anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kamera HXR-MC50E a kamera HDR-CX550

poker-----
Początkujący

Kamera HXR-MC50E a kamera HDR-CX550

To mój pierwszy post tutaj.Może ktoś mi udzieli właściwej odpowiedzi? Wymienione dwie kamery są do siebie bardzo podobne,pomijam różnice wynikające z zainstalowania w jednej z kamer dodatkowego mikrofonu i osłony na obiektyw.Jednak cena jednej i drugiej jest znacząco inna ,różnica ok.2500 zł. Czy technicznie te dwie kamery bardzo różnią się od siebie?Którą waszym zdaniem warto kupić? W Centrum Sony nikt mi nie potrafił sensownie odpowiedzieć?Czy ten mikrofon i osłona na obiektywie robi taką różnice(2500zł) a może różnic czysto technicznych jest więcej i warto kupić MC50E?
Kamerą będę filmował w pomieszczeniach ,jakość dzwięku też ma znaczenie,
pozdrawiam poker

19 ODPOW. 19
oldguest
Początkujący

Trzeba by zacząć od tego że to sprzęt kategorii profesjonalnej (HXR) dlatego np. inaczej wygląda gwarancja (Prime Support). Za do na HDR-a można przedłużyć gwarancję do 5 lat.
Takie mikrofony nie są tanie, a osłona może być przydatna ponieważ co poniektórym przeszkadza blue dot który występuje na tej kamerze w specyficznych warunkach.
A samo to że to sprzęt profesjonalny przez co na pewno rzadziej sprzedawany nie ma na niego mocniej promocji...

KubaKajt
Początkujący

brałem udział w projektowaniu HXR-MC50E, lepiej kupić HDR-CX550 plus gwarancje 5lat, być może będe miał możliwość załatwienia dodatkowych mocować i osłony obiektu tak że kamera po przerobieniu będzie wyglądać i działac lepiej niż HXR :smileyarrow:

poker-----
Początkujący

Witam,dzięki za informacje.Z tego co widać i co wyczytałem z instrukcji + informacji na forum, bardziej skłaniam się do HDR-CX550,nad osłoną jednak chyba warto pomyśleć skoro likwiduje efekt niebieskiej kropki.Dodatkowy mikrofon faktycznie może sie przydać ale może można go kupić trochę taniej?
CZy HXR-MC50E faktycznie nagrywa tylko w AVCHD?
Bardzo jestem zainteresowany MAŁĄ ale dobrą kamerą ,wesela i pokaz wielkości sprzętu mnie nie interesuje.Czy jest coś jeszcze lub będzie niedługo do wyboru jeśli chodzi o kamery Sony?NEX -VG 10E chyba raczej nie dla mnie ,to chyba bardziej sprzęt dla fotografa?

oldguest
Początkujący

poker napisał(a):

NEX -VG 10E

Jako pomocnicza na weselu w sam raz, przy okazji bardzo dobry mikrofon i głębia ostrości taka filmowa. :smileythumbsup:

KubaKajt
Początkujący

jeżeli przyjąć że AVCHD to mpeg4 to raczej napewno tylko tak nagrywa HD, a co za tym idzie trzeba mieć naprawdę mocny komputer, nagrywarkę BD, odtwarzacz i tv full HD, raczej nie nagrywa małego HD 720p w mpeg2 co mogło by ułatwić obróbkę, w kamerach typu sr12 i wyżej 500, 520 jak nagrywało się panoramiczne 16/9 SD to nagrywała nie w rozdzielczości SD ale był to mpeg2 szerokości pulpitu komputera 1024 i to było lepsze od sd a łatwiejsze w obróbce. z małych kamer sony mam w domu jedną model 520, i tobie bym radził model XR350 z tym mniejszym dyskiem bo będzie nieco tańsza od 550, lżejsza ziemniejsza i cichsza, a nagrany materiał i tak trzeba co jakiś czas zgrać więc dysk 160GB starczy tym bardziej że kamera nagrywa też na kartach SD i MS, a popżednie modele miały węszy kąt widzenia więc są gorsze nieco na np. wesela

poker-----
Początkujący

Sony 350 trzymałem fajna mała ,( może nawet za mała)ale czy fotki ze stop klatki ma dobre? W CX 550 bardzo reklamowana jest stabilizacja i szeroki kąt obiektywu, podobno fajnie sie nią filmuje w pomieszczeniach?
Co do WESEL, ten temat mnie nie interesuje,natomiast jest naprawde sporo tematów które warto uwiecznić,pokazać innym, nawet sprzedać.
Osobiście karta pamięci bardzo mi odpowiada, ale to szczegół.
NeX faktycznie może okazać się atrakcyjnym sprzętem ale z tego co wiem to nadal tylko wielka niewiadoma ,a do tego cena ,znając polskie realia???
I do tego ten mocny komputer, AVCHD już wiem. Swojego kupiłem 1,5 roku temu i trudno pozbyć się go na złom.Mpg 2 jednak przerabia.

KubaKajt
Początkujący

uściśle żeby nie patrzeć na modele bez dyku, pan z bielska pewnie by powiwedział że to to samo co z dyskiem tylko bez (bo według instrukcji i parametrów tak powinno być), dla lakika powiem że to nowe modele na karty poziomem odpowiadają modelą z dyskiem z przed kilku lat, jak nie masz super kompa to możezmodelem 350 nagrywać w jakości SD 16/9 i wtedy powinno nagrac mpeg2 o rozdzielczości 1024na576, na 4/3 to jest normalne SD 720na573, tak było w modelach niżej np 500, 520, tu by musiał admin napisać jak to jest teraz, w małych sony nie ma małego hd więc można sobie upkonwertować te 1024 do 1280 i wtedy wystarczy komputer z "zeszłego roku"

poker-----
Początkujący

A kupując 550 też komputerowo sobie poradzę z obrobieniem filmu? Chodzi mi na teraz?
AVCHD juz wiem wymaga lepszego sprzętu, kamera NEX i MC 50 w moim przypadku odpada bo nagrywaja tylko w tym systemie. JUż trochę poczytałem i widzę ,że potrzebuję kamery tzw. przejściowej na zasadzie "wilk syty i owca cała" a może jestem w błędzie.
Jednak CX 550 podoba mi się ,chyba to tez ma jakieś znaczenie? Jest oczywiście wersja z dyskiem ale to mniej istotne.MC 50 dysku nie posiada,a ja rozpatrywałem te dwa modele.

KubaKajt
Początkujący

ja z małych kamer sony mam między innymi ta na dysk model 520 z zeszłego roku, teraz jest model wyższy 550 i ma to lepiej że niby nieco lepszy strumień bo większy i kąt widzenia, bardziej panoramiczy przydatny w ciasnych miejscach, ja w swoim modelu moge nagrywać filmiki w jakości SD nie HD ale jak sie ustawi panoramiczy obraz to kamera zapisuje nie rozdzielczość SD tylko takie dziwne 1024 na 575 ale w mpeg2 i to jest stosunkowo łato obrabiać i można to nawet przeliczyć do mołego HD, najlepiej było by od razu mieć małe hd ale małe sony tego nie mają