anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Cyfrowy Polsat HD.Jak połączyć?

oldguest
Początkujący

Cyfrowy Polsat HD.Jak połączyć?

Witam.Mam pytanie jak połączyć dekoder CP HD przez HDMI do 37EX500 i HTSF 100,aby był dżwięk Dolby Digital?Czy połączyć bezpośrednio do telewizora czy do amplitunera kina domowego?Czy trzeba jeszcze połączyć kablem optycznym?

9 ODPOW. 9
profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Pytanie - czy zawsze chcesz oglądać programy z dekodera z dźwiękiem puszczonym przez kino? Jeżeli tak to łączysz dekoder z kinem kablem HDMI a kino i TV drugim kablem HDMI i gra muzyka. :)
Jeżeli nie to łączysz dekoder z TV - HDMI, kino z TV kablami HDMI i optycznym i też gra muzyka. :)

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie można zapomnieć o włączeniu dźwięku Dolby Digital w dekoderze Polsatu. Nie wiem, czy jest on ustawiony jako domyślny, warto sprawdzić.

oldguest
Początkujący

Odtwarzacz BD mam podłączony do amplitunera a mimo to mogę oglądać filmy BluRay nawet jak amplituner jest wyłączony.Czy w dekoderze CP jak będzie połączony do amplitunera nie będę mógł oglądać na wyłączonym amplitunerze?

Zimny_
Użytkownik

Powinno być tak samo jak w przypadku odtwarzacza. Za puszczanie sygnału odpowiada amplituner, nie dekoder.

oldguest
Początkujący

Witam.Mam jeszcze taki przypadek w połączonym sprzęcie wymienionym wyżej.Dodam że dekoder CP to Sagemcom ESI88.Dekoder mam podłączony do HDMI 4 w TV.Odtwarzacz BD do amplitunera zaś amplituner do HDMI 1 w TV.Amplituner jest też połączony z TV kablem optycznym.Jeśli mam wybrany sygnał z HDMI 4 czyli z dekodera jeśli włączę system audio poprzez wybór głośniki menu bravia sync wszystko jest tak jak powinno być.Natomiast jeśli też jest sygnał z HDMI 4 czyli z dekodera i włączę amplituner pilotem od amplitunera system audio włącza się ale TV przełącza się na HDMI 1 czyli odtwarzacz BD.Wydaje mi się żę po włączeniu pilotem AV telewizor nie powinien zmienić żródła sygnału z HDMI 4 na HDMI 1.Czy mam coś żle połączone czy może trzeba coś zmienić w ustawieniach?

Zimny_
Użytkownik

Witaj,
BRAVIA Sync ma zintegrowane włączenie urządzeń razem z przełączaniem na port odpowiedniego urządzenia. Jeśli nie chcesz, aby telewizor przełączał się na dany port, trzeba odznaczyć opcję "Automatyczne włączanie urządzeń". Tak działa w przypadku odtwarzaczy BD/DVD.
W przypadku amplitunerów, wzmacniaczy - BRAVIA Sync nie powinna przełączać na port wyjścia, a po prostu udostępnić wyjście dźwięku. Pod amplituner masz podłączony odtwarzacz BD (jakiej firmy?). On może powodować przełączenie portu. Spróbuj podłączyć BD pod HDMI2,3 w telewizorze i ponownie skonfiguruj BRAVIA Sync. Amplituner powinien być wykrywany jako amplituner i przy włączeniu nie powinno przełączać na dany port. Telewizor wysyła dźwięk po HDMI, więc praktycznie nic nie tracisz a i jakość obrazu może być trochę lepsza. Czy pomogło?

oldguest
Początkujący

Odtwarzacz BD to SONY BDP S560.Podłączyłem BD pod HDMI 4 zaś dekoder pod HDMI2.Sytuacja jest dokładnie taka sama jak opisałem wyżej.Jeśli mam włączony dekoder a więc HDMI2 jeśli włączę amplituner pilotem od amplitunera TV przełącza się na HDMI4 czyli żródło sygnału z BD.Próbowałem połączenia dekodera do amplitunera do wejścia HDMI SAT.Wtedy wszystko jest w porządku,ale nie chcę cały czas oglądać przez kino i wolałbym poprzednie połączenie.

Zimny_
Użytkownik

Jutro będę miał możliwość sprawdzenia podobnego zestawu, z tym kinem które posiadasz. Pokombinuję i napiszę Ci efekty. Tymczasem sprawdź jeszcze jedną opcję. Jeśli dekoder CP posiada w ustawieniach "sterowanie HDMI" - spróbuj je wyłączyć. Ono może zakłócać pracę. Swoją drogą, takie zachowanie jakie jest u Ciebie - chyba jest normalne. Jutro sprawdzę i napiszę szczegóły.
Pozdrawiam,
Zimny.

oldguest
Początkujący

Przy okazji czy mógłbyś sprawdzić czy amplituner jest widoczny w TV w Menu BRAVIA Sync.U mnie jest widoczny tylko odtwarzacz BD.Amplitunerem niby mogę sterować w Menu BRAVIA Sync w opcji głośniki ;głośnik TV albo System audio,ale nie mogę wyłączyć amplitunera pilotem od TV, chyba że cały zestaw razem z TV,gdyż nie jest on widoczny w opcji ;sterowanie urządzeniem w Menu BRAVIA Sync.