anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Nie można wyświetlić kanału RSS

profile.country.pl_PL.title
GumisMZ
Początkujący

Nie można wyświetlić kanału RSS

To mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich użytkowników Forum ;-)

Mam telewizor Bravia Z5500 i problem z wyświetleniem niektórych kanałów RSS,
a mianowicie pojawia się taki komunikat:

Nie można wyświetlić zawartości kanału RSS. Możliwe powody:
- nieobsługiwany format XML
- kanał RSS nie jest kodowany w UTF-8

Z moich obserwacji wynika, że problem występuje na kanałach RSS w których są dołączone zdjęcia do artykułów. Uprzedzając niektóre pytania wspomnę, że sieć jest skonfigurowana poprawnie, część kanałów RSS działa a część nie, pozostałe widgety korzystające z połączenia z Internetem działają poprawnie.

7 ODPOW. 7
Ravi-----
Początkujący

Tak niestety już jest, podobną są problemy przez luźne rozumienia standardów dotyczących kanałów RSS, jak jest naprawdę ciężko powiedzieć, ale listę kanałów które powinny działać masz w tym temacie viewtopic.php?f=57&t=3331&p=71635&hilit=kana%C5%82y+rss#p71635 powinieneś znaleźć dla siebie coś interesującego :)

boston-----
Początkujący

UTF możesz sprawdzić w źródle strony (każda przeglądarka ci pokaże), część strona ma kodowanie ISO (również RSS). Podaj proszę jakieś przykłady takich rss, których Ci nie obsługuje.

GumisMZ
Początkujący

boston napisał(a):

UTF możesz sprawdzić w źródle strony (każda przeglądarka ci pokaże), część strona ma kodowanie ISO (również RSS). Podaj proszę jakieś przykłady takich rss, których Ci nie obsługuje.

Dla przykładu:
http://rss.gazeta.pl/pub/rss/wiadomosci.xml - jest w UTF8, nie ma zdjęć i działa
http://rss.gazeta.pl/pub/rss/kraj.xml - jest w UTF8, ale ma osadzone zdjęcia i nie działa
http://www.sony.pl/rss/pl_PL/Televisions.rss - jest w UTF8, nie ma osadzonych zdjęć, ma tylko linki do zdjęć i w tej postaci działa

boston-----
Początkujący

A jednak nie w UTF, ta która nie działa jest w ISO :)

GumisMZ
Początkujący

boston napisał(a):

A jednak nie w UTF, ta która nie działa jest w ISO :)

Ha! To trochę za mało się zagrzebałem - nie patrzyłem w źródło strony tylko co jest ustawione w Firefox/Widok/Zestaw znaków/Unicode UTF8 (myślałem że to się przełącza automatycznie i pokazuje właśnie taki zestaw znaków jaki jest użyty w danej stronie).
Sprawa częściowo się wyjaśniła, ale ciekawe czy wraz z nowszym Firmwarem więcej kanałów RSS będzie zgodnych z Bravią...

boston-----
Początkujący

Właściwie to ISO też jest jakimś standardem, z tym że zazwyczaj dla jednego kraju, a UTF8 jednak jest powszechniejszy. Ale samo zagadnienie dostępności RSS w ISO rzeczywiście ciekawe, podobnie jak kwestia standardów w EPG. Żyjemy w ciekawych i dynamicznych czasach i producenci muszą szybko reagować bo innowacja goni innowacje.

profile.country.PL.title
przemkos
Nowicjusz

Hmm, swoją drogą to ciekawe, że 2 kanały RSS z tego samego źródła (WP), są kodowane w różnych standardach.