anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

sterowanie dekoderem przez hdmi

karolo-----
Początkujący

sterowanie dekoderem przez hdmi

witam mam pytanie czy wie ktoś może cze po podlączeniu dekodera tv N pod telewizor będzie można pilotem od tv przęłączać kanały?tv to kdl32p5500 chodzi mi o sterowanie przez hdmi

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie będzie można. Jeśli masz platformę satelitarną, to nie ma wielkiego znaczenia korzystanie z dwóch pilotów. Mam w domu dwie platformy satelitarne. Pilot od telewizora służy głównie do włączenia i wyłączenia LCD. Resztę obsługuję pilotem od danego dekodera. Regulacja głośności, sprawdzenie co jest nadawane na kanałach, godzina, zmiana kanałów... Z doświadczenia wiem, że więcej nie potrzeba, przy normalnym oglądaniu.
Widzę, że nie zdecydowałeś się na serie V, tylko na P5500. Już kupiony, czy jeszcze nie?

karolo-----
Początkujący

ja miałem wcześniej kdl32l4000,po roku padła matryca i sony wymieniło mi na kdl32p5500 a więc wyboru nie miałem ale i tak ten jest lepszy od starego.a z tym sterowaniem chodzi mi oto że w jednym pokoju mam tv i dekoder i chciałem podłączyć w drugim pokoju tv przez hdmi do dekodera tylko nie miałbym jak zmieniać kanałów z tąd moje pytanie,jest na to jakieś rozwiązanie?

Zimny_
Użytkownik

Jak pisałem, telewizor nie jest zły. A wymiana przez serwis na lepszy model, zawsze jest przyjemna :D
Co do HDMI. Niestety takiej możliwości nie ma. HDMI jest w miarę nowym standardem. Firmy wprowadzają swoje patenty i nie ma jeszcze standaryzacji. Sony np wykorzystuje technologie Bravia Sync. Żeby była możliwość sterowania przez HDMI, oba urządzenia muszą mieć ten standard. W przeciwnym przypadku niestety nie da się.
Moim zdaniem najlepiej skontaktować się z Nką i zapytać o możliwość podłączenia drugiego dekodera. Platformy teraz uruchamiają nowe możliwości i albo za darmo, albo za niewielką opłatą (w cyfrze chyba 10zł miesięcznie) można dostać drugi dekoder, pod ten sam abonament. Czyli płacisz raz (chyba, że odrobinę więcej), a masz możliwość podłączenia pod dwa telewizory. Tylko trzeba dowiedzieć się szczegółów.

profile.country.PL.title
Delu-----
Poszukiwacz

Ja z innej beczki, ale w temacie. Chodzi o piloty RM-ED019 i RM-ED012. Może komuś udało się znaleźć :c25 kod obsługujący tuner Technisat 5800C (VECTRA) i 5800S (N-ka) :question: na sterowanie wszystkiego z jednego pilota (chociaż wł/wył i program +/-).

http://pdf.crse.com/manuals/ADJG100111.pdf
--
Delu

Zimny_
Użytkownik

Z ciekawości próbowałem u siebie zaprogramować pilot od W4500 pod dekoder Nki, nie dało rady. U znajomego pod Cyfrę PVR na V5500, też nie dało. Fakt, kody miałem z jakiegoś dziwnego źródła.