Podziel się wrażeniami!
Witam. Szukam do systemu alpha obiektywu dajacego ladny bokeh. Wiem, to jest dosyc szerokie pojecie i kazdy bedzie mial troskze inna opinie, ale chcialbym uslyszec co mi polecanie. Moze byc cos starszego manualnego, ew. podepne adapter. Milo by bylo jakby ktos mowiacy o bokehu obiektywu, dal linka do jakiegos zdjecia z probka. Sam teraz przymierzam sie do kupna sony 50 F1.4 i myslalem jeszcze o czyms wlasnie ze starszych szkiel, bo cos mi sie o uszy obilo, ze niektore manulane szkielka sa dosyc ciekawe. Z gory dzieki za odpowiedzi.
Ja uważam, że bardzo ciasno kadrowanych portretów nie powinno się robić zrobić, ale..
...już takie popiersie na przykład owszem można.
Jestem przekonany, że 50/1,4 jest niezłym pomysłem, nie zawsze przecież portret oznacza samą twarz i nic więcej
Drugie zdjęcie już publikowałem, ale dobrze pokazuje możliwości 50mm/1,4
Pierwsze jest bardzo zwyczajne, po prostu testowe, ale też ładnie pokazuje rozmycie tła jakie daje ten obiektyw.
Obydwa zdjecia wykonałem DSLR A200
Wielkie dzieki Rafiki, ladnie tutaj jest pokazane co tym obiektywem glownie mozna robic. To tylko utwierdza mnie w przekonaniu, ze 50 musze nabyc.
50/1,4 to tak czy siak trzeba nabyć może jest trochę ciasna ale mi wiele razy przydała się przy słabych warunkach oświetleniowych.
Miałem kiedyś obiektyw Minolta 24-105, może nie jest to cud techniki ale ja byłem całkiem zadowolony z tego szkła, może przy Twoich warunkach finansowych to by Ci się nadało ??
A zaraz poszperam w necie, co i jak z ty obiektywem jest, za ile, jak wypada jesli chodzi o ostrosc itd. Wiadomo, ze testy i ocena kogos kto to mial to nie to samo, ale przed kupnem wole zestawic jak najwiecej opinii.
między kitem a 24-105 to różnica jest jak między niebem a ziemią, różnica pomiędzy 24-105 a np Sony CZ 24-70/2,8 jest dokładnie taka sama, niebo a ziemia. Co prawda po przymknięciu kit jak i 24-105 są całkiem miłe ale Ty potrzebujesz raczej małej głębi ostrości co by tło było jak najbardziej rozmyte.
Mi 24-105 odpowiadał jako ciekawy dobry spacerzoom, choć jak kupiłem 50/1,4 to praktycznie przestałem z niego korzystać
No jestem pewny, ze wybor wiekszosci obiektywow w systemie zamiast kitowego bedzie przesiadka na plus. Moze ja mam za duze wymagania ale no... kitowy to troszke mydlo jest.
W tej chwili posiadam tylko kit 18-70 plus tamrona 70-200 ld di2 z przydomkiem macro. Tego drugiego sie pozbede i postaram sie w jego miejsce nabyc flinte. Tak dla rozrysowania lepiej mojej obecnej sytuacji.
Edit:
Jesli ktos mialby sample wlansie z flinty to bylbym wdzieczny za pokazanie czegos. Z gory dzieki.
A może zamiast flinty Sony 70-300 G SSM ?? wiem że cenowo to inna półka ale bazując na własnym doświadczeniu powiem że lepiej kupić na raty dobre szkło niż kupować słabe które i tak za parę miesięcy sprzedasz i to raczej z mniejszą kwotę niż kupiłeś.
Lesiu999 napisał(a):
A może zamiast flinty Sony 70-300 G SSM ?? wiem że cenowo to inna półka
A może tak kolega Sqarpi się wypowie, on chyba jednak wie lepiej czego potrzebuję.
Ja tylko proponuję a Ty się znów nabijasz.
Lesiu999 napisał(a):
Ja tylko proponuję a Ty się znów nabijasz.