Podziel się wrażeniami!
Jako że dośc powszechnie są użytkowane starsze modele TV (np KDL40W4500) mające złącze DLNA ale które nie dysponują możliwością bezprzewodowej komunikacji z serwerem multimedialnym a ciągnięcie przewodów przez pół domu jest dość uciążliwe poszukałem w innego rozwiązania. Obecnie użytkuje właśnie takie rozwiązanie od ponad pół roku.
Pierwszym krokiem jest zakup AP i ja na allegro zakupiłem Acess Point WAP54G. Niestety oryginalne firmware tego modelu jest bardzo ograniczone a działanie w trybie klienta możliwe jest tylko z niektórymi modelami producenta (Linksys) tego AP-ka. W związku z powyższym wgrałem do tego AP-ka firmware alternatwne DD-WRT v24-sp1 micro - build 10015 i po bitwie z konfiguracją od pół roku śmiga jako klient routera WRT54GL.
W uproszczeniu działa to tak że telewizor podpinamy do wyjścia LAN przewodem sieciowym a Acess Point WAP54G łączy się bezprzewodowo z routerem WRT54GL.
KDL40W4500<--LAN-->WAP54G<----Wi-Fi------>WRT54GL
Jeśli by była potrzeba i zainteresowanie to w miare możliwości pomogę innym w konfiguracji.
Bardzo fajny opis. Wszystko zależy od preferencji użytkownika, jednak dla mnie w starszych modelach nie ma zbytniego sensu, ponieważ ubogie są możliwości DLNA. W nowych modelach, gdzie mamy możliwość oglądania filmów, takie rozwiązanie ma większy sens. Ale oczywiście, zależy kto jak chce to wykorzystywać.
Zimny napisał(a):
takie rozwiązanie ma większy sens.
Rzeczywiście w moim modelu TV oglądać filmów się nie da i niestety ubolewam nad tym ale jako duża cyfrowa ramka to jak znalazł.
Jeśli zaś chodzi o prędkość przesyłanych danych to sprawa jest dość skomplikowana. Zasadniczo do standardowych zastosowań prędkość osiagane w standardzie G powinna wystarczyć ale...to zależy od kilku innych czynników np od ogólnego ruchu w sieci, zasięgu, od doboru kanału, szyfrowanie etc.
Trzeba przy tym dodać że mam sieć zbudowaną z trzech komputerów+serwer plików+serwer drukarkowy. Poprzez sieć Wi-Fi na komputerze oglądam film jeśli tylko potrzebuje i nie zaliczam żadnych zacięć ale kwestia jest formatu tego filmu. Jeśli film będzie w dużej rozdzielczości a przede wszystkim z dużym bitrate (duży przesył danych) to rzeczywiście sieć typu G może się okazać za słaba.
W najnowszych modelach TV Sony widziałem że już montuje się Wi-Fi ale w tych starszych może to być świetnym uzupełnieniem domowej sieci do oglądania fotografi czy słuchania muzyki a nawet do ogladania filmów jeśli tylko TV to umożliwia.