anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Brak internetu po każdym włączeniu telewizora - kdl-37ex500

profile.country.PL.title
marcinmg1
Początkujący

Brak internetu po każdym włączeniu telewizora - kdl-37ex500

Mam problem z połączeniem internetowym po każdym dłuższym wyłączeniu telewizora, objawia się to komunikatem: połączenie kablowe ok, połączenie z siecią niepowodzenie, połączenie z internetem niepowodzenie. W takiej sytuacji pomaga tylko całkowite wyłączenie telewizora na co najmniej 5 sekund, bo jak krócej to tylko resetuje się zegar. Potem działa bez problemu nawet jak na krótko tzn. do ok. 5 minut wyłączę telewizor klawiszem na pilocie. Po tym czasie znów nie mam połączenia, ponowna konfiguracja nic nie pomaga. Łączę się poprzez kabel z routerem. Wgranie najnowszego oprogramowania nic nie dało. Czy ktoś ma podobną sytuację?

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Jak masz ustawione przydzielanie adresu IP w telewizorze? Czy router przydziela po włączeniu telewizora nowe IP? Jaki masz router?

profile.country.PL.title
marcinmg1
Początkujący

Tajemnicza sprawa dzisiaj rano odstawiało takie numery a jak przyszedłem to grał już telewizor (bo żona oglądała) i ku mojemu zdziwieniu internet działał bez problemu. Wydaje mi się, że po wyłączeniu i ponownym włączeniu należy odczekać jakiś czas i dopiero zaczyna działać.
Konfigurację mam ręczną ale konfliktów żadnych nie ma bo w laptopie i w stacjonarnym mam dhcp, zresztą zarówno rano jak i wieczorem komputery nie były włączone. Router to TP-LINK 641.
Teraz sprawdziłem, że router przydziela adresy od 100 do 199 a ja w TV ustawiony miałem na 99 ale to raczej nie powinno mieć znaczenia :question: Teraz zmieniłem na 102 może będzie stabilniej.
Właśnie zmieniłem ustawienia sieciowe TV na automatyczne i problem się rozwiązał. Z niewiadomych powodów prawidłowe dns to nie te z routera - chociaż te mam w komputerze stacjonarnym i nie ma problemu - ale te od usługodawcy internetowego. Dodatkowo wybrałem opcję odśwież zawartość internetową i dopiero teraz po każdym włączeniu telewizora mam połączenie internetowe.
Temat można zamknąć.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

IP mogło mieć największy wpływ na dostępność połączenia internetowego. Co do ustawień, czasami ciężko jest znaleźć odpowiednią konfiguracje. Ja nie jestem specem od sieci komputerowych. Kiedyś kupiłem router pod neostradę zamiast liveboxa. W instrukcji była zdefiniowana konfiguracja dla mojego providera. Ustawiłem, chodziło ok poza jednym. Router łączył się z Internetem przez ponad 20 minut! Poszukałem innych konfiguracji, zmieniłem na inne niż te w instrukcji i działa rewelacyjnie...