Podziel się wrażeniami!
Nowa wersja Lightrooma - używaliście jej? Jak się podoba ?
Dla mnie najfajniejszą nowością są filtry połówkowe - teraz korekcja ekspozycji, nasycenia, koloru, ostrości - wszystko pod jedną ikonką i kilkoma suwaczakami
Jak ktoś nie wie o co chodzi - chętnie wytłumaczę i wkleję kilka tutorialowych zdjęć.!
ja mam odwiecznie problem z RAWami
ileż to już ludzi mi próbowało pomóc i nic
i dalej mi jakieś brzydkie, suche, bleee wychodzi wywoływanie rawów
prosimy prosimy
no właśnie...
mam wersję 2.1 RC i albo jestem ślepy albo niewidomy... ale gdzie tu się robi obróbkę HDR?
Norbercie nie ma to tamto - sam się wpakowałeś
lud czeka na poradnik LR2
Ja kupiłem sobie gazete z LR 2.0 i gdzieś zgubiłem płytkę
A kiedyś jak miałem wersję Beta to był mój ulubiony program, tyle że potem się skończyły dobre czasy i wersja Beta wygasła. Ale jeśli 2.0 jest lepszy to ja już rączki zacieram. Tylko tą płytę muszę znaleźć.
To może ja w skórcie podam jak to robię z większością fot:
1. korekcja exposure
2. jasność ok. 20-30, kontrast 20
3. w razie potrzeby recovery
4. dla krajobrazów kilkadziesiąt clarity
5. tone curve - najczęściej medium contrast i ustawienie coś w stylu +5/+13/-13/-5
6. blacks - do momentu kiedy wystąpi clipping, nie trzeba się też kurczowo trzymać aby wcale nie było clippingu, malutkie obszary które mają prawo być całkiem czarne lub tylko "czarne" na jednym z kanałów RGB są ok.
7. vibrance i saturation 11-15, można również użyć bardziej selektywnego kolorowania w zakładce HSL
8. czasami dodanie małych wartości fill light poprawia znacznie wygląd fotki
9. wyostrzanie na 0
dla sprostowania kontrast z tone curve i contrast działa trochę inaczej, stąd oba te parametry są korygowane. Jeszcze mi się nie zdarzyło aby jpg z aparatu był lepszy, co prawda nie robiłem na podbitych kontrastach, saturacji itp. w aparacie więcej niż 1. Operacje powyższe wykonuję na wyzerowanym pliku, potem jak już sobie wyrobicie swoje ulubione ustawienia warto tworzyć presety aby zaoszczędzić czas.
Mycroft napisał(a):
Dla mnie najfajniejszą nowością są filtry połówkowe - teraz korekcja ekspozycji, nasycenia, koloru, ostrości - wszystko pod jedną ikonką i kilkoma suwaczakami
Mycroft napisał(a):
Jak ktoś nie wie o co chodzi - chętnie wytłumaczę i wkleję kilka tutorialowych zdjęć.!
czorny napisał(a):
Mycroft napisał(a):
No ja może jestem zbyt uparty ale powiem szczerze, że nadal czekam zwłaszcza na tą druga część zdania