Podziel się wrażeniami!
Witam Mam od kilku dni kamerę HDRCX155 chcę odpowiednio przygotować się do nagrywania podczas wyjazdu. Czy jeżeli niektóre filmy bedę naggrywać w HD FX a niektóre w HD HQ (lub innych) to później gdy będę chciała zmontować jeden film z różnych filmików (w różnych trybach) to da radę? czy trzeba to będzie przerabiać na jeden format? Wogóle jaki z tych 4 dostępnych trybów HD wybrać? Chcę żeby jakość była dobra przy oglądaniu na LCD no i żeby trochę tego filmu się zmieściło (zaznaczam że ten model kamery ma 16GB pamięci wewnętrznej i dokupiła 16GB kartę pamięci)
Problemu przy montażu w trybie HQ i FX nie będzie, gdyż w obu tych przypadku piksel ma te same proporcje oraz rozdzielczość jest identyczna 1920 na 1080.
Teoretycznie najlepiej nagrywać w najwyższym trybie ale w praktyce nie jest to zawsze najlepszy wybór, a już szczególnie jeśli nie masz super PC w domu. Najwyższy tryb to 24Mb/s, co wymaga już nie małej mocy procesora, by to obrobić. Tryb HQ jest moim zdaniem idealny w 90 proc przypadków. najwyższy tryb zostaw dla najpiękniejszych kadrów.
Z jakiego programu będziesz korzystała przy montowaniu?
wondiii napisał(a):
chcę odpowiednio przygotować się do nagrywania podczas wyjazdu
Dziękuję bardzo za odpowiedź
W weekend przy słonecznej pogodzie trochę pobawiliśmy się funkcjami kamery i ponagrywaliśmy fajne filmiki:) jestem zadowolona z jakości obrazu (zobaczymy co będzie jak zaczne nagrywać na płyty)
Testowałam już wstępnie program Pinnacle 14 i mimo, że nie mam pojęcia o obróbce i jest to moja pierwsza kamera program wydaje się naprawdę przyjemny w obsłudze.
Dodatkową baterię już zakupiliśmy
To świetnie. Też mam swoją pierwszą kamerę, fakt że już dosyć długo. Nie wiem jak Ty, ale w moim przypadku poświęcałem i wciąż poświęcam sporo czasu w doskonalenie umiejętności. Wgłębianie się w sposoby nagrywania, próbowanie różnych metod chwytania światła i później postprodukcja (cały montaż na komputerze) to coś niesamowitego. Nigdy nie bawiłem się w Pinnacle, robię na Vegas i tam jest mnóstwo różnego typu efektów które można dodać do nawet prostego filmu. Jakieś skomplikowane przejścia to tak naprawdę kilka kliknięć. Fakt faktem - na wszystko potrzeba czasu i cierpliwości.
Tu dwa przykładowe efekty:
http://www.youtube.com/watch?v=rdO7VxWV ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=QN9Bvgbd ... re=related