Podziel się wrażeniami!
witam!
Czy ktoś używa adaptera bagnetowego M42?Działa to w ogóle do modeli sony?Jak później jest z ostrością i jakie zdjęcia wychodzą?no i rzecz najważniejsza czy nie zniszczy mi to aparatu lub obiektywu?
Jak chcesz fotografować mchy i porosty to ok, ale jeśli myślisz o robalach to raczej zapomnij o tym żeby udało Ci się to zrobić z odległości 4cm. No chyba że ukatrupisz robaczka a tego nie robimy, robaczek ma być żywy.
Witam, Posiadam obiektyw jupiter 200/4 z gwintem M42. Widziałem zdjęcia robione canonem 400D z tym obiektywem.
Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia aparatu alfa 200 przy zastosowaniu adaptera M42?
Jakie jest prawdopodobieństwo uszkodzenia aparatu alfa 200 przy zastosowaniu adaptera M42?
Witam, Posiadam obiektyw jupiter 200/4 z gwintem M42. Widziałem zdjęcia robione canonem 400D z tym obiektywem.
Tadeusz napisał(a):
jeśli przejściówka jest dobrze wykonana, można uznać, że jest bezpiecznie
czy mogę prosić jakiś przykład tego dobrze wykonanego? Jaki producent, gdzie kupić?
Ja używam tego:
http://www.allegro.pl/item599115345_adapter_bagnetowy_sony_a100_a350_a700_m42_blokada.html
Jak powszechnie wiadomo kupic można swa rodzaje adapterów - z bolcem i bez niego. Oba adaptery dodatkowo można wyposażyć w elektronikę potwierdzającą ostrość, ale ja nie o tym.
Mam pytanie odnośnie tego bolca - co to za wynalazek?
Na poważnie pytam - po co jest ten bolec i jakie są różnice (sterowanie przysłoną, pomiar światła itp) w podpiętym obiektywie do adaptera z bolcem i bez niego - są jakieś w ogóle?
Mój jest z bolcem, ale szczerze nie wiem, na co to konkretnie ma wpływ, sama jeste mciekawa i podpinam się pod pytanie
Dzięki pierścieniowi blokującemu bolec przysłony obiektywu, możliwe jest ustawianie przysłony pierścieniem na obiektywie. Bez blokady bolca przysłona jest maksymalnie otwarta i nie ma możliwości jej zmiany.