Podziel się wrażeniami!
witam mam pytanie czy wie ktoś może cze po podlączeniu dekodera tv N pod telewizor będzie można pilotem od tv przęłączać kanały?tv to kdl32p5500 chodzi mi o sterowanie przez hdmi
Nie będzie można. Jeśli masz platformę satelitarną, to nie ma wielkiego znaczenia korzystanie z dwóch pilotów. Mam w domu dwie platformy satelitarne. Pilot od telewizora służy głównie do włączenia i wyłączenia LCD. Resztę obsługuję pilotem od danego dekodera. Regulacja głośności, sprawdzenie co jest nadawane na kanałach, godzina, zmiana kanałów... Z doświadczenia wiem, że więcej nie potrzeba, przy normalnym oglądaniu.
Widzę, że nie zdecydowałeś się na serie V, tylko na P5500. Już kupiony, czy jeszcze nie?
ja miałem wcześniej kdl32l4000,po roku padła matryca i sony wymieniło mi na kdl32p5500 a więc wyboru nie miałem ale i tak ten jest lepszy od starego.a z tym sterowaniem chodzi mi oto że w jednym pokoju mam tv i dekoder i chciałem podłączyć w drugim pokoju tv przez hdmi do dekodera tylko nie miałbym jak zmieniać kanałów z tąd moje pytanie,jest na to jakieś rozwiązanie?
Jak pisałem, telewizor nie jest zły. A wymiana przez serwis na lepszy model, zawsze jest przyjemna
Co do HDMI. Niestety takiej możliwości nie ma. HDMI jest w miarę nowym standardem. Firmy wprowadzają swoje patenty i nie ma jeszcze standaryzacji. Sony np wykorzystuje technologie Bravia Sync. Żeby była możliwość sterowania przez HDMI, oba urządzenia muszą mieć ten standard. W przeciwnym przypadku niestety nie da się.
Moim zdaniem najlepiej skontaktować się z Nką i zapytać o możliwość podłączenia drugiego dekodera. Platformy teraz uruchamiają nowe możliwości i albo za darmo, albo za niewielką opłatą (w cyfrze chyba 10zł miesięcznie) można dostać drugi dekoder, pod ten sam abonament. Czyli płacisz raz (chyba, że odrobinę więcej), a masz możliwość podłączenia pod dwa telewizory. Tylko trzeba dowiedzieć się szczegółów.
Ja z innej beczki, ale w temacie. Chodzi o piloty RM-ED019 i RM-ED012. Może komuś udało się znaleźć kod obsługujący tuner Technisat 5800C (VECTRA) i 5800S (N-ka) na sterowanie wszystkiego z jednego pilota (chociaż wł/wył i program +/-).
http://pdf.crse.com/manuals/ADJG100111.pdf
--
Delu
Z ciekawości próbowałem u siebie zaprogramować pilot od W4500 pod dekoder Nki, nie dało rady. U znajomego pod Cyfrę PVR na V5500, też nie dało. Fakt, kody miałem z jakiegoś dziwnego źródła.