anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

wybór kamery - cx550, xr550, xr520

slawi-----
Początkujący

wybór kamery - cx550, xr550, xr520

Witam wszystkich forumowiczow!
Wlasnie dolaczylem do waszego grona.Jak wielu innych ja rowniez mam wielki problem z wyborem kamery dla siebie.Rozwazam miedzy cx550,xr550ixr520.Zastanawiam sie skad sie bierze taka rozbieznosc cen.Czy 3950pln za xr550jest normalna cena skoro za xr520 trzeba zaplacic ponad 5tys.Czy kupowanie na allegro takiego sprzetu jest dobrym pomyslem.
Jezeli ktos moze rozwiac moje watpliwosci to bardzo prosze opomoc.pzdr.

12 ODPOW. 12
Zibi33-----
Początkujący

Witam Wszystkich
Proszę o małe wyjaśnienie i poradę. Rozważam kupno kamery pomiędzy modelem 155 i 305. Nie do końca rozumiem znaczenie ilości pikseli. Na forum Sony wyczytałem, że nie ma znaczenia ich ilość ponieważ wszystkie kamery HD nagrywają film w rozdzielczości 1920x1080 co daje około 2 mln. Skoro tak jest to czemu na stronach Sony podawana jest "efektywna liczba pikseli w trybie kamery"? Wartość ta dla różnych kamer jest inna. Czy oznacza to, że wyższe modele nagrywają w lepszej jakości HD a niższe jakkolwiek też w HD to jednak w gorszej jakości?
Porada natomiast dotyczy obiektywów w tych kamerach. Niższy model ma Carl Zeiss z zoom'em 25x wyższy ma szerokokątny G z zoom'em 12x. Jak sądze ten sam obiektyw G występuje również w wyższych modelach (550) a tam podobno występuje efekt "blue dot", który podobno jest spowodowany tym obiektywem. Czy efekt ten jest również w 305? Czy warto kupić 305 czy może 155 w zupełności wystarczy? Potrzebuję kamery tylko do amatorskich filmów z rodzinnych spotkań i wyjazdów.
Proszę o Wasze opinie.
Pozdrawiam

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Zibi33 napisał(a):

Porada natomiast dotyczy obiektywów w tych kamerach. Niższy model ma Carl Zeiss z zoom'em 25x wyższy ma szerokokątny G z zoom'em 12x. Jak sądze ten sam obiektyw G występuje również w wyższych modelach (550) a tam podobno występuje efekt "blue dot", który podobno jest spowodowany tym obiektywem. Czy efekt ten jest również w 305?

Nie słyszałem, by ten efekt występował w kamerach XR/CX 305 i 350. Jest to prawdopodobnie spowodowane użyciem innej matrycy (mają one fizycznie różne rozmiary).

Gdybym miał wybierać pomiędzy modelami 155 a 305 - to bez wahania wybrałbym 305. Dlaczego? Stabilizacja optyczna - to naprawdę działa, szerszy kąt - przy rodzinnych spotkaniach w małych pomieszczeniach - bezcenny, a i na wypadach za miasto się przyda. Stopka akcesoriów - zawsze się może przydać możliwość podpięcia lampy lub pewnie częściej lepszego mikrofonu.

slawi napisał(a):

Czy 3950pln za xr550jest normalna cena skoro za xr520 trzeba zaplacic ponad 5tys.

To nie jest normalna cena - pytanie czy jest to sprzęt z polskiej (europejskiej) dystrybucji? Czy może ściągnięty z Hong Kongu? Jeżeli to drugie to nie mamy gwarancji i polskiego języka w menu. XR520 jest już nie dostępna w magazynie, jeżeli ktoś ją oferuje to znaczy, że mu po prostu została z zeszłego roku. Duża szansa na sprzęt z wystawy.

slawi napisał(a):

Czy kupowanie na allegro takiego sprzetu jest dobrym pomyslem.

Jeżeli lubisz dreszczyk emocji, to czemu nie :smileytwisted: W końcu to Twoje pieniądze :smileymrgreen: A tak na poważnie, jeżeli jest to eferta sprawdzonego sklepu, to czemu nie.

slawi-----
Początkujący

:c37
Wielkie dzięki sadam za dobre rady!Wiele mi rozjaśniły w głowie.
Jeżeli chodzi o HDR-xr550ve za 3950zł to oczywiście pytałem sprzedającego na allegro o gwarancję,polską instrukcję obsługi,gdzie wyprodukowana i na jaki rynek.Twierdzi on że wyprodukowana w Japonii,ma gwarancję europejską Sony.Natomiast na pytanie o polską instrukcję na razie nie otrzymałem odp.
Nadal nie wiem na jaki nośnik danych się zdecydowac.Czytając forum natknąłem się na informację o tym nieszczęsnym blue dot w cx550.Czy to samo dotyczy xr550 bo nie spotkałem żadnej opinii o tym na forum.Jeszcze jedno.Jaka jest różnica pomiędzy xr550ve,a xr550veb(poza ceną oczywiście).Liczę na wyrozumiałośc ze strony doświadczonych forumowiczów i wyjaśnienie moich rozsterek.
Pozdrawiam.

profile.country.en_GB.title
sadam_
Użytkownik

Instrukcja w języku polskim to nie problem - można ją pobrać ze strony sonego. Inaczej ma się sprawa z menu kamery, jeżeli tam nie ma języka polskiego to go nie wgrasz. Nie jestem pewien czy bez względu na rynek jest język angielski.
Co do bluedot - to występuje w obu modelach XR550 i CX550 - to są identyczne obiektywy i matryce, główna różnica to nośnik pamięci.
Różnice w nazwach - ciężko stwierdzić wg. sony.pl pełna nazwa tego modelu to HDR-XR550VE. Być może na pudełku dodana jest literka B informująca o kolorze kamery i część sprzedawców ją dodaje :c18

slawi-----
Początkujący

Dzięki sadam.Rozwiałeś prawie wszystkie moje wątpliwości,ale w dalszym ciągu nie mogę zdecydowac się czy to ma byc cx czy xr.Chciałbym jeszcze odnieśc się do tej literki "b"w oznaczeniu kamer.Natknąłem się gdzieś na opis xr550veb,gdzie przekątna wyświetlacz miała 2,7".Myślę,że to może dlatego.pzdr.

trybas
Początkujący

to już zależy od Ciebie czy wybrać kamerę z dyskiem twardym czy z kartą pamięci :)
ja np. korzystam obecnie z kamery z dyskiem i jestem zadowolony, spełnia oczekiwania
parametry nagrywania są identyczne

Zibi33-----
Początkujący

Dziękuję sadam za informację.
Będę wdzięczny jeżeli ktoś jeszcze odpowie mi na pierwszą część mojego pytania choć może być z tym problem bo nie wiedzieć czemu, "ktoś" przeniósł mojego posta do zagadnienia dotyczącego innych modeli kamer...

Pozdrawiam i z góry dziekuję.

trybas
Początkujący

Witam :c37
poprzedni temat ("wrażenia związane z użytkowaniem kamer HD Sony, problemy?") został po prostu podzielony, aby pozwolić nowym użytkownikom łatwiej poruszać się po forum.

Wracają do pytania :c20
Ilość pikseli na matrycy kamery ma znaczenie. Po pierwsze odnosi się to do jakości i rozdzielczości zdjęć nią wykonywanych, im większa rozdzielczość tym większej jakości będzie zdjęcie.

Słusznie napisałeś, że wystarczy trochę ponad 2 megapiksela matrycy, aby nagrać obraz w HD, natomiast nadmiarowość danych wykorzystywana jest często przy pracy cyfrowego stabilizatora.

Zibi33-----
Początkujący

Dziękuje za info
Proszę jeszcze taką małą poradę. Moja sytuacja wygląda następująco. Na zdjęciach mi nie zależy bo właśnie kupiłem sobie A450. Wspomniana tutaj stopka akcesorii też jest bez znaczenia bo aparat mam a mikrofonu zewnętrznego do 305 podłączyć nie można. Na chłopski rozum, jakość obrazu będzie taka sama (choć w 155 może trochę bardziej się trząść) Czy w takim razie warto zapłacić około 900 zł za szerokokątny obiektyw i optyczny stabilizator obrazu? Kwota ta stanowi ponad 50% CX155 lub inaczej, jest ona tańsza o prawie 40% od CX305. Wiem, że oczywiście decyzja należy do mnie ;-) proszę więc tylko o wasze opinie.

Pozdrawiam i zgóry dziękuję