anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Czy każdy może dostrzec wymiar głębi 3D?

Znajdek_IWONA
Początkujący

Czy każdy może dostrzec wymiar głębi 3D?

Podobno niektórzy amerykanie nie mogą dostrzec wymiaru głębi 3D. Zastanawia mnie czym to jest spowodowane i kogo rzeczywiście może dotyczyć ten problem... Czy do każdego TV 3D dołączane są okulary? jeśli tak to ile par?

14 ODPOW. 14
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Na dzień dzisiejszy okulary są dostępne w zestawie z modelem LX900 - są to 2sztuki.
To prawda, że mogą być sytuacje w których widz nie będzie widział efektu 3D - można mieć wadę wzroku która nie przeszkadza w normalnym życiu (mózg się przystosował) ale uniemożliwi widzenie 3D.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

I chyba dokładnie ten przypadek występuje u mnie :(
Jedyne 3D, jakie jestem w stanie zaobserwować, to to serwowane w technologii IMAX (i toteż w sposób niedoskonały).
W okularach Sony wielokrotnie próbowałem, ale jak dla mnie to po prostu widzę ładny, ale dwuwymiarowy obraz...
W zwykłym kinie nie próbowałem 3D - rzadko do kina chodzę ;)

------------------------------
fotoamator
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

W przypadku astygmatyzmu zauważenie efektu 3D może być utrudnione. Sam w małym stopniu mam astygmatyzm, u mnie wystarcza założenie okularów 3D na okulary korekcyjne. Jednak spotkałem się z przypadkami, gdzie ludzie nie widzieli 3D, nawet nie widzieli płynnego obrazu. Zamiast tego widzieli na przemian czarne klatki. Obraz dla lewego oka nie mógł się synchronizować z obrazem w prawym oku. Nie wiem, czy jeszcze jakieś określone choroby oczu mają wpływ na dostrzeganie 3D.

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Zimny napisał(a):

Nie wiem, czy jeszcze jakieś określone choroby oczu mają wpływ na dostrzeganie 3D.

Też nie wiem, ale zdolni medycy na pewno coś wymyślą( (znaczy - nazwę ;) )

Na razie pogodziłem się z tym, że nie będę miał 3D w domu. A co do okularów, okulista stwierdził, że u mnie nie da się skorygować już (można było 40 lat temu, ale wtedy lekarze się wypięli - a może nie potrafili...) i że mózg się przystosował i teraz nie ma co mu mieszać.

Ale moża nowa technologia (bez okularowa) coś zmieni?

------------------------------
fotoamator
cogito.
Początkujący

Wydaje mi się, że nowa technologia nic nie zmieni. I tak zasada postrzegania 3D przez oko ludzkie pozostanie najpewniej niezmieniona.

A z samym efektem 3D sam miałem nie do końca miłe przygody. Pamiętam jak kiedyś zachciało mi się sprawdzić efekt 3D na jednym z laptopów. Potem przez pół dnia głowa mnie bolała od tych testów i zamiast 3D miałem zwykłe "D"... Za to obecne wyższe modele i te z serii która dopiero będzie wchodzić sprawdziłem z pewną obawą, ale efekt był miły dla oka i bez skutków ubocznych.

Zimny_
Użytkownik

cogito napisał(a):

Wydaje mi się, że nowa technologia nic nie zmieni. I tak zasada postrzegania 3D przez oko ludzkie pozostanie najpewniej niezmieniona.

Zacznijmy od tego, że nie ma jeszcze dobrej technologii 3D bez okularów. Obecnie obraz jest pokazywany osobno dla lewego i prawego oka. Okulary 3D odpowiednio synchronizują oraz zamykając i otwierając na przemian lewe i prawe oko. Ten efekt mózg dostrzega jako właśnie "3D". Przy wadach wzroku, niestety mózg przyzwyczaja się do danego schorzenia. Ciężko powiedzieć, czy technologia bez okularów będzie w stanie "oszukać" mózg każdy dostrzeże ten efekt....

Znajdek_IWONA
Początkujący

Widzę, że problem widoczny jest także u nas na forum... Hmm :c18 ale ponoć właśnie niektóre osoby, które nie dostrzegają obrazów stereoskopowych mogą się wyleczyć i widzieć te efekty 3D więc jest szansa. Spotkałam się też z twierdzeniem, że część osób oglądających 3D cierpi na bóle głowy, mnie ten problem nie dotyczy, a jak z tym u was?

Kasik------
Początkujący

Spotkałam się też z twierdzeniem, że część osób oglądających 3D cierpi na bóle głowy, mnie ten problem nie dotyczy, a jak z tym u was?

Jeśli ktoś ogląda 3D cały dzień, aż do znudzenia to nic dziwnego, że jest zmęczony i odczuwa ból głowy. Przy zachowaniu umiaru i zdrowego rozsądku nie powinno być problemu.

Znajdek_IWONA
Początkujący

Dzięki za udział w dyskusji! Telewizory trójwymiarowe mogą zapewnić świetne wrażenia, trzeba tylko wydać trochę kasy i mieć to szczęście, że nasze oczy poradzą sobie z efektami 3D, czego sobie i wam życzę.