Podziel się wrażeniami!
Cześć, mam do was dwa pytania. Z góry mówię że jestem laikiem więc proszę o wyrozumiałość.
1. Potrzebuję kamery do relacji live w internecie. Mało wiem na ten temat. Rozmawiałem z jakimś gościem z aukcji i wciska mi sprzęt za ponad 15 000. A czy nie mogę zrobić transmisji handycamem? Zależy mi na jak najmniejszych kosztach.
2. Jakie są wymagania jeżeli chodzi o łącze. Tzn. Jaki "szybkie" musi być łącze aby zrealizować transmisję???
Dokładnego wymagania na łącza dowiesz się, jak zdecydujesz się na format w jakim będzie przesyłany obraz. Wiadomo, HD będzie wymagał potężnych transferów (jeśli chodzi o parametry wysyłania). Generalnie obniża się jakość obrazu do niskiej rozdzielczości. Wtedy nie musisz inwestować w kamerę HD, wystarczy kamera SD (według mojego uznania). Tu możesz zaszaleć, ponieważ na serwisach typu "allegro" można znaleźć profesjonalny sprzęt SD w stosunkowo niskich cenach. Chyba, że zależy Ci na kamerze HD. I tak kamera może być jedna z najtańszych - najważniejsze żeby miała odpowiednie wyjścia wideo. Ktoś chciał sprzedać Ci sprzęt za 15tys? Sama kamerę, czy coś więcej? Domyślam się, że razem z komputerem itd...
Transmisja "na żywo" przez Internet wymaga uzyskania odpowiednich umiejętności. Nie jest to takie proste, że kupisz sprzęt i już będzie wszystko gotowe. Masz jakąś specjalistyczną wiedzę, interesowałaś się już tym tematem?
1) Jeżeli chodzi o wybór kamery to oczywiście nie musisz wydawać tych 15000 tys aby przeprowadzić transmisję. Nie mam pojęcia jaki masz budżet ale możesz filmować już za 1500 zł modelem Sony Handycam DCR-SR35. Chociaż ja polecam Sony HDR-XR520VE jest rewelacyjna trochę droższa ale moim skromnym zdaniem jeżeli wiążesz się na dłużej z tym tematem to pomyśl o drugiej propozycji.
2) Jeżeli chodzi o jak to nazwałeś „ szybkie łącze” to musisz dysponować łączem o odpowiedniej przepustowości. Ważna jest tutaj szybkość wysyłania danych. Jeżeli chcesz robić transmisję w większej rozdzielczości to nie wystarczy ci 512 kb/s, minimum 1 Mb/s. Transmisja obrazu HD wymaga stabilnego łącza ponad 4 Mb/s. Pamiętaj o tym aby przetestować transmisję bo z tymi parametrami bywa różnie.
Podejrzewam że chodzi o problem z tym że z obecnych domowych kamer nie można "live" odczytywać obrazu...
Rozwiązaniem (chyba) może być jakaś używaną (bodź może komuś leży na półce) kamera DV lub HDV i podejrzewam że one "live rzucaj" obraz po firewire...
No to kamień mi spadł serca. Oglądałem kamery które mi poleciliście. XR 520 wygląda przyzwoicie. W następnym tygodniu chyba ją kupię, jeszcze muszę się zastanowić. Dzięki za pomoc. Pewnie jeszcze tu się pojawię jak znam życie
Jeśli będziesz przesyłała materiał "live", to zastanów się czy jest Ci potrzebna kamera z twardym dyskiem. Taniej jest zainwestować w kamerę na pamięć typu flash - czyli w tym przypadku odpowiednik kamery którą wybrałaś - CX520.
Jeżeli chodzi o cenę to nie ma dużej różnicy. Ja osobiście zainwestowałbym parę złotych więcej. Osobiście uważam że kamera z dyskiem jest bardziej komfortowym rozwiązaniem. Oczywiście można powiedzieć że cx dzięki pamięci flash jest mniejszy i lżejszy, ale za to xr ma większy lcd i co najważniejsze dużą pojemność dysku. Zakładam że przy transmisji live również będziesz wykorzystywał ten materiał a wtedy ta opcja się przydaje.
Też zawsze myślałem, że z dyskiem jest tak fajnie. Sam mam w końcu z dyskiem. Ale teraz zacząłem też zauważać zalety kamery na karty pamięci. Lżejsze, też łatwo zgrać materiał, możesz kupić taką pojemność jaką chcesz, a i tak ma wbudowaną pamięć...
Mam pytanko z czystej ciekawości: a w jaki sposób kamerami Handycam Sony z USB można przesyłać materiał strumieniowo "live" do kompa i co ma do tego dysk twardy? Z tego co mi wiadomo kamery amatorskie Sony podłączane przez USB tak jak pisze CS Bielsko nie mają takiej możliwości, a o to pytał przecież adziak33. Tatras polecasz adziak33 konkretny model kamery a nawet nie sprawdziłeś w jej specyfikacji że cytuję: "Strumieniowa transmisja USB
NIE". O ile dobrze pamiętam kamery podłączane przez FireWire miały taką możliwość lub być może kamery HD innego producenta mają taką możliwość.
Na początku roku robiliśmy transmisję z gali sportowej i na tej podstawie rekomenduje ten sprzęt. Jedną z kamer którą mamy do dyspozycji jest xr520ve. Do podłączenia wykorzystujesz HDMI, S-Video lub komponent w zależności od urządzenia zbierającego obraz. Dysk twardy przydaje się do zapisu materiału. Oprócz transmisji w internecie klient życzy sobie materiał w wysokiej rozdzielczości, wszystko masz na dysku i właśnie po to potrzebujesz takiej kamery ( z dyskiem). Jeżeli uważasz że nie potrzebujesz tego rozwiązania to decydujesz się na sprzęt z innymi nośnikami i tyle.