niż FX1) niby niżej pozycjonowana ale moim zdaniem była lepsza bo na CMOS-ie.
HDR-FX1000 może ergonomią i wyglądem przypomina FX1 ale tak naprawdę krecie prawie jak FX7. Do tego pojawiła się w okresie kiedy FX7 przestawał być w sprzedaży i długo po tym jak FX1 zniknął z rynku.
AX2000 to nowa kamera na tanie karty pamięci Memory Stick (alternatywa dla drogich SXS) i właśnie co ważne z wejście dźwięku XLR.

Z w/w dostępnych w sprzedaży są 2 ostatnie.

a FX7 była następcą VX2100

Chyba odwrotnie?

następcą sony FX1000 jest Sony AX2000

Ja bym powiedział że to są 2 równolegle sprzedawane kamery które różnią się sposobem zapisu (zależnie kto co lubi).

profile.country.GB.title
JKW600
Nowicjusz

AX2000 ma złącza XLR - co nie ukrywam jest dużym plusem w tej kamerze

Czy nie będę miał kłopotów z zakupem dodatkowego wyposażenia? Chyba nie są tak łatwo dostępne i chyba są droższe.
A czy późniejsze przegranie i ewentualny montaż na przeciętnym laptopie nie będzie problematyczny? Może lepiej HDV?

oldguest
Początkujący

JKW6 napisał(a):

Czy nie będę miał kłopotów z zakupem dodatkowego wyposażenia? Chyba nie są tak łatwo dostępne i chyba są droższe.

Zawsze można podłączyć przez przejściówkę. Z 2 opcji (XLR a miniJack) wole to pierwsze bo ma większe możliwości.

JKW6 napisał(a):

A czy późniejsze przegranie i ewentualny montaż na przeciętnym laptopie nie będzie problematyczny? Może lepiej HDV?

HDV na pewno jest mniej wymagające od laptopa. Za to przegrywanie 1:1 przez firewire (3 kasetki to ponad 3h przez które nie można nic robić na komputerze i do tego co godzinkę przewinąć kasetę i włorzyć następną).
AVCHD kopiuje się w locie, za to laptop musi być wydajniejszy do komfortowej pracy przy montażu (zalecany i5 albo nawet i7, ewentualnie jakiś P8600, P9600).

profile.country.GB.title
JKW600
Nowicjusz

darek_k, CS Bielsko dzięki za podpowiedzi. :c37 Mam laptopa Lenovo Y530:
- system VISTA
- procesor P8400,
- RAM 4 GB,
- grafika GF9600M 512 MB
- złącze fire wire jest

Czy myślicie, że mój komp poradzi sobie z filmami z kamery AX2000? :c18