Podziel się wrażeniami!
WITAM
MAM PYTANKO
MAM TABLET SONY Tablet S 16 GB Model:: SGPT111PL
CZY obsługuje on modemy 3G przez USB, I JAKIEI FIRMY POWINIENEM KUPIC
POZDROWIONKA
pieksiu napisał(a):
WITAM
MAM PYTANKO
MAM TABLET SONY Tablet S 16 GB Model:: SGPT111PL
CZY obsługuje on modemy 3G przez USB, I JAKIEI FIRMY POWINIENEM KUPIC
POZDROWIONKA
To i ja się przyłączę do pytania
Mój Sony (SGPT111PL) chyba wykrywa modem huawei e173s-2 ponieważ po podłączeniu zaczyna migać niebieska dioda tak jak by wyszukiwał sieci.
Mój problem jednak dotyczy braku w ustawieniach zakładki "Mobile Network" i tu pytanie czy da się ją jakoś włączyć ? Ew czy jest jakaś aplikacja, która zastąpi tą zakładkę? W grę wchodzą również zmiany po zrootowaniu tabletu...
Ew czy w ICS będzie ona dostępna lub czy pojawi się możliwość wykorzystania telefonu komórkowego jako modemu po BT (wiem że taka możliwość w androidzie jest)?
Ale niebieska dioda (w moim hułałeju) oznacza: "mam zasilanie". A do działania potrzebne są STEROWNIKI. Które w modemach są dla windowsów (i pewnie maców). Problem jest przede wszystkim w samych urządzeniach, a nie w androidzie.
Ja polecam modem (np.hułałeja) MIFI, czyli podręczny routerek wifi. Mam. Korzystam. Polecam, tym którzy nie mogą robić tethernigu w telefonie
kris, a ten modem mifi działa jak zwykłe AP czy jako ad-hoc? Bo u mnie coś nie chce śmigać połączenie adhoc jeżeli mam włączone szyfrowanie WEP/WPA 😕
Co do stanu modemu znalazłem taki opis:
Dwa mignięcia w kolorze zielonym co trzy sekundy:
Modem USB jest włączony.
Jedno mignięcie w kolorze zielonym co trzy sekundy:
Modem USB rejestruje się w sieci 2G.
Jedno mignięcie w kolorze niebieskim co trzy sekundy:
Modem USB rejestruje się w sieci 3G lub 3G+.
Ciągłe światło w kolorze zielonym: Modem USB jest
podłączony do sieci 2G.
Ciągłe światło w kolorze niebieskim: Modem USB jest
podłączony do sieci 3G.
Ciągłe światło w kolorze niebieskozielonym: Modem
USB jest podłączony do sieci 3G+.
Dziwne z tymi kolorami bo, z tego co pamiętam mój hułałej połączenie określał zielonym kolorem
Michallll napisał(a):
kris, a ten modem mifi działa jak zwykłe AP czy jako ad-hoc? Bo u mnie coś nie chce śmigać połączenie adhoc jeżeli mam włączone szyfrowanie WEP/WPA 😕
U mnie jest zielony kolor dla edge i niebieski dla 3G (sprawdzałem na różnych sieciach).
A jeżeli chodzi o ad-hoc to problemem na początku było ogólnie połączenie do takiej sieci. Tablet wcale ich nie widział, dopiero po "zmianach w systemie" zaskoczyło (m.in. wymaganr było z ciągnięcie blokady roota).
A mógłbyś mi polecić jakiś router mifi i ew napisać ile czasu trzyma bateria w takich urządzeniach? Zastanawiałem się jeszcze nad telefonem z symbianem lub androidem i udostępniać w ten sposób połączenie, tyle że tworzona jest wtedy sieć ad-hoc.
Obecnie w ten sposób używam HTC Kaiser udostępniając połączenie, ale bez zabezpieczenia WEP/WPA taki internet lubi ściągać otoczenie...
Michallll napisał(a):
A jeżeli chodzi o ad-hoc to problemem na początku było ogólnie połączenie do takiej sieci. Tablet wcale ich nie widział, dopiero po "zmianach w systemie" zaskoczyło (m.in. wymaganr było z ciągnięcie blokady roota).
Michallll napisał(a):
Zastanawiałem się jeszcze nad telefonem z symbianem lub androidem i udostępniać w ten sposób połączenie, tyle że tworzona jest wtedy sieć ad-hoc.
Obecnie w ten sposób używam HTC Kaiser udostępniając połączenie, ale bez zabezpieczenia WEP/WPA taki internet lubi ściągać otoczenie...
a miałeś/masz aktualny system ? 3.2 RS2 ?
Nie wyobrażam sobie rootowania tylko dlatego, że tablet nie łączy się z wifi....
Tak. Ale musisz mieć kabelek/przejściówkę microUSB (czy jak się to złącze w tablecie nazywa) => usb. Ja mam taki kabelek i właśnie tak czasami się ratuję :smileythumbsup:Michallll napisał(a):
Jak rozumiem można go ładować z tabletu poprzez USB ?