Podziel się wrażeniami!
w poprzednim poście napisałam o wyborze kamery. Wiem, że kamera to nie wszystko. Czego potrzebuję dalej. Załóżmy że mam już kamerę, nagrałam materiał i co? Efekt końcowy to albo nagranie na płytę, albo na pen driva, albo do netu. Jakie muszę ponieść dodatkowe koszty, żeby osiągnąć ten cel?
Kable dostajesz z kamerą. Potrzebujesz programu, komputera i czegoś do nagrywania na płyty. Program jest dołączany do kamery, to pmb. Darmowy, prosty w obsłudze ale za to mało funkcjonalny. Bardziej skomplikowanej produkcji nie zrobisz. Ja korzystam z sony vegas. Na początku miałem wersje trial i potem kupiłem pełną. Wersja komercyjna, płatna. Za to masz świetnie rozbudowany program.
Z programów warto zobaczyć sobie sony vegas i pinacle oba są bardzo dobre. Od siebie polecam jeszcze zaopatrzyć się w zewnętrzny dysk twardy służący gromadzeniu nagranego przez nas materiału. Płytki, płytkami, ale tego typu zabezpieczenie się przydaje i pozwala spać spokojnie
Nic mi to nie mówi. Powoli, powoli panowie Nie mam zamiaru poświęcać godziny na zabawe z filmami. Jestem zwolenniczka prostej i szybkiej obróbki (czy jak to sie nazywa ). Mam nagrany materiał na kamerę. Częśc materiału bede chciała wyciąć, inne połączyć. Później tylko nagrywanie na płytę i wysyłka do netu. Nie zamierzam kupować drogich programów.
W takim razie program PMB dołączony do kamery w zupełności ci wystarczy.
ladycam napisał(a):
:c7 Nic mi to nie mówi. Powoli, powoli panowie Nie mam zamiaru poświęcać godziny na zabawe z filmami. Jestem zwolenniczka prostej i szybkiej obróbki (czy jak to sie nazywa ). Mam nagrany materiał na kamerę. Częśc materiału bede chciała wyciąć, inne połączyć. Później tylko nagrywanie na płytę i wysyłka do netu. Nie zamierzam kupować drogich programów.
Do tego jest już polska wersja PMB W tym programie możesz łatwo nagrać na płytę, skonwertować na inny format i przeprowadzić prostą obróbkę.
Większość programów udostępnia wersje trial (za darmo przez paręnaście dni - średnio 30 dni). Do tego jak rozejrzysz się, może trafisz na promocję jakiegoś programu. Czasami firmy dołączają do produktów, albo są udostępniane wersje w gazetach o tematyce foto-video.