anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Wymiary ekranu (szer x wys)

profile.country.pl_PL.title
Bigg-----
Początkujący

Wymiary ekranu (szer x wys)

Mam nietypową prośbę: czy mógłby ktoś podać mi jakie są wymiary ekranu (szer x wys) telewizorów LED 32' i 37'? Wszędzie są podawane jedynie wymiary obudowy telewizorów. Mam stary telewizor kineskopowy 25' który będę chciał w najbliższym czasie wymienić. Chciałbym dowiedzieć który LED będzie mieć podobne parametry.

8 ODPOW. 8
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Wymiary matrycy:
32" to 70x39,5cm
40" - 89x50cm.
37" nie dysponuję.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

sadam napisał(a):

37" nie dysponuję.

Jeśli proporcje boków to 16:9, a przekatna to 37", to chyba łatwo policzyć? :c34

------------------------------
fotoamator
sadam_
Użytkownik

Matematykę to lubiłem dawno temu, na studiach mi przeszło i tak już zostało :smileytwisted:

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

sadam napisał(a):

Matematykę to lubiłem dawno temu, na studiach mi przeszło i tak już zostało :smileytwisted:

:c89 Miałem na myśli pytającego - samodzielne policzenie byłoby szybsze niż zakładanie nowego wątku i pisanie na forum, że o czekaniu na odpowiedź nie wspomnę. A problem jest chyba na poziomie podstawówki (nawet tej współczesnej, gdzie niczego nie uczą prawie).

------------------------------
fotoamator
profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

Tadeusz napisał(a):

sadam napisał(a):

37" nie dysponuję.

Jeśli proporcje boków to 16:9, a przekatna to 37", to chyba łatwo policzyć? :c34

Nie wydaje mi się....
Zauważcie iż wiele paneli o proporcjach 16:9 tak naprawdę...zresztą zobaczcie sami,i tu i tu mamy 40" i 16:9...

sadam_
Użytkownik

Jesteś pewien, że oba zdjęcia zostały zrobione z identycznym "powiększeniem" - może nie najlepsze słowo ale chyba oddaje moją myśl?
Może też być, że jeden z modeli na zdjęciu ma proporcje 16:10.
Inna sprawa, że kształt i wielkość ramki potrafią mocno namieszać w odbiorze danego modelu TV.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

W instrukcji obsługi pisze w obu przypadkach 16:9,a jednak matryce bardzo się różnią proporcjami,na zdjęciach tak bardzo tego nie widać,ale na żywo różnica jest kolosalna.
Dodam,że filmy znacznie lepiej ogląda się na tym pierwszym.
Myślę iż stąd to zamieszanie i pytanie Bigg'a.

sadam_
Użytkownik

Czy możesz podać modele TV zamieszczonych na wstawionym przez Ciebie zdjęciu?

Przed chwilą byłem w EW i sprawdziłem kilka dostępnych modeli 40":
Samsung UE40C7000
Sharp LC40LX810E
Philips 40PFL5605H
Sony KDL-40EX710

i WSZYSTKIE mają wymiar matrycy 88,5x49,5cm