Podziel się wrażeniami!
Nie wiem czy mogę umieszczać tu zdjęcia z innych stron, ale jak nie, to wstawię link. A pytanie jak w temacie.
Odpowiednio długi czas naświetlania + filtr gwiazdkowy x6
Wcale nie potrzeba filtra typu gwiazdka, wystarczy przymknąć obiektyw np. 11 i samo wyjdzie a że czas 20-30 sek to już inna sprawa
SZFENDAK napisał(a):
Wcale nie potrzeba filtra typu gwiazdka, wystarczy przymknąć obiektyw np. 11 i samo wyjdzie a że czas 20-30 sek to już inna sprawa
Z Sigmy 20-40 przy F16 wychodzą cieniutkie dwunastoramienne
świetnie to wygląda
Jak zawsze dzięki za szybką odpowiedź. Z tego co widzę, do większości efektów potrzebne są filtry Ale przyznam, że efekt jest śliczny.
Wracając do tych gwiazdek, dokładniej do opinii SZFENDAKa, to zdjęcie jest bardzo naświetlone. A jeżeli przymknę przysłonę na F11-16, to nie będzie zbyt mało światła? I czy tego typu efekty, jak pewna geometria, kształty czy rozproszenie światła widoczne na zdjęciu wykonuję ustawiając odpowiednio przysłonę od ok F8-F16, oczywiście pomijając możliwość założenia filtrów??
Znajomy napisał(a):
A jeżeli przymknę przysłonę na F11-16, to nie będzie zbyt mało światła?
Znajomy napisał(a):
I czy tego typu efekty, jak pewna geometria, kształty czy rozproszenie światła widoczne na zdjęciu wykonuję ustawiając odpowiednio przysłonę od ok F8-F16, oczywiście pomijając możliwość założenia filtrów??
Ok. Rozumiem już z tymi przysłonami. Jeżeli chodzi o kadr na zdjęciu, to owszem, nie jest za ciekawy, ale bardzo mnie interesuje i podoba mi się wykonanie tego zdjęcia, kolory i efekty jakie powstały. Tu można powiedzieć, że jest kozackie A masz może jakieś ciekawe zdjęcia robione nocą? Pochwaliłbyś się
Mówisz o tych powłokach antyodblaskowych, na pewno typy powłok są adekwatne do ceny szkiełka. Wcześniej wspomniałeś o filtrach, czyli ogółem można do każdego obiektywu dokupić specjalne filtry?
Muszę się pochwalić, dziś chyba kupię statyw do aparatu, oczywiście jak będzie jakiś dobry w sklepie.
Znajomy napisał(a):
A masz może jakieś ciekawe zdjęcia robione nocą? Pochwaliłbyś się
Znajomy napisał(a):
Mówisz o tych powłokach antyodblaskowych, na pewno typy powłok są adekwatne do ceny szkiełka. Wcześniej wspomniałeś o filtrach, czyli ogółem można do każdego obiektywu dokupić specjalne filtry?
Z sigmy MAF 50/1,4 gwiazdka ma 14 ramion i to już przy f5,6
http://img221.imageshack.us/img221/7430/038ny1.jpg" target="_blank