Podziel się wrażeniami!
Zastanawiam się nad zakupem kamery nagrywającej w systemie HDV. Jednak większość sprzedawców odradza ten zapis, argumentując, że to już przeżytek ( zapis HD na taśmie MiniDV ). Do tej pory używałem przez chwilę kamery HDR-CX6 ( AVCHD, zapis na karcie Memory Stick ), ale widzę, że większość fimowców używa kamer zapisujących w HDV. Czy to oznacza, że ten system jest lepszy?
JKW6 napisał(a):
darek_k dzięki za wyjaśnienie.
Widzę, że masz dużą wiedzę w temacie kamer. Czy mógłbyś mi poradzić na jaką kamerę AVCHD powinienem zwrócić uwagę?
Zastanawiam się jeszcze nad zapisem HDV. Mam wątpliwości czy mój komputer poradzi sobie z AVCHD.
OK, dzięki.
Zacznę od tego, że chciałbym, mieć możliwość ustawienia czasu i przysłony. Fajnie gdyby kamera posiadała funkcję zebry oraz możliwość ustawienia ostrości poprzez pierścień na obiektywie ( nie jak w niektórych modelach, poprzez dotyk ekranu LCD ). Czy jest możliwe, aby taka nowa kamera kosztowała do 8.000 zł?
JKW6 napisał(a):
OK, dzięki.
Zacznę od tego, że chciałbym, mieć możliwość ustawienia czasu i przysłony. Fajnie gdyby kamera posiadała funkcję zebry oraz możliwość ustawienia ostrości poprzez pierścień na obiektywie ( nie jak w niektórych modelach, poprzez dotyk ekranu LCD ). Czy jest możliwe, aby taka nowa kamera kosztowała do 8.000 zł?
Szkoda, że nie ma mniejszych kamer HD z takimi możliwościami.
Kiedyś znajomy pokazał mi kamerę TRV900. Oczywiście nie była to kamera HD, ale pamiętam, że bawiłem się zmieniając czas i przysłonę. Miała też regulację ostrości poprzez pierścień na obiektywie i funkcję zebry. Myślałem o takiej kamerze, tylko HD. Jeżeli wiesz czy tego typu kamery HD są produkowane, będę wdzięczny za info.
Przeglądając info o kamerach znalazłem jeszcze jedną, HDR-FX7. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, która z nich jest według Ciebie warta uwagi? AX2000, FX1000 czy FX7?
JKW6 napisał(a):
AX2000
JKW6 napisał(a):
Przeglądając info o kamerach znalazłem jeszcze jedną, HDR-FX7. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć, która z nich jest według Ciebie warta uwagi? AX2000, FX1000 czy FX7?
nie mogę, ale tekst, skąd masz takie info,
FX1000 jest następcą po SONY FX1
a FX7 była następcą VX2100 , czyli wyjście już z formatu tylko DV ,
potem pionierska kamera SONY FX1 - ( totalny niewypał zresztą ) pojawił się w między czasie , po niecałych dwóch latach od premiery FX1 wyszła SONY FX1000, następcą sony FX1000 jest Sony AX2000
sony FX1000 i AX2000 mają taką samą optykę, przetworniki, wizjer, LCD, różnica jest w zapisie i że AX2000 ma złącza XLR - co nie ukrywam jest dużym plusem w tej kamerze
AX2000 ma złącza XLR - co nie ukrywam jest dużym plusem w tej kamerze
JKW6 napisał(a):
Czy nie będę miał kłopotów z zakupem dodatkowego wyposażenia? Chyba nie są tak łatwo dostępne i chyba są droższe.
JKW6 napisał(a):
A czy późniejsze przegranie i ewentualny montaż na przeciętnym laptopie nie będzie problematyczny? Może lepiej HDV?
darek_k, CS Bielsko dzięki za podpowiedzi. Mam laptopa Lenovo Y530:
- system VISTA
- procesor P8400,
- RAM 4 GB,
- grafika GF9600M 512 MB
- złącze fire wire jest
Czy myślicie, że mój komp poradzi sobie z filmami z kamery AX2000?