Podziel się wrażeniami!
Chodzi mi dokładnie o witrynę sklepową. Próbowałem, na dużo sposobów i nic mi nie wychodziło, ciągle coś się odbijało. Jak próbowałem zrobić zdjęcie wieczorem, znowu latarnie i budynki obok odbijały się.
Macie może jakieś sposoby, porady jak można zrobić zdjęcie szybie, żeby nie było żadnych odblasków? Mój aparat to A350.
filtr polaryzacyjny może zmniejszyć wpływ odblasków.
Można też spróbować z innym światłem (Jak dużo światła jest w środku a mało na zewnątrz (noc) to łatwiej zrobić zdjęcie tego, co jest w środku). Jak robisz zdjęcie w dzień przez szybę do ciemnego pomieszczenia - rzadko kiedy cokolwiek będzie widać. No chyba, że szyba sklepowa ma warstwy przeciwodblaskowe, ale w to wątpię
Bardzo dobre, cieakwe zagadnienia. Ostatnio miałem podobny problem i efekt opłakany. Pytanie czy była w ogóle możliwość zrobieni tego zdjęcia dobrze (makieta). Proszę o rady co powinienem zrobić inaczej.
Ryszardzie to się da zrobić ale tylko i wyłącznie z filtrem polaryzacyjnym.
Trzeba nakręcić filtr obracać nim i obserwować jak zmieniają się odblaski.
Należy też szukać, patrząc przez wizjer optymalnego kąta, pod którym naj silniej działa filtr.
Pozdrawiam
Czy taki filtr byłby dobry? http://www.allegro.pl/item464985547_fil ... szawa.html
Oczywiście średnicę odpowiednią do obiektywu. Czy zainwestować już lepiej w droższy sprzęt?
Dzięki Rafiki za informację - akurat to co powiedziałeś jest dla mnie sporą nowością i widzę ze szykuje się kolejny wydatek, po zakupie obiektywu do makro, oby tylko rzędu kwoty jak wskazał Znajomy na aukcji
Znajomy napisał(a):
Czy taki filtr byłby dobry? http://www.allegro.pl/item464985547_fil ... szawa.html
Oczywiście średnicę odpowiednią do obiektywu. Czy zainwestować już lepiej w droższy sprzęt?
Dokładnie jak mówi Kris. Na filtrze polaryzacyjnym nie oszczędzamy.
Najlepiej kupić porządny filtr firmy Marumi, B+W albo Sony z powłokami T*
Dzięki za rady. To bym się naciął na ten filtr. Też wychodzę z tego założenia, że lepiej poczekać i kupić coś porządnego jakościowo, a nie jakiś szajs. Ale niestety, muszę się jeszcze wstrzymać, pierwszy będzie statyw i może jakąś "rurę" (obiektyw )...
Ja naciąłem się na ten filtr. Niestety, naprawdę nie warto bubel jak choroba. Reklamowałem u sprzedawcy, nie przyjął tylko zapytał się czego ja oczekuję po takiej cenie...