Podziel się wrażeniami!
Postanowiłem utworzyć nowy temat. Tak jak wcześniej wspomniałem zamierzam kupić w najbliższym czasie kamerę. Tak naprawdę to mam straszne ciśnienie i najchętniej pobiegłbym teraz do jakiegoś sony center albo innego podobnego sklepu i zrealizował swoje odwieczne marzenie. Jeżeli chodzi o gotówkę to mam do wydania max 7 000 zł. Teraz się zastanawiam czy wybrać jedną z dostępnych, czy poczekać i zapolować na NEXA!!!
O tej porze to już sklepy zamknięte 7 tys to dużo jak na kamerę. Miałeś już kiedyś jakieś doświadczenia z filmowaniem?
Wiesz co jeżeli chodzi o doświadczenie to raczej mizerne. Nie mogę powiedzieć że w ogóle nie miale kontaktu z filmowaniem, jednak trochę czasu już minęło. Miałem kamerkę w systemie Hi8, później digital 8. Obecnie kilka razy bawiłem się XR - 350, dzięki uprzejmości klubu z którym współpracujemy. Ale to tyle. Myślałem o zakupie takiej kamery którą mógłbym wykorzystać do wielu rzeczy. Zaczynając od wyjazdów wakacyjnych kończąc na pracy. Tak ja wspomniałem często jeżdżę na różne imprezy. Myślałem nawet o tym aby założyć własnego bloga video. Więc potrzebuję dobrego sprzętu o małych gabarytach. Jeżeli chodzi o pieniądze to mam 7000 tys. to co mi zostanie mam zamiar wydać na akcesoria.
Kamery z Hi8 i Digital8 to były cudeńka. Plusem (dla osoby min średnio-zaawansowanej) to na pewno mnóstwo możliwości ustawień manualnych. Minus (dla mniej doświadczonych użytkowników) - to mało automatyki. Dzisiejsze kamery bardzo różnią się od tamtych. Tutaj większość funkcji jest zautomatyzowana. Na szczęście na dobrym poziomie. Skoro poradziłeś sobie z tamtymi modelami, to z tymi również sobie poradzisz.
Wykorzystanie jakie przedstawiłeś wydaje się skomplikowane. Jeśli chodzi o wakacje, to tu jak najbardziej przydaje się mała kamera, z dużym przetwornikiem. Osobiście korzystam z XR520. Kamera nadaje się nawet do bardziej wymagających materiałów niż filmy z wakacji. Jednak w tym przypadku, gdybym był na Twoim miejscu - wstrzymałbym się na premierę NEX i zobaczył jak ona się zachowuje.
Drugą opcją, jest zainwestowanie w kamerę profesjonalną. W lipcu Sony zaprezentowało nową kamerę - najtańszą z profesjonalnych HXR-MC50E. Kosztuje ona ok 7tys. Posiada nowy przetwornik 1 / 2.88 ExmorR CMOS.
http://www.sony.pl/biz/view/ShowProduct ... =biz_en_PL
Tylko zasadnicze pytanie, czy potrzebujesz aż tak dobrej kamery. Do zastosowań profesjonalnych musisz doliczyć pieniążki na dobry statyw do kamery, lampę nakamerową, opcjonalnie lampmy studyjne, dobry mikrofon, karty pamięci, torbę, oprogramowanie. Daje to kolejne parę tys. Jakość nagrania przy dobrych warunkach z kamery profesjonalnej a z kamery amatorskiej jest podobna. Kupując np. CX520, CX550, CX350 do tego dobry osprzęt będzie chyba najlepszym rozwiązaniem.
Jeszcze tylko jedno pytanie, w jakich warunkach te nagrania na bloga?
Tak naprawdę to mam ten sam dylemat. Ja jednak postanowiłem czekać. Mam jeszcze jeden argument za tym aby czekać. Posiadam 380 i dodatkowy obiektyw 70-300 z funkją MAKRO. Czekam ( zwłaszcza na cenę! ).
Cena kamery w USA, jaką ktoś gdzieś podał i teraz wszyscy powtarzają to 1999$ wraz z obiektywem 18-200mm. Trzeba wziąć pod uwagę niewiadome źródło tej informacji, ale wszyscy o niej piszą... Do tego będą różne zestawy.
Gdybym miał teraz wybierać kamerę w takim przedziale cenowym, to chyba też bym się wstrzymał. Chociaż z drugiej strony są wakacje i można nakręcić sporo fajnych materiałów...
Sam musisz zadecydować. Osobiście również z niecierpliwością czekam na ten model, a myślę że warto. Najbardziej interesuje mnie możliwość podłączenia do kamery obiektywów . Jest to smakowity kąsek dla użytkowników lustrzanek.
Wiecie co dziękuję za pomoc podjąłem decyzję i zaczekam na ten model. Rozmawiałem ze znajomym, który powiedział mi że jak będę potrzebował to pożyczy mi na kilka dni swój sprzęt. Cieszę się niezmiernie i z każdym dniem staje się jeszcze bardziej niecierpliwy.
Zimny napisał(a):
Cena kamery w USA, jaką ktoś gdzieś podał i teraz wszyscy powtarzają to 1999$ wraz z obiektywem 18-200mm. Trzeba wziąć pod uwagę niewiadome źródło tej informacji, ale wszyscy o niej piszą... Do tego będą różne zestawy.
Gdybym miał teraz wybierać kamerę w takim przedziale cenowym, to chyba też bym się wstrzymał. Chociaż z drugiej strony są wakacje i można nakręcić sporo fajnych materiałów...
No to Panie Piotrze jest nas dwóch