anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Transmisja live w internecie. Czy można użyć handycam ???

adziak33
Początkujący

Transmisja live w internecie. Czy można użyć handycam ???

Cześć, mam do was dwa pytania. Z góry mówię że jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość.

1. Potrzebuję kamery do relacji live w internecie. Mało wiem na ten temat. Rozmawiałem z jakimś gościem z aukcji i wciska mi sprzęt za ponad 15 000. A czy nie mogę zrobić transmisji handycamem? Zależy mi na jak najmniejszych kosztach.

2. Jakie są wymagania jeżeli chodzi o łącze. Tzn. Jaki "szybkie" musi być łącze aby zrealizować transmisję???

15 ODPOW. 15
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Dokładnego wymagania na łącza dowiesz się, jak zdecydujesz się na format w jakim będzie przesyłany obraz. Wiadomo, HD będzie wymagał potężnych transferów (jeśli chodzi o parametry wysyłania). Generalnie obniża się jakość obrazu do niskiej rozdzielczości. Wtedy nie musisz inwestować w kamerę HD, wystarczy kamera SD (według mojego uznania). Tu możesz zaszaleć, ponieważ na serwisach typu "allegro" można znaleźć profesjonalny sprzęt SD w stosunkowo niskich cenach. Chyba, że zależy Ci na kamerze HD. I tak kamera może być jedna z najtańszych - najważniejsze żeby miała odpowiednie wyjścia wideo. Ktoś chciał sprzedać Ci sprzęt za 15tys? Sama kamerę, czy coś więcej? Domyślam się, że razem z komputerem itd...
Transmisja "na żywo" przez Internet wymaga uzyskania odpowiednich umiejętności. Nie jest to takie proste, że kupisz sprzęt i już będzie wszystko gotowe. Masz jakąś specjalistyczną wiedzę, interesowałaś się już tym tematem?

Tatras
Początkujący

1) Jeżeli chodzi o wybór kamery to oczywiście nie musisz wydawać tych 15000 tys aby przeprowadzić transmisję. Nie mam pojęcia jaki masz budżet ale możesz filmować już za 1500 zł modelem Sony Handycam DCR-SR35. Chociaż ja polecam Sony HDR-XR520VE jest rewelacyjna trochę droższa ale moim skromnym zdaniem jeżeli wiążesz się na dłużej z tym tematem to pomyśl o drugiej propozycji.

2) Jeżeli chodzi o jak to nazwałeś „ szybkie łącze” to musisz dysponować łączem o odpowiedniej przepustowości. Ważna jest tutaj szybkość wysyłania danych. Jeżeli chcesz robić transmisję w większej rozdzielczości to nie wystarczy ci 512 kb/s, minimum 1 Mb/s. Transmisja obrazu HD wymaga stabilnego łącza ponad 4 Mb/s. Pamiętaj o tym aby przetestować transmisję bo z tymi parametrami bywa różnie.

oldguest
Początkujący

Podejrzewam że chodzi o problem z tym że z obecnych domowych kamer nie można "live" odczytywać obrazu...

Rozwiązaniem (chyba) może być jakaś używaną (bodź może komuś leży na półce) kamera DV lub HDV i podejrzewam że one "live rzucaj" obraz po firewire...

adziak33
Początkujący

No to kamień mi spadł serca. Oglądałem kamery które mi poleciliście. XR 520 wygląda przyzwoicie. W następnym tygodniu chyba ją kupię, jeszcze muszę się zastanowić. Dzięki za pomoc. Pewnie jeszcze tu się pojawię jak znam życie

Zimny_
Użytkownik

Jeśli będziesz przesyłała materiał "live", to zastanów się czy jest Ci potrzebna kamera z twardym dyskiem. Taniej jest zainwestować w kamerę na pamięć typu flash - czyli w tym przypadku odpowiednik kamery którą wybrałaś - CX520.

Tatras
Początkujący

Jeżeli chodzi o cenę to nie ma dużej różnicy. Ja osobiście zainwestowałbym parę złotych więcej. Osobiście uważam że kamera z dyskiem jest bardziej komfortowym rozwiązaniem. Oczywiście można powiedzieć że cx dzięki pamięci flash jest mniejszy i lżejszy, ale za to xr ma większy lcd i co najważniejsze dużą pojemność dysku. Zakładam że przy transmisji live również będziesz wykorzystywał ten materiał a wtedy ta opcja się przydaje.

Zimny_
Użytkownik

Też zawsze myślałem, że z dyskiem jest tak fajnie. Sam mam w końcu z dyskiem. Ale teraz zacząłem też zauważać zalety kamery na karty pamięci. Lżejsze, też łatwo zgrać materiał, możesz kupić taką pojemność jaką chcesz, a i tak ma wbudowaną pamięć...

sulik-----
Początkujący

Mam pytanko z czystej ciekawości: a w jaki sposób kamerami Handycam Sony z USB można przesyłać materiał strumieniowo "live" do kompa i co ma do tego dysk twardy? Z tego co mi wiadomo kamery amatorskie Sony podłączane przez USB tak jak pisze CS Bielsko nie mają takiej możliwości, a o to pytał przecież adziak33. Tatras polecasz adziak33 konkretny model kamery a nawet nie sprawdziłeś w jej specyfikacji że cytuję: "Strumieniowa transmisja USB
NIE". O ile dobrze pamiętam kamery podłączane przez FireWire miały taką możliwość lub być może kamery HD innego producenta mają taką możliwość.

Tatras
Początkujący

Na początku roku robiliśmy transmisję z gali sportowej i na tej podstawie rekomenduje ten sprzęt. Jedną z kamer którą mamy do dyspozycji jest xr520ve. Do podłączenia wykorzystujesz HDMI, S-Video lub komponent w zależności od urządzenia zbierającego obraz. Dysk twardy przydaje się do zapisu materiału. Oprócz transmisji w internecie klient życzy sobie materiał w wysokiej rozdzielczości, wszystko masz na dysku i właśnie po to potrzebujesz takiej kamery ( z dyskiem). Jeżeli uważasz że nie potrzebujesz tego rozwiązania to decydujesz się na sprzęt z innymi nośnikami i tyle.