Podziel się wrażeniami!
witam!
Czy ktoś używa adaptera bagnetowego M42?Działa to w ogóle do modeli sony?Jak później jest z ostrością i jakie zdjęcia wychodzą?no i rzecz najważniejsza czy nie zniszczy mi to aparatu lub obiektywu?
Używa. Działa. Ostrzenie ręczne, najlepiej przy otwartej przysłonie, po ustawieniu ostrości domknąć przysłonę. Brak potwierdzenia ostrości (kropki w wizjerze), chyba, że kupisz adapter z chipem za ~170zł. Zdjęcia wychodzą bardzo fajne. Nie zniszczy.
Poza tym w A200/300/350 działa to tylko w trybie M. W A700 jeszcze w A.
w tym za 170 wychodzą bardzo fajne czy w tym za 30-40zl?:)dzięki za odpowiedz
Wszystko jedno, to tylko kwestia wygody użytkowania. Osobiście mam ten tańszy, ale też wizjer D7D czy A700 jest większy i jaśniejszy niż mniejszych Alf, przez co wygodniej się ostrzy. Niemniej jednak sporo osób korzysta w mniejszych aparatach z tańszego adaptera i nie narzekają.
adapter już zakupiony,fajna sprawa:)Tylko mam problem bo nie pamiętam gdzie w ustawieniach wyłącza sie automatyczne ustawianie ekspozycji w manualu...niestety instrukcji obsługi nie mogę znaleźć i proszę o pomoc
Ja używam m42 bez soczewki w nikonie d40x i naprawdę sobie chwalę
Jak toś lubi ostrzyc manualnie to już w ogóle bajka.
A jeśli chodzi o czas naświetlania to można się wprawić po jakimś czasie ,
kwestia ćwiczeń a poza tym lustrzanka cyfrowa to nie analogowa zawsze zdjęcie można zrobić jeszcze raz
nie pamiętam gdzie w ustawieniach wyłącza sie automatyczne ustawianie ekspozycji w manualu...
tak w trybie M,ale zdałem sobie sprawę ze moje pytanie chyba jest bez sensu bo wszystko robie ręcznie i to jaka będzie ekspozycja zależy od ustawień przysłony i migawki.Mam rację czy się mylę:p?
zdałem sobie sprawę ze moje pytanie chyba jest bez sensu bo wszystko robie ręcznie i to jaka będzie ekspozycja zależy od ustawień przysłony i migawki.
Paulincia1989 napisał(a):
Ja używam m42 bez soczewki w nikonie d40x i naprawdę sobie chwalę
>
Jak toś lubi ostrzyc manualnie to już w ogóle bajka.
A jeśli chodzi o czas naświetlania to można się wprawić po jakimś czasie ,
kwestia ćwiczeń a poza tym lustrzanka cyfrowa to nie analogowa zawsze zdjęcie można zrobić jeszcze raz