Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie, jak w temacie. Nie wiem co robię źle mam wszystkie ustawienia na AUTO i ISO, focus, a zdjęcia nie wychodziły mi na żadnym trybie i AUTO i nocnym. Problem pogał na tym, że aprat nie mógł złapać ostrości, autofocus próbował, ale nie wychodziło mu (jak celowałem w dosyć ciemne drzewo czy coś innego. Czy w takich przypadkach muszę ustawić focus na manual? Aparat z którego korzystam to A350.
Na manualny albo w ustawieniach wybierz priorytet na wyzwalanie migawki nie autofokus i af na szeroki. Powinno pomóc.
Dzięki wielkie, pomogło. Zaraz wstawię do galerii wynik moich starań.
Już doszedłem z niektórymi ustawieniami, ale teraz mam problem z szumami. Może wstawię parę zdjęć i sami zobaczycie o co chodzi.
Proszę o jakieś podpowiedzi, i czy w ogóle jest możliwość zrobienia zdjęcia bez szumów, przy małej ilości światła, jak w przypadku kościoła?
używaj niższego iso (max 800 ew 1600) i w nocy fotki raczej ze statywem i na długich czasach ewentualnie rób w raw i odszumiaj na kompi.
skoro robisz na statywie to zdecydowanie iso200 - bo dla Ciebie przy statywie to żaden problem - a jakość od razu lepsza
To ja dokładam do pieca i powiem, żebyś używał ISO 100
Jak masz statyw, to spokojnie możesz sobie na to pozwolić. Pamiętaj także, aby ustawić samowyzwalacz na 10 s. Pozwoli to wyeliminować ewentualne drgania podczas przyciskania spustu migawki. I niekoniecznie musisz przymykać obiektyw do F32 - to wydłuża tylko czas naświetlania, a efekt gwiazdek na lampach spokojnie uzyskasz przy F16, ewentualnie kup sobie filtr gwiazdkowy;)
A! i jeszcze jedno - ostrość staraj się łapać na kontrastowych scenach, a nie na ciemnych drzewach.
Lajam, chyba samowyzwalacz na 2 s.
miklas napisał(a):
Lajam, chyba samowyzwalacz na 2 s.
Zwracam honor do kieszeni.
Myślałem, ze jak w a700