Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam pytanie dotyczące telewizji cyfrowej : korzystam z pakietu Tv cyfrowej oferowanej przez UPC od ponad roku. Tydzień temu zakupiłem nowy TV - Sony KDL-40HX700 i wyświetlany obraz nie spełnia moich oczekiwań. W związku z tym zacząłem głębiej poznawać temat i dowiedziałem się że przewód EURO łączący dekoder ( UPC ) z TV jest przewodem ANALOGOWYM - dekoder nie posiada wyjścia HDMI. Moje pytanie brzmi : jaką UPC dostarcza mi usługę ?? czy można nazwać ją telewizją cyfrową ???. Mam wątpliwości ponieważ nie zgadza mi się to rozwiązanie które wykorzystuje przewód ANALOGOWY do połączenia urządzeń cyfrowych.Proszę o pomoc ponieważ w tej chwili już nie wiem co dostarcza mi od dłuższego czasu ( za niemałą opłatą ) firma UPC.
Może to być nazwane "telewizja cyfrowa". Tak samo jak jakiś czas temu telewizja satelitarna np. Cyfra miała tylko dekodery z wyjściem analogowym. Chodzi raczej o sygnał dostarczany do dekodera. Nie wiem jaką masz wykupioną opcje w UPC, ale skontaktuj się z biurem obsługi i zapytaj o ofertę z dekoderem HD.
Poza tym, zobacz czy w Twoim dekoderze nie ma wyjścia component. Jeśli jest, to może poprawić jakość.
Również w opcjach w dekoderze możesz poszukać funkcji "sygnał RGB". Też poprawi jakość.
UPC dostarcza Ci sygnał cyfrowy, ale konwertuje Ci go na analogowy, abyś mógł to obejrzeć na starszych TV. Możesz u nich wymienić swój dekoder na taki, który udostępni Ci sygnał cyfrowy przez HDMI (oczywiście za dodatkową opłatą).
Możesz też zapytać ich, czy udostępniają moduły CAM które pozwolą Ci oglądać telewizję cyfrową bez dodatkowych dekoderów.
Dziękuje za odpowiedzi. Zamówiłem już dekoder z wyjściem HDMI. Przekonuje mnie odpowiedź że UPC daje dekodery z wyjściem analogowym aby można było oglądać Tv na starszych telewizorach. Pozdrawiam
Tak spojrzeć na możliwości portów/kabli ze względu na jakość, to dopiero component i HDMI daję satysfakcjonujące wyniki. HDMI mają tylko nowsze telewizory, ale component ma już parę lat...