Podziel się wrażeniami!
Podłączyłem laptopa / hp pavillion dv 9000 /do telewizora kld 40z4500 przy pomocy kabla hdmi / sony/ do gniazda hdmi 1.Miałem obraz lecz nie mialem głosu.
Prosze o pomoc.
Podobne pytania z wieloma sugestiami już się pojawiły na forum - wystarczy poszukać.
W dużym skrócie:
a) sprawdź czy komputer jest skonfigurowany do wysyłania dźwięku przez złącze HDMI (mój HP nie jest - trzeba zmienić opcje wyjścia dźwięku)
b) telewizory przyjmują tylko dźwięk cyfrowy PCM (w każdym razie W4000, ale nie sądzę aby to poprawiono u Ciebie). Jeśli usiłujesz usłyszeć Dolby Digial czy DTS to nic z tego....
leo daj znać czy czy rozwiązanie kaemesio ze zmianą opcji wyjścia dźwięku pomogło. Jest jeszcze kwestia, że karta graficzna nie jest podłączona do zintegrowanej karty dźwiękowej na płycie (o ile masz zintegrowaną), ale tak jak mówię, możemy kombinować jeśli metoda zmiany w ustawieniach nie pomoże.
Podłącz HDMI do, drugiego albo trzeciego wejścia ( obok wejścia HDMI powinno być wejście audio) i tam podłączasz dźwięk. To wyjście przeznaczone jest min na komputer, stąd osobne wejście na dźwięk.
Niestety jestem zbyt słaby ,żeby zmienic opcje wyjścia dżwieku,a na mojej wsi z nikad ratunku.
Jeżeli ktos ma tyle cierpliwości ,żeby mi pomóc to proszę.
Jeżeli podłączysz laptopa kablem HDMI pod port obok którego jest małe wejście na minijack (tylko przy jednym wejściu HDMI jest wejście na minijack) i puścisz dźwięk kablem minijack podłączonym do tego właśnie wejścia, to dźwięk powinien być. Jeżeli nie ma, zobacz w laptopie, we właściwościach dźwięku, czy nie ma tam wyciszonego któregoś wyjścia.
Druga opcja jest opisana tu przez piotr80:
viewtopic.php?f=2&t=1344
Udało sie!po pokombinowaniu w panelu sterowania NVIDIA - metodą prób - uzyskalem z kabla HDMI obraz i glos.
Troche dziwię się bo głos wchodzi po uruchomieniu odtwarzania filmu i wejściu w DŻWIĘK - KANAŁY DŻWIEKOWE - ZAMIANA KANALÓW STEREO.
dZIEKUJE WSZYSTKIM!
leo
No to super. Sam wcześniej nie wiedziałem o możliwości przekazywania dźwięku z kompa do tv przez HDMI, ale na szczęście trafiła się dobra dusza i podrzuciła dobry pomysł A najlepiej jest kombinować metodą prób i błędów, zawsze lepiej poznajesz sprzęt, i możesz dojść do czegoś nowego.