anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Z montażem na "ty", czyli Windows Live Movie Maker

profile.country.pl_PL.title
OneGabrys
Początkujący

Z montażem na "ty", czyli Windows Live Movie Maker

Chciałbym Wam zaprezentować pierwszą część mojego skromnego wideo-poradnika do programu Windows Live Movie Maker. Sam mogę powiedzieć, że się na nim wychowałem :) Ten prosty i darmowy program do montażu można pobrać z poniższej strony:
http://explore.live.com/windows-live-movie-maker?os=other

Nie przedłużając, przechodzę do prezentacji:
http://www.youtube.com/watch?v=iXJUcllF6Ng

Moviemakerowcy - łączmy się :)

28 ODPOW. 28
OneGabrys
Początkujący

Zapraszam na 3. i ostatnią część poradnika, w której zobaczymy jak dodawać muzykę (to uzupełnienie mojego poprzedniego tematu) i napisy do naszego filmu, oraz zapiszemy gotowy film do pliku. Do dzieła!

http://www.youtube.com/watch?v=2J67bcxf_HA

oldguest
Początkujący

Udało mi się znaleźć program do bezstratnej konwersji AVCHD do MP4

Ten program to HandBrake. Ktoś podobnie jak ja może mieć podobne problemy na Viście więc może się przydać. Pozdrawiam

apac51
Początkujący

Witam.
Czy na windzie 7 64 bit też ten program będzie działał?
Potrzebuję czegoś żeby materiał zgrać z kamerki AVCHD i żeby potem odtwarzać na kompie lub w odtwarzaczu DVD.
Pozdrawiam.

OneGabrys
Początkujący

apac51, zadania, które wymieniłeś, doskonale wypełni dołączany do kamer Sony program Picture Motion Browser (PMB). Za jego pomocą można m.in. zaimportować materiał z kamery oraz nagrać filmy w formacie wideo DVD.

Surowe pliki AVCHD z kamery mają rozszerzenie .mts lub .m2ts i można je bez żadnej konwersji otworzyć na komputerze (np. w programie Windows Media Player).
Pozdrawiam.

aro_40
Początkujący

Sprawdź, jak u Ciebie będzie wyglądał film skonwertowany z następującymi ustawieniami (do ustawienia po prawej stronie w oknie programu)

Film MPEG-II (*.mpg)
(...)
Ustawienia wideo:
Rozdzielczość: Original (albo ustaw ręcznie 1920x1080 jeśli obraz w wynikowym pliku będzie zniekształcony)
Aspekt obrazu: Auto (albo j/w ustaw ręcznie 16:9)
Bitrate: 6000 (to jest decydujący parametr; jeśli nie będziesz zadowolony z efektu, spróbuj wpisać jeszcze większą wartość, np. 8000 - pamiętaj, że im większy bitrate tym większy plik po konwersji)

oneGabryś, dopiero co ściągnąłem sobie AVC i mam problem z ustawieniami, bowiem maksymalna wartość Bitrate mogę ustawić na 1800 :(
a plik po konwersji nie daje się odtworzyć - komunikat o treści:
Program Windows Media Player nie może odtworzyć pliku. Odtwarzacz może nie obsługiwać tego typu pliku lub kodera-dekodera użytego do skompresowania pliku.

Profil ustawiłem na Movie file, bowiem gdy ustawiałem na Sony product nie mogłem ustawić pliku wyjściowego na mpeg II

OneGabrys
Początkujący

Dzięki za wiadomość. A czy oryginalny plik (przed konwersją) prawidłowo wyświetla się w Windows Media Player? Mógłbyś pokazać, jak wyglądają u Ciebie ustawienia renderowania (np. wysłać zrzut ekranu z oknem programu)? Jeśli chodzi o bitrate, to powinno dać się po prostu wpisać odpowiednią liczbę do pola. Pozdrawiam.

aro_40
Początkujący

WMP odtwarza normalnie. natomiast jakakolwiek próba konwersji jest nieudana :(
PrintScreen? proszę...
Na zrzucie FPS ustawiony jest na inną wartość niż przy pliku (winno być 25), ale nawet przy poprawnej opcji też nie działa :(
podobnie jak nie działa dla dostosowanego filmu WMV :(

aro_40
Początkujący

No dobra, przetestowałem także WinAvi Video Converter (też nie działa), zaś HandBrake przetwarza bardzo ładnie, tyle że Windows Movie Maker tego nie obsługuje.
Ma ktoś pomysł lub wiedzę co może przekształcić pliki Sonyego na widzialne przez Movie Makera?????????????????????????????

Pół nocy szukałem i znalazłem:
Free HD Converter
Polecam, mały i sprawny programik !!!

OneGabrys
Początkujący

aro_40, dzięki za namiary na program do konwersji.
Nie wspomniałeś, że potrzebujesz filmu do użytku w Windows Movie Maker. Okazuje się bowiem, że każdy użytkownik Handycam'a właściwy program ma "pod nosem".
W PMB/PlayMemories Home znajduje się opcja służąca właśnie konwersji filmów do dwóch popularnych formatów: MPEG i WMV; znajdziesz ją w menu Manipulacja -> Konwertuj, tak jak na poniższym screenie (PlayMemories Home 1.3):

http://img171.imageshack.us/img171/3228/pmhkonw.png

Formatem, który gwarantuje, że plik wideo zostanie obsłużony w WMM jest oczywiście WMV. Pozdrawiam.