Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam pytanie, czy można zasować tą kartę sieciową http://pentagram.pl/produkty/sieci_i_ko ... _p_6132_08" target="_blank aby uzyskac połączenie WIFI z internetem poprzez router WIFI.
Czy jest to możliwe czy tylko zkup antenki bądź firmowego adaptera mnie czeka?
Jak bym chciał spróbować wwpiąć ta kartę to nie uszkodze telewizora? i wogóle gdzie mam ją wpiąć w gniazdo USB z boku czy w inne gniazdo?
Pozdrawiam
Dziękuję za miłe słowa . Szczerze mówiąc pierwszy raz słyszę o podobnym pomyśle. Instalując serwer na komputerze, możesz odtwarzać filmy, muzykę, zdjęcia na telewizorze. W drugą stronę raczej nie będzie działało. Wydaje mi się, że telewizor nie posada możliwości wysyłania sygnału. Wymagało by to podobnego oprogramowania jakie instalujesz na komputerze. A telewizor nie ma takiej opcji. Nie ma możliwości udostępnienia kanałów, obrazu czy dźwięku. Chociaż może istnieje jakiś sposób, ale ja go nie znam...
djzurek chyba się przejęzyczył - chodziło pewnie o odtwarzanie na telewizorze podłączonym kablem do routera plików z serwera DLNA na kompie podłączonym przez wifi do routera.
Teoretycznie to oba odbiorniki - i telewizor i komp będą w tej samej sieci i będą miały IP przypisane przez Router i ruch będzie rozdzielany przez router. Stąd też można poeksperymentować. Na pierwszy rzut oka wydaje się to możliwe. Podobny pogląd jest na stronie Sony.
Tu jest link do instrukcji, z której można wywnioskować, że jest to jak najbardziej możliwe.
http://campaign.odw.sony-europe.com/tvm ... LNA_PL.pdf
Pulower właśnie o to mi chodziło, ale wydaje mi sie że musi być tam jeszcze niestety jedno jakieś urządzenie obsługujące DLNA bo idąć za tym z tej instrukcji:
"Po podłączeniu urządzeń DLNA włącz telewizor BRAVIA i naciśnij przycisk „Home”, aby otworzyć menu XrossMediaBar™ (XMB™).
Przewiń funkcje menu XMB™, a zobaczysz udostępnione utwory, zdjęcia i filmy z urządzeń DLNA w sieci pod ikonami Zdjęcia, Muzyka i Film."
Ja właśnie nie zauważyłem u siebie menu XBM chyba że jest gdzieś ale ja nie widzę (ociemniałym podaj rękę jak ktoś widzi), lub pojawi się dopiero po zainstalowaniu któregoś z wymienionych w tej instrukcji oprogramowania na kompie.
no to zapytałeś o najbardziej oczywistą rzecz ...
XMB (XrossMediaBar) to nazwa systemu menu w PS3 i Bravia - wystarczy poszukać w necie...
ale idąc dalej. Naciśniesz Home i właśnie powinno Ci się pojawić menu (tzw. XMB ), tam wejdź w ustawienia, dalej sieć i tam wyświetlanie serwerów - lub coś takiego. Tam naciśnij przycisk "option" na pilocie i wybierz z menu aktualizuj liste - zobacz, czy bedzie jakiś serwer DLNA.
Korzystanie z serwera DLNA wygląda następująco, naciskasz przycisk HOME, wyskakuje menu (tzw. XMB ) tam przewijając lewo lub w prawo najezdzasz na wg wyboru zdjecia, muzyka lub video, pozniej w dol, az do znalezienia swojego serwera i znow wchodzisz w serwer znajdujac udostepnione wczesniej na komputerze pliki (odpowiednio zdjecia, muzyka, filmy) - tyle teoria.
pulower napisał(a):
djzurek chyba się przejęzyczył - chodziło pewnie o odtwarzanie na telewizorze podłączonym kablem do routera plików z serwera DLNA na kompie podłączonym przez wifi do routera.
Zainstalowałem na kompie program Twonky Media, i działa to spokojnie, MP3 i zdjęcia bez problemu, jedyny problem to z filmami jest no ale cóż nie można mieć wszystkiego
Nie próbowałem tego programu. Spróbuj ps3 media server.
Teoretycznie tylko Windows Media Player 11 nie obsługuje filmów, pozostałe programy powinny. Spróbuj jeszcze raz odświeżyć listę serwerów, bo może być tak że wchodzisz na serwer postawiony przeze Windowd Media Player, a wówczas filmów nie będzie. Na jednym komputerze mogą być na raz dwa serwery. U mnie zdłaszają sie z jednego laptopa serwer windowsowy i PS3 media server.
Serwer powinien być widoczny w telewizorze. Jeśli tylko jest kompatybilny z formatami odtwarzanymi przez DLNA w Bravi. Serwer dla Bravi musi konwertować w "locie" pliki wideo na prostszy format. Nie mogę znaleźć informacji na temat działania Twonky Media. Próbowałeś PS3 MS?
Właśnie wczoraj zainstalowałem PS3 Media Server lecz niestety nie moge uzyskać połączenia wyskakuje mi czerwony krzyżyk. Ja nie posiadam konsoli do gier PS3 a on próbuje się z nią połączyć, nie wiem może gdzies tam trzeba przestawić żeby łączył sie z telewizorem a nie z konsolą ;( , acha i mam pytanie bo już odinsatlowałem TwonkyMedia ale w telewizorze dalej jest to widoczne, można to jakoś usunąć ?
Acha 2. Czy transkodowanie jest możliwe i czy np plik .avi bedę mógł oglądnąć na bravii EX500 ?
Konfiguracja PS3 MS jest opisane w tym wątku:
http://www.forum.sony.pl/viewtopic.php?f=230&t=7167
TwonkyMedia możesz usunąć wchodząc w ustawienia sieci w Bravi.
Za pomocą PS3 MS można odtwarzać chyba wszystkie formaty filmów, a bynajmniej większość - w tym .avi, .mkv itd.