Podziel się wrażeniami!
Kolejny sprawa o którą chciałbym się dopytać bardziej doświadczonych użytkowników, to zrobienie zdjęcia spadającej, lub rozpryskującej się kropli wody. Ten efekt wygląda niesamowicie, zawsze podobał mi się. Tylko ciągle jest dla mnie tajemnicą, jak jest możliwe wykonanie takiego zdjęcia?? Trzeba mieć jakiś specjalny sprzęt? Próbowałem zwykłym obiektywem, i nie mam pojęcia jak można to zrobić, a ponad godzinę siedziałem nad miską i kranem. Nie wiem, czy na początki fotografowania nie daje sobie zbyt trudnych zadań..
nieźle ci wyszło. całkiem fajnie wyglądają te kropelki z soczewkami powiększającymi Podoba mi się 4 za ten bąbelek powietrza w środku i 6
karolca napisał(a):
nieźle ci wyszło. całkiem fajnie wyglądają te kropelki z soczewkami powiększającymi Podoba mi się 4 za ten bąbelek powietrza w środku i 6
witam. ja mam ciągle problemy z krótkimi czasami migawki. mam 1/1000 błysk bezprzewodowy i migawka jest za szybka, zdjecie kompletnie ciemne wychodzi, iso 800. inne błyski powodują, że czas się zmienia na 1/160. oczywiście próbowałem różne ustawienia przesłony. co robić?
dodam, że mam A300 z kitowym 18-70
moim zdaniem powinienes dać bliżej klampe ja na ustawieniach 1/1000s przesłonie f13,6 i z lampą błyskową oraz iso 64 zdjęcia wychodziły mi delikatnie prześwielone. DAJ BLIŻEJ LAMPE
to nie jest odpowiedź na moje pytanie, bardziej mnie interesuje czemu lampa błyskowa jest aż tak spóźniona i wogóle nie naświetla?
qcukv62 napisał(a):
to nie jest odpowiedź na moje pytanie, bardziej mnie interesuje czemu lampa błyskowa jest aż tak spóźniona i wogóle nie naświetla?
alpol6 napisał(a):
moim zdaniem powinienes dać bliżej klampe ja na ustawieniach 1/1000s przesłonie f13,6 i z lampą błyskową oraz iso 64 zdjęcia wychodziły mi delikatnie prześwielone. DAJ BLIŻEJ LAMPE
qcukv62 napisał(a):
witam. ja mam ciągle problemy z krótkimi czasami migawki. mam 1/1000 błysk bezprzewodowy i migawka jest za szybka, zdjecie kompletnie ciemne wychodzi, iso 800. inne błyski powodują, że czas się zmienia na 1/160. oczywiście próbowałem różne ustawienia przesłony. co robić?
dodam, że mam A300 z kitowym 18-70
mam tylko wbudowaną, gdybym miał zewnętrzoną to bym sobie z tym jakoś poradził
qcukv62 napisał(a):
mam tylko wbudowaną, gdybym miał zewnętrzoną to bym sobie z tym jakoś poradził
no wiem, ale miałem nadzieje, że da sie to jakoś obejsc i wykombinować, żeby szybciej błyskało