anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Podłączenie Internetu: 2x router plus Bravia

profile.country.pl_PL.title
adeksa
Początkujący

Podłączenie Internetu: 2x router plus Bravia

Witam!
Od dawna myślę o zakupie telewizora Sony Bravia i waham się między 40 EX-700 albo 710 a 40NX-700. Różnicę stanowi to, że te dwa pierwsze łączą się z siecią LAN poprzez adapter Wi-Fi USB UWA-BR100 a ten ostatni ma wbudowane Wi-Fi.
Zwracam się z pytaniem do doświadczonych użytkowników telewizorów tej marki, czy jest to istotna różnica? Jak zachowuje się ten adapter i czy nie ma problemu z łączeniem się za jego pomocą z Internetem czy siecią domową.
Liczę na opinię, który z tych powyższych telewizorów moglibyście mi polecić?
Z góry dziękuję za opinie i rady.
Pozdrawiam.
Adrian

Edytowano 18.01.2011
Sprecyzowałem tytuł tematu.
Zimny.

17 ODPOW. 17
Zimny_
Użytkownik

Adapter jest dobrej jakości, działa też w standardzie "n". Rozmawiałem z paroma osobami któe wykorzystują ten adapter w Bravii, w odtwarzaczach Blu ray i w kinach. Nikt nie narzekał na jakość połączenia. Sam różnicy z wbudowanym WiFi nie zauważyłem (poza wygodą korzystania).
Telewizory poza WiFi różnią się jeszcze innymi rzeczami. EX700/710 posiada czujnik obecności, odtwarza Divix po USB, ale nie ma podświetlanego loga. Do tego wygląd i matowa matryca. Oba modele są fajne, niektórzy dla samego Divix wybierają EX.
Porównanie masz tutaj:
http://www.sony.pl/comparison/kdl40nx70 ... 40ex700aep
Pozdrawiam,
Zimny.

adeksa
Początkujący

Mam jeszcze jedno pytanko? Jakie są różnice między EX700 a EX710. Czy w 710-tce poprawiono coś w stosunku do siedemsetki? Ludzie mówią o trzeszczącej obudowie...???

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

EX710 ma węższą ramkę.
Co do trzeszczenia - podobno się zdarza, choć nie dane mi było tego słyszeć a parę TV na ścianie już wisiało :D

Zimny_
Użytkownik

Do tego są jeszcze jakieś zmiany wewnątrz (chyba inna matryca). Co do strzelania ogromna większość modeli nie strzela (możesz to sprawdzić w sklepach). Ale faktem jest, że zdarzają się modele które wydają dźwięki. Tu masz temat o tym:
viewtopic.php?f=215&t=6746.

ChemicalRider
Początkujący

Jeśli modele z WiFi i bez WiFi nie różnią się w cenie to proponuje wybrać ten który Ci najbardziej odpowiada, jeśli jednak różnica w cenie jest duża (100-200zł+) to jeśli będziesz miał troszeczkę miejsca (za, pod telewizorem), to zamiast kupować drogi adapter sony wystarczy kupić router lub sam Access Point z wbudowanym trybem Client. Taki AP Client odbiera sygnał WiFi i potem kablem LAN podpinamy internet do telewizora. Taki router to kwestia 50-60 zł. Dzisiaj zakupiłem specjalnie pod Bravie EX500 37' AP Client Router TP-Link WR543G i sprawuje się znakomicie.

Zimny_
Użytkownik

Rozwiązanie bardzo dobre, ale trzeba jeszcze dostarczyć Internet do routera. W niektóych przypadkach może być to utrudnione.

ChemicalRider
Początkujący

Zimny napisał(a):

Rozwiązanie bardzo dobre, ale trzeba jeszcze dostarczyć Internet do routera. W niektóych przypadkach może być to utrudnione.

Do adaptera Sony też trzeba dostarczyć internet przez WiFi. Sposób na AP routera polega na tym samy, w tym, że taki router wpierw konfigurujemy przez PCeta potem podpinamy kolo telewizora wpinamy go do prądu a kablem LAN podpinamy do telewizora.

Zimny_
Użytkownik

Nie rozumiemy się. Masz racje. Router z funkcją Client spełni tą samą funkcję co adapter. Inne podłączenie, ale pod względem funkcjonalności w sumie to samo.

sowski
Nowicjusz

ChemicalRider napisał(a):

Jeśli modele z WiFi i bez WiFi nie różnią się w cenie to proponuje wybrać ten który Ci najbardziej odpowiada, jeśli jednak różnica w cenie jest duża (100-200zł+) to jeśli będziesz miał troszeczkę miejsca (za, pod telewizorem), to zamiast kupować drogi adapter sony wystarczy kupić router lub sam Access Point z wbudowanym trybem Client. Taki AP Client odbiera sygnał WiFi i potem kablem LAN podpinamy internet do telewizora. Taki router to kwestia 50-60 zł. Dzisiaj zakupiłem specjalnie pod Bravie EX500 37' AP Client Router TP-Link WR543G i sprawuje się znakomicie.

Kupiłem tak jak pisze ChemikcalRider AP Client Router TP-Link WR543G i za nic nie mogę połączyć TV z internetem.

Wynik połączenia
Połączenie kablowe OK
Dostęp lokalny OK
Dostęp do internetu Zakończone niepowodzeniem

Ruter TP-LINK TL-WR340G podłączony pod modem Vectry /laptopy łączą się z internetem bez problemu - czyli działa/.
Router TP-Link WR543G ustawiony jako client i nic.
W WR340G polikwidowałem wszystkie ustawienia zabezpieczające i nic.

Proszę o pomoc. Jakieś sugestie.
Nie jestem zbyt biegły w tych MAC, IP itd.

Z góry dziękuję za zainteresowanie.