Podziel się wrażeniami!
Witam
Może taki temat miał już miejsce ale niestety nigdzie nie znalazłem rozwiązania
Mam pewnien problem z którym próbuje się uporać, mianowicie podpiąłem swojego LCD kablem HDMI z TV do karty graficznej (DVI), obraz jest miód nie ma z tym problemu.
Natomiast problem pojawia się z fonią, probowałem podpiąc dzwięk osobnymi kablami z PC do TV np. Jack 3,5 -> 2xCinch, a także kablem Jack-Jack do wejścia PC/HDMI Audio In skojarzonym z wejściem HDMI 1 w TV.
Nie dało to żadnego efektu w postaci głosu na LCD.
Proszę o jakaś pomoc, lekkie nakierowanie jak rozwiązać ten problem.
Pozdrawiam
Teoretycznie po podłączeniu komputera do HDMI 1, i podłączeniu dźwięku minijackiem do wyjścia audio skojarzonego z HDMI 1 - dźwięk powinien być.
Jeśli nie ma, to na początek proponuję wejść w zaawansowane ustawienia karty muzycznej. Tam zobaczyć czy któreś z odpowiednich dla nas ustawień nie jest wyciszone, albo wyłączone.
W dzwiękach w systemie mam dwie opcje Głośniki i Realtek Audio HD Output, zainstalowalem sterowniki Realtek ATI HDMI Audio Device 2.42 i dalej taka sama sytuacja.
Gdy podpinam pod PC wzmacniacz z glośnikami wszystko gra.
Czytałem też instrukje i wyraźnie jest napisane że pod wejscie Audio IN HDMI 1 można podpiąc Jacka 3,5, ale niestety dzwięku nie ma.
torres napisał(a):
Gdy podpinam pod PC wzmacniacz z glośnikami wszystko gra.
No z jednej strony racja ale niestety wzmacniacz nie jest mój, więc póki co chce rozwiazać problem tak żeby mieć dzwięk na TV
Ok problem rozwiązany, żeby przesłać dźwięk innym kablem niż HDMI musiałem wyłączyć w panelu sterowania Nvidia transmisje dźwięku przez kabel HDMI-DVI której i tak bym nie obsłużył
Kolego jeszcze jest jedna opcja - jeśli chce Ci się bawić. W niektórych kartach graficznych istnieje możliwość podłączenia karty muzycznej. Wtedy karta graficzna wysyła dźwięk. Jakość dźwięku może być lepsza, niż w przypadku podłączenia przez minijack.
dzieki Zimny slyszalem o tym ale niestety kabel który łączy grafike z dźwiękową gdzieś przepadł.
Tak czy inaczej problem rozwiązany